Çanakkale’nin tarımsal üretim potansiyelini katma değeri yüksek ürünlerle geliştirmeyi amaçlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ihracata dayalı süs bitkileri yetiştiriciliği projesini yeni iş birlikleriyle büyütüyor. Daha önce Halileli Köyü’nde uygulanan proje, bu yıl Dardanos Yerleşkesi ve Çanakkale Yarı Açık Cezaevi’ni kapsayacak şekilde genişletildi.
Üniversitenin akademik bilgi birikimini sahadaki üretim faaliyetleriyle bir araya getiren çalışma kapsamında, her iki kurumun seralarında toplam 6 bin adet cipsofilya (gelin çiçeği) ve solidago (altınbaşak) fidesi dikildi. Projeyle hem süs bitkileri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi hem de bölgenin ihracat odaklı tarımsal üretim kapasitesinin artırılması amaçlanıyor.
ÇOMÜ ile Çanakkale Yarı Açık Cezaevi arasında gerçekleştirilen iş birliği, tarımsal üretimin yanı sıra mesleki eğitim ve sosyal rehabilitasyon açısından da önem taşıyor. Üniversitenin üretim deneyiminin farklı alanlara aktarılmasıyla yetiştiricilik faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve daha fazla kişinin üretim süreçleriyle buluşturulması hedefleniyor.
Dardanos Yerleşkesi’nden cezaevi seralarına uzanan bu çalışma, üniversite ile kamu kurumları arasındaki iş birliğinin yerel kalkınmaya nasıl katkı sağlayabileceğini ortaya koyan örneklerden biri olarak öne çıkıyor.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu, projenin üniversitenin toplumsal katkı ve üretim odaklı yaklaşımını yansıttığını belirtti.
Üniversitelerin yalnızca akademik bilgi üretmekle sınırlı kalmaması gerektiğine dikkat çeken Erenoğlu, Çanakkale’nin ekonomik ve tarımsal potansiyelini harekete geçiren projelere önem verdiklerini ifade etti.
Halileli Köyü’nde başlatılan çalışmanın Dardanos Yerleşkesi ve Çanakkale Yarı Açık Cezaevi iş birliğiyle daha geniş bir alana taşındığını vurgulayan Erenoğlu, kurulan iş birliğinin mesleki eğitime, sosyal rehabilitasyona ve bölge tarımının ihracat odaklı gelişimine katkı sağlayacağını kaydetti. Erenoğlu, projede emeği geçen akademisyenlere, teknik ekibe ve tüm paydaşlara teşekkür etti.
ÇOMÜ’nün süs bitkileri üretimine yönelik projesinde mevcut türlerle sınırlı kalınmayacak. Çanakkale’nin iklim ve toprak koşullarını ekonomik değeri yüksek tarımsal ürünlere dönüştürmek amacıyla, önümüzdeki dönemde yeni kesme çiçek türlerinin de üretim modeline dahil edilmesi planlanıyor.
Bu kapsamda üretim çeşitliliğinin;
gibi ihracat potansiyeli taşıyan türlerle artırılması hedefleniyor.
Yeni türlerin üretime dahil edilmesiyle Çanakkale’de süs bitkileri yetiştiriciliğinin çeşitlendirilmesi ve bölgenin pazardaki rekabet gücünün desteklenmesi amaçlanıyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, uygulamalı tarla eğitimi ve yetiştiricilik faaliyetlerini Dardanos Yerleşkesi başta olmak üzere kentin farklı noktalarında sürdürmeyi planlıyor. Akademik bilgi ile saha deneyimini buluşturan çalışmaların, yerel üretimin gelişmesine ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlaması bekleniyor.
ÇOMÜ’nün süs bitkileri projesi, tarımsal üretimin geliştirilmesini, ihracat potansiyelinin değerlendirilmesini ve toplumsal faydanın artırılmasını ortak bir hedefte buluşturuyor. Üretim alanlarının genişletilmesi ve yeni türlerin sisteme dahil edilmesiyle Çanakkale’nin süs bitkileri yetiştiriciliğinde daha güçlü bir konuma ulaşması amaçlanıyor.
(HABER MERKEZİ)