havadurum

Bu okulun bahçesinde takas var…

235

 Şinasi ve Figen Bayraktar Ortaokulu rehber öğretmeni Gülşah Çırnaz’ın fikriyle, rehber öğretmen Serap Tuna ve bilişim teknolojileri öğretmeni Ayperi Dinçer’in de desteğiyle çocukların organize ettiği takas şenliğine, öğretmenler de öğrenciler kadar ilgi gösterdi. Okul bahçesine indirilen sıralar tezgah oldu, üzerleri kitap, oyuncak ve kırtasiye malzemeleriyle doldu. Artık kullanılmayan, ihtiyaç duyulmayan eşyalar, okunup rafa kaldırılan kitaplar yeni sahiplerini buldu. 

 
“Takas şenliğinin devamı gelecek” 
Öğrencilerin takas şenliğine ilgisinden oldukça memnun olan rehber öğretmenleri Gülşah Çırnaz, ‘Tüketim toplumunda sürekli para harcayan, alışveriş yapan yetişkinleri görerek büyüyen çocuklar, başka bir alışverişin de mümkün olabileceğini yaşayarak öğrendiler. Birbirleriyle iletişim kurdular, sosyalleştiler. Paylaşmanın, israf etmemenin, ihtiyacı olmayan eşyayı ihtiyacı olana vermenin, geri dönüşümün önemini, konuşarak değil de yaşayarak öğrenmeleri çok değerli’ dedi. Çırnaz, takas şenliğinin geleneksel hale geleceğini de ekledi.
 
Çocuklardan kuşlara kuş evleri
Takas şenliği, Şinasi ve Figen Bayraktar Ortaokulu’nun bahçesinde gerçekleşen ilk etkinlik değil. Bu hafta sonra eren eğitim - öğretim yılı içinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Ornitolog İbrahim Uysal, beşinci sınıflardan altmış beş çocuğun katıldığı “Kuş Gözlemciliği ve Çanakkale’nin Kuşları” konulu seminer verdi. Kuş gözlemcisi Gülşah Çırnaz’ın organize ettiği etkinliğe Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğünden Ayşe Çınar Küçüksöylemez, kuş gözlemcisi Necla Çetin ile Çanakkale Belediyesi de destek verdi. Çocuklar kuş gözlemciliğini, kuşların hareketlerini ve seslerini öğrendi. Seminerin ardından bahçeye çıkan çocuklar, elleriyle boyadıkları yirmi kuş evinin ağaçlara asılmasını, kuşların yuvalara gelmesini heyecanla izledi.

Okul bahçesinde bostan…
Geçen eğitim - öğretim yılında ise okul bahçesinde organik tarım uygulamaları köşesi oluşturuldu. Çanakkale İl Tarım Müdürlüğü’nden temin edilen tohumlarla çocuklar, öğretmenlerinin de yardımıyla bostan kurdu. Bostanın sulanması, toprağın çapalanması, büyüyen ürünlerin toplanması, bostanın ilgiyle takip edilen aşamaları oldu.
 
“Diğer okullara da umut olsun, ilham versin”   
Çocukların okulda doğayı hissetmelerini, öğretmenleriyle farklı etkinliklerde bir araya gelmelerini, kitaptan okuyarak değil uygulayarak öğrenmelerini önemseyen, okulla bağlarını kuvvetlendirdiğini söyleyen rehber öğretmen Gülşah Çırnaz, tüm bu etkinliklerin öğrencilere etkisini şöyle değerlendirdi: “Ekim, dikim ve bakımları öğrencilerimiz tarafından yapılan bostanımız, çocuklara üretmenin tadını ve sorumluluk almayı, bir arada çalışmayı, tohumun nasıl büyüdüğünü öğretti. Bahçedeki kuşları gözlemlemeye başlamamız, onların doğal merak duygularını perçinledi. Kuşları izlemekten büyük keyif aldılar, doğadaki değişimin farkına vardılar. Takas şenliği de her gördüğünü alan, ihtiyaç fazlasını evinde tutan insanlara dönüşmemeleri için güzel bir etkinlik oldu. Organizasyonda emeği geçen tüm öğrencilere, okul müdürümüze, öğretmenlere ve okul çalışanlarına teşekkür ederim. Umarım diğer okullara da umut veririz ve bu tarz etkinlikler çoğalır.” 
(Şebnem Özer)
Paylaş