Çanakkale'nin gözbebeği Gökçeada, eğitim ve kültür dünyasında parmakla gösterilecek, Türkiye'ye örnek bir projeye ev sahipliği yaptı. Gökçeada Kaymakamlığı tarafından çocukların dijital bağımlılıktan uzaklaşması, okuma alışkanlıklarını en üst seviyeye çıkarması ve yazarlık becerilerini keşfetmesi amacıyla başlatılan “Ben Okuyorum, Gökçeada Okuyor” projesi, adeta bir mucize doğurdu. Proje kapsamında aylardır usta öğretmenlerin gözetiminde yazarlık atölyelerine katılan 34 ilk ve ortaokul öğrencisinin kaleme aldığı edebi eserler, yoğun bir editörlük sürecinin ardından bir araya getirilerek resmi olarak kitaplaştırıldı.
Büyük bir gizlilik ve heyecanla matbaa süreci tamamlanan nadide eser, taze mürekkep kokusuyla ilk olarak projenin mimarı olan Gökçeada Kaymakamı Osman Acar’a makamında takdim edildi. Ön sözünü bizzat Kaymakam Acar’ın kaleme aldığı kitap, genç kalemlerin sınır tanımayan hayal dünyasını, adaya dair saf düşüncelerini ve erken yaşta parıldayan edebi yeteneklerini gözler önüne serdi.
Makam odasında minik yazarları ve eğitim idarecilerini ağırlarken duyduğu gururu ve mutluluğu gizleyemeyen Gökçeada Kaymakamı Osman Acar, eğitimde ezberci zihniyet yerine üretime odaklandıklarını belirterek şu kıymetli ifadeleri tırnak içinde aktardı; “Gökçeada’da hayata geçirdiğimiz projelerin güzel neticelerinden biri olarak çocuklarımızın yazdığı bir kitabı elimize almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Öğrencilerimizin hayal güçlerini, düşüncelerini ve yeteneklerini yazıya dökerek bir eser ortaya koymaları bizler için son derece kıymetlidir. Eğitim öğretim faaliyetlerini daha üst seviyelere taşımak amacıyla öğretmenlerimiz, okul müdürlerimiz ve Millî Eğitim camiamızla birlikte çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de çocuklarımızın sosyal gelişimlerine, kültürel birikimlerine ve bireysel yeteneklerine katkı sağlayacak özgün projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.”
Hayatlarında ilk kez kendi isimlerini taşıyan resmi bir kitabın yazarı olmanın haklı gururunu ve heyecanını yaşayan adalı miniklerin mutluluğu ise görülmeye değerdi. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, bu somut başarının diğer öğrencilere de muazzam bir motivasyon kaynağı olacağını, adada kitap okuma oranlarının şimdiden rekor seviyeye ulaştığını belirtti. Gökçeada'yı sadece turizmle değil; eğitim, kültür ve sanat alanında da marka haline getirmeyi hedefleyen özgün projelerin önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde de hız kesmeden, yeni sürprizlerle artarak devam edeceği müjdelendi. Kitap basım töreni, minik yazarların Kaymakam Osman Acar'a imzalı kitaplarını hediye etmesi ve çektirilen anı fotoğraflarıyla son buldu.
(ERHAN TAYLAN)