havadurum

Çanakkale'de 2018 böyle geçti

1497

 Çanakkale OLAY Gazetesi olarak, 2018 Almanağı ile kentin bir yılının fotoğrafını çektik. Nasıl bir yılı geride bıraktığımızın görülmesi, gelecek yılı hangi umutlarla karşılamamız gerektiği noktasında ise bir fikir oluşturmamızı sağlayacak almanağı sizlerle buluşturuyoruz. 2018’i yeni zamlarla ve 1603 lira olan asgari ücretle karşılamışız. Neredeyse tüm yıl çevre ve doğa mücadelesi ile geçirmişiz. Seçimler ve sandık hayatımızdan eksik olmamış. Nisan ayının ikinci yarısı, 24 Haziran’da yapılacak seçimlere hazırlanmaya başlamışız tüm Türkiye gibi. ÇOMÜ öğretim görevlilerin skandal açıklamaları canımızı sıksa da iptal edilen ÇED’lerle mutlu olmuşuz. Kentin tarihi bellekleri İzzet Melih Dilmaç ve Ruşen Fuat Gökhan’ı yitirdiğimiz bir yıl oldu 2018. İskele Meydanı’nda, Esenler Mahallesi’nde ve Cuma Pazarı’ndaki cinayetlerle sarsıldık. Bir babanın ekonomik sorunlarla baş edemeyip canına kıydığını da üzülerek öğrendik 2018’de. Dedik ya; acısıyla tatlısıyla, sevinci ve üzüntüsüyle bir yılı daha geride bıraktık. 2019’da üzülmemek, sevinmek ve mutlu olmak dileği ile yolcu ediyoruz 2018’i… 

 
Troya Yılı 2018!
2018’in en önemli olayı ise tabi ki Troya Yılı ilan edilmesiydi. 2017 yılında başlayan çalışmalarla ilan edilen 2018 Troya Yılı, kentte dolu dizgin geçti. Söyleşileri, sanatsal ve kültürel etkinlikleri, spor müsabakaları, yurtiçi ve yurtdışı tanıtımları ile yılın her dönemi Troya Yılı’na ilişkin etkinliklerle doluydu. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde düzenlenen, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, turizmciler, sivil toplum kuruluşları Troya Yılı’na katkı sundular. 2018 Troya Yılı, birçok etkinlik ile kenti sararken, 2019 ve sonraki yıllar için de bir başlangıç kabul edildi. 
 
İşte kentin, gazetemiz Çanakkale OLAY’ın penceresinden 2018 yılı… 
(4 Ocak) Yeni yılda, yeni asgari ücret ve yeni zamlarla tanıştık… 
Yılbaşından bir gün önce masaya yatırılan asgari ücret, yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından kamuoyuna bin 603 TL olarak açıklandı. Birçok STK Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu belirtirken, ‘ekmekten simide, elektrikten, doğalgaza….’ gelen zamlar büyük tepki topladı. Zamlarla ilgili TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit; “Bu zamlarla vatandaş yaşayamaz” yorumunda bulunurken, asgari ücretlerle ilgili görüşlerini aldığımız vatandaşlar ise; “Vatandaşın maaşını tartarak veriyorlar, vergileri bol keseden belirliyorlar” dedi.  
 
(8 Ocak) CHP’de yeni dönem…  
CHP Çanakkale İl Örgütü 36’ıncı Olağan İl Kongresi, Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. İlçe ve beldelerden geniş katılımın sağlandığı Kongrede, tek aday İsmet Güneşhan, CHP’nin yeni İl Başkanı oldu. Birçok üye ve yöneticinin yeni dönemde birlik mesajları verdiği Kongre seçimi sonrası konuşan Güneşhan; “Birlikte, omuz omuza, mücadele vereceğiz. Birlik içerisinde olacağız, kesinlikle ve kesinlikle ötekileştirme, ayrıştırma olmayacak” dedi.
 
(11 Ocak) 2018 Troya Yılı Start aldı
Hazırlıkları 2017 yılında başlayan ‘2018 Troia Yılı’,  ‘Troia Yılı Lansman Toplantısı’ ile start aldı. İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde yapılan Lansman,  Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımı ile gerçekleşti.  Kurtulmuş konuşmasında;  “Troia Yılı üzerinden Troia`nın, Çanakkale`nin, Türkiye`nin farkında olmasını sağlayacağız.” dedi.
 
(22 Ocak) ‘Son Başbakan’ Yıldırım Çanakkale’ye geldi
AKP Çanakkale İl Örgütü 6’ıncı Olağan Genel Kurulunu, ülkenin ‘Son Başbakanı’ Binali Yıldırım ve bakanlardan oluşan heyet katıldı. 2017 referandumunun ardından kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile kaldırılan Başbakanlık koltuğunun son sahibi Binali Yıldırım, Çanakkale’de Türkiye gündemine dair önemli konulara değindi. 
 
(23 Ocak) “Can dostlar”ın içler acısı hali!
Geyikli Belediyesi’ne ait hayvan barınağı görüntüleri tepki topladı. Hayvanların sığınacağı kulübelerin kullanılamaz olduğu ve idrar çamuruna dönüşmüş alanda yaşamak zorunda bırakıldıkları görülen ‘can dostlar’ın içler acısı hali vatandaşların tepkisini çekti.Can dostların sığındıkları kulübelerin üzerlerinin delinmiş ve neredeyse harap olmuş bir halde olması yürekleri burktu. 

(2 Şubat) Kirazlı ve Balaban’daki katledilen ağaçlar tepki çekti 
Kentin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su toplama havzası içerisinde yer alan Kirazlı Köyü yakınlarında yapılmak istenen maden için ağaç kesimleri başlamış ve kesimler Çanakkale kamuoyunda büyük tepki toplamıştı.ÇED olumsuz raporuna rağmen yapılan ağaç kesimlerine karşı yıl boyu çeşitli zamanlarda tepkiler gösterildi. Bölgede sık sık incelemelerde bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, “Çanakkale’deki tüm yetkililere sesleniyorum! Bu kıyımı durdurun” açıklamasında bulunmuştu.  
 
(13 Şubat) CHP’li Erkek, Kılıçdaroğlu’nun A takımındaki yerini aldı
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi…
CHP 36’ıncı Olağan kongresi sonunda Parti Meclisi (PM) üyeliğine seçilen CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olarak ‘Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’ görevine getirildi.
 
(27 Şubat) Çanakkale, böyle akademisyen(!) de gördü
ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akın’ın Cumhuriyet ve değerleri ile ilgili kullandığı ifadeler kentte ve ülkede ‘şok’ etkisi yarattı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Çanakkale ve Bursa’da camilerin genelev olarak kullanıldığı hakaretinde bulunan Akın; "12 Haziran 1924. Camiler kapatılıyor düşünebiliyor musunuz? Camiler satılıyor. Çok özür diliyorum Çanakkale ve Bursa`da genelev olarak kullanılan camiler var. Ahır olarak kullanılan camiler var” diyerek, cumhuriyet rejimini hedef almıştı. 
 
(9 Mart) AKP İl Başkanı Karadağ istifa etti
AKP İl Başkanı Yeşim Karadağ, 8 Mart’ta partisinin il binasında gerçekleştirdiği basın toplantısı ile İl Başkanlığı görevinden istifa ettiğini kamuoyu ile paylaştı.  Son zamanlarda isim listesi üzerinden partilerinin yıpratılmaya çalışıldığını dile getiren Karadağ, bu duruma daha fazla göz yumamayacaklarını belirtti. Karadağ istifasını; “Onurla, şerefle 3 Mart 2016 da geldiğimiz AK Parti Çanakkale İl Başkanlığı görevimden yine büyük bir onurla ve itibarla ayrılmanın mutluluğu ve huzuru içindeyim” şeklinde duyurdu.

(20 Mart) “Satılık” yazılı Atatürk pankartı tepki çekti!
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yıldönümü vesilesi ile kurum, kuruluşlar Atatürk Pankartları ve Türk Bayrakları asarken, vatandaşlar da aynı şekilde dükkan ve evlerini bayrak ve pankartlarla süslediler.  Ancak, kordon boyunda bulunan MÜSİAD binasında önünde “satılık” yazan Atatürk pankartı tepki çekti.
 
(21 Mart) Gazetemize beraat…
Çanakkale’nin Halk Sağlığı İl eski Müdürü Burhan Kütük’ün, görevden alınmasına ilişkin olarak edinilen istihbarat sonucu yayınladığımız haberimize yönelik açtığı ‘iftira’ davası 9 Mart tarihinde sonuçlandı. Haber ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiren davada gazetemiz beraat etti. Biz de Kütük’e sorduk; Halk Sağlığı eski Müdürü Kütük, ‘bylock’ iddiası ile ihraç edilen eski Ayvacık Kaymakamı Salih Gelgeç hakkında yapılan bir suç duyurusunda muhakkik olarak atandığı dosyada, Gelgeç hakkında neden soruşturma izni vermedi? ‘Bylock’tan ihraç edilen Gelgeç’i korudu mu? 
 
(30 Mart) Bir cinayetin ardından… 
İskele Meydanı’nda meydana gelen cinayet herkesi üzdü. Bu cinayet bir yönüyle, adli bir vaka olmasının ötesinde Türkiye’nin içinde bulunduğu toplumsal durumu, olaylara bakışı, yorumlama ve sebepleri araştırmadaki çürümüşlüğü de gözler önüne serdi. Bir suçun bir başka suç ile cezalandırıldığı gerçeğini gösterdi herkese gösterdi…
 
(4 Nisan) Umudun yolcuları başkente ulaştı
‘Çocuk, kadın, hayvan ve doğaya’ yapılan tacizlere, tecavüzlere karşı “3 İnsan, 3 Kadın, 3 Anne” sloganıyla 3 Mart’ta Cumhuriyet Meydanı’ndan yola çıkan ‘Dilek Taş, Hülya Kurt, Nursel Karagöz’ yolcuklarının 32’inci gününde TBMM’ye vardılar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, CHP Milletvekili Bülent Öz ve Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Emek Partisi, Halkevleri, Yeşiller ve Sol gelecek ile çeşitli sendikalardan yüzlerce kadın Ankara’da 3 kadınla beraber yürüyüşe katıldılar.
 
(16 Nisan) ÇTSO`nun yeni başkanı Selçuk Semizoğlu oldu
Kent esnafının, sanayicisinin, iş insanlarının örgütlü bulunduğu, Çanakkale’nin en önemli kurumlarından biri olan Ticaret ve Sanayi Odası, yeni yönetimini belirledi. Giderek büyüyen Çanakkale, sanayisi ve tarımsal ekonomisiyle güç sahibi olmayı, esnafı ve iş dünyası ile ekonomik kalkınma süreçlerini tamamlamayı bekliyor. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin’in istifasının ardından 6 ay ÇTSO Başkanı olarak görev yapan Selçuk Semizoğlu, TSO seçimlerini kazanarak, ÇTSO Başkanı olarak görevini yürütüyor.
 
(19 Nisan) Seçim heyecanı Nisan’da başladı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 17 Nisan Salı günü partisinin grup toplantısında erken seçim açıklaması yapmış ve erken seçim için 26 Ağustos tarihini göstermişti. Açıklamanın ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşmesi sonrası Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan Bahçeli`nin erken seçim teklifini olumlu karşıladıklarını belirterek, "Seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmasına karar verdik" dedi.
 
(17 Mayıs) Termikten çıkan dumanlar isyan ettirdi
Yıl boyunda sık sık karşılaştığımız bir tablo oldu, termik santrallerden çıkan kirli duman… 16 Mayıs’ta da Çan 18 Mart Termik Santralinin ardından kurulan Çan-2 termik santralinin deneme üretiminden çıkan dumanlar fotoğraflanarak, tehlikenin boyutu gözler önüne serildi. Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız; “Çan’ın üzerine müthiş bir kirli hava çöküyor” dedi.

(9 Haziran) Gülmen direnişin hikayesini anlattı 
Eğitim Sen Çanakkale Şubesi tarafından Çanakkale Belediyesi Belediye Çalışanları Eğitim, Sosyal Tesis ve Sendika Binası Ercan Adsız Konferans Salonu’nda düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan ‘Yüksel Direnişi’nin simgesi Nuriye Gülmen, ‘Direnişi’ anlattı.
 
(18 Haziran) Tatil yolu, çile dolu…
Çanakkaleli araç sürücülerinin yaşadığı trafik sorunu, Ramazan Bayramı dolayısıyla şehir dışından gelen vatandaşları da vurdu. Hem Ramazan Bayramı olması hem de havaların sıcak olması dolayısıyla vatandaşlar, güneyin yazlık bölgelerine akın etti. Yazlık bölgelerde, tatil köylerinde bayramın tadını çıkaran vatandaşlar, bayram sonu yine klasik bayram çilesine yaşadılar. 
 
(25 Haziran) 24 Haziran’da sandık başına gittik… 
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27’inci Dönem Genel Seçimleri yapıldı. Çanakkale’nin yeni Milletvekilleri belli olurken, Cumhurbaşkanı seçilen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan balkon konuşmasını yaptı. Çanakkale’de ise CHP ve AKP ikişer Milletvekili çıkartarak eşitliği korudular.  
 
(27 Haziran) Çanakkale, bir ‘terbiyesiz’ ile tanıştı! 
24 Haziran seçimlerinin ardından yeniden Cumhurbaşkanı seçilen AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, tüm adaylar seçim döneminin geride kaldığı, tartışmaların son bulduğunu vurgularken, bazı terbiyesizler kenti germeye devam etti. ÇOMÜ’de FETÖ’den tutuklanan eski Rektör Sedat Laçiner döneminde, ahlaksız yayınları ile kentte tepki çeken, FETÖ’cü kalemleri yazar olarak bünyesinde bulunduran ÇOMÜ haber isimli site ile adı anılan ÇOMÜ Radyo sorumluluğunu da üstlenen Vural Bulut isimli şahıs, Erdoğan dışındaki adaylara oy verenlere; “Onun bunun çocukları amma hopladılar zıpladılar. Ne çok inanmışlardı. Millet koydu gene. Onun bunun çocukları” paylaşımında bulundu.
 
(29 Haziran) Konut dolandırıcıları Çanakkale’ye dadandı 
Çanakkale’de kol gezen konut dolandırıcıları kiralık veya satılık ev ihtiyacı olan vatandaşlardan ‘evim var’ vaadiyle depozitlerini alarak dolandırıyorlar. Özellikle sosyal medyada kiralık ve satılık sosyal paylaşım sitelerini kullanan dolandırıcılar Çanakkale, Edirne, Eskişehir, Muğla… gibi birçok ilde aynı yöntemi kullanıyorlar.
 
(2 Temmuz) ÇOMÜ’lü araştırmacılardan çarpıcı makale; “Çanakkale nefessiz kalıyor…”
ÇOMÜ araştırmacıları tarafından yürütülen Çanakkale’nin hava kirliliği ve oluşturduğu sağlık sorunlarını ele alan çalışmanın sonucu, “Environmental Science and Pollution Research” isimli uluslararası bilimsel bir dergide yayınlandı. Yayınlanan makalede yer alan, 1 yıl arayla gerçekleştirilen nefes testine göre, Çan merkez başta olmak üzere  ‘nefes testindeki azalma riskinin 2 kattan fazla arttığı’ açıklandı.
 
(13 Temmuz) Başkan Ejder’den Atatürk ismine ‘ret’ oyu
Eceabat Belediyesi Temmuz ayı Belediye Meclis Toplantısında, CHP’li Belediye Meclis üyesi Metin Övün ‘ün verdiği önerge neticesinde Şahinbey Belediyesi ile ‘kardeş şehir’ anlaşması Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder’in ret oyuna karşılık feshedildi. Karar sonrası Şahinbey Parkı’nın ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk Parkı’ olarak değiştirilme önergesi ise yine Başkan Ejder ve 2 meclis üyesinin ‘ret’ kararına rağmen kabul edildi.
 
(16 Haziran) ‘Umut’ yolcularının ‘umutsuz’ yaşamları! 
Ülkelerinden, savaş ve çatışma ortamı gibi nedenlerle ayrılmak zorunda kalan, bir kısmı Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçen, bir kısmı geçiş yolunda denizde hayatını kaybeden ve bir kısmı da Avrupa hayaliyle çıktığı umut yolculuğunda Türkiye’de kalan mülteciler yaşamlarını zor şartlar altında devam ettirmeye çalışıyor. Salı ve Pazar günleri kurulan pazaryerinde, pazarcılardan aldıkları ürünleri satmaya çalışan Afgan çocuklar, mülteci yaşamının bir özeti gibi duruyor karşımızda… 
 
 (4 Ağustos) CHP’de imza sayısı tartışması…
Olağanüstü Kurultay talebi ile imzalar 2 Ağustos Perşembe günü CHP Genel Merkezi’ne teslim edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek imzaların yetersiz olduğu açıklamasında bulunarak; “Genel Merkezimize başvuranların açıklamalarının aksine hiçbir biçimde 630 imza teslim edilmemiştir. Sonuç olarak Genel Merkezimize sunulan noter onaylı belge sayısı 605’tir” dedi. CHP’li muhaliflere desteği ile bilinen CHP eski Milletvekili Ahmet Küçük, imzaların yeterli sayıda olduğunda kuşku bulunmadığını söyledi. 
 
(11 Ağustos) 55`inci Uluslararası Troia Festivali rüya gibi başladı
55`inci Uluslararası Troia Festivali, unutulmayacak etkinliklerle start aldı. Çimenlik Kalesi’nde Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, Çanakkale Belediye tarafından sipariş edilen ve 10 bölümden oluşan 40 dakikalık ‘Troya Sonatı’nı dünyada ilk kez Çanakkalelilere sundu. Özgürlük Parkı’nda yine dünyaca ünlü müzik grubu Barcelona Gipsy Balkan Orkestrası, Balkanlar rüzgarı estirirken, Arkeolog Fecri Polat ilk festivalin ilk söyleşisini gerçekleştirdi.  Binlerce Çanakkaleli Say’ın dünyada ilk kez Çanakkale’de seslendireceği eseri dinlemek için uzun kuyruklar oluşturdu. Saat 22.00’da sahneye çıkan Say, 10 bölümden oluşan 40 dakikalık eserini dünyada ilk kez Çanakkale’de seslendirdi.
 
(14 Ağustos) Çanakkale, çınarını yitirdi…
Çanakkale’nin ulu çınarı, kentin tarihi belleği İzzet Melih Dilmaç (101) yaşamını yitirdi. Çanakkale’de sosyal, kültürel ve siyasal alanlarda katkısı olan, CHP’de 1950-1965 yılları arasında Çanakkale İl Başkanlığı yapan, SODEP Çanakkale İl Örgüt Kurucu Başkanı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu ve Meclis Eski Başkanı ve Uluslararası Troia Festivali kurucularından İzzet Melih Dilmaç, son yolculuğuna uğurlandı. 
 
(8 Eylül) Konut Günleri’nin ikinci etabı başladı…
Çanakkale Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen `Konut Günleri` etkinliğinin ilk fuarı, 28 Haziran- 8 Temmuz’da tarihleri arasında İskele Meydanı’nda gerçekleşmişti. Fuarın ikinci etabı 7 Eylülü Cuma Günü AVM Burda 17’de start aldı.
 
(13 Eylül) Fuat Amca’yı da yitirdik… 
Çanakkale’de CHP İl Başkanlığı, Belediye Meclis üyeliği yapan, ticaretle uğraşan, Gazetemiz Çanakkale OLAY’ın yazarlarından, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın amcası Ruşen Fuat Gökhan,  yaşamını yitirdi. 
 
(19 Eylül) Çan 2’in Termik Santrali’nde korkutan patlama 
Çan’da ODAŞ Elektrik Üretim A.Ş. tarafından geçtiğimiz aylarda işletmeye başlanan 330 Megavat kurulu güce sahip termik santralde patlama ve yangın meydana geldi. İşletme ve yetkili kurumlar tarafından, kömür depolanan bölümde, kömürlerin tutuşmasıyla çıkan yangınla birlikte gaz sıkışması nedeniyle patlamanın meydana geldiği açıklandı. 6 işçi gaz zehirlenmesi sebebi ile tedavi altına alındı. -
 
(26 Eylül) Bir baba ekonomik krize dayanamadı…
Çocuğuna okul pantolonu alamadığı için intihar eden ‘İsmail Devrim’ haberi ülke gündeminde büyük yer edinmiş ve intiharların ekonomik boyutuna dikkatleri çekmişti. Çanakkale’de de, 41 yaşındaki iki öğrenci çocuğu babası Ramazan Kavalcı, kendisi asarak yaşamına son verdi. Elektrikçilik yapan Kavalcı’nın borçları olduğu sebebi ile intihar ettiği iddia edildi. 
 
(27 Eylül) Laçiner ve ekibine FETÖ’den ceza yağdı!
2016 yılında meydana gelen 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY ) davası kapsamında yargılanmalarına devam edilen, aralarında ÇOMÜ’nün eski Rektörü Sedat Laçiner’in de bulunduğu ekibe ceza yağdı. 20 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınan ÇOMÜ eski rektörü Sedat Laçiner, 23 Temmuz 2016 günü sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı. 
 
(1 Ekim) ‘Kırbaç Kasırgası’ teğet geçti 
Türkiye’nin gündemi haline gelen Kırbaç Kasırgası isimli Tropik Fırtına, Türkiye’ye ulaşmadı. Orta Akdeniz’de Libya açıklarında oluşan ve Yunanistan’ın güneyinden Ege Denizi üzerine hareket eden Tropik Fırtına’nın burada şiddetini azaltarak bir alçak basınç merkezine dönüştüğü açıklandı. 30 Eylül Pazar günü Çanakkale’nin de dahil olduğu birçok şehri etkileyeceği belirtilen fırtınanın saatte 120 km hıza ulaştığı ifade edilerek, vatandaşların tedbirli olmaları istenmişti.
 
(4 Ekim) CHP Lideri ikinci kez Çanakkale’deydi…
24 Haziran seçimleri öncesi kente gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekim ayında da Çanakkale’ye geldi. Kılıçdaroğlu’nun temasları seçim havasında geçti. Çanakkale ve Biga’da temaslarda bulunan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Çanakkale’nin özel bir şehir olduğunu vurguladı. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışının hakim olduğu Çanakkale’de, hayata geçirilen yatırımların ve hazırlık aşamasında olan projelerin önemli olduğunu söyledi.
 
(17 Ekim) “Pilavlı ÇED” toplantısında olay çıktı! 
Kızılelma Köyü’nde yapılan ÇED toplantısında çevre köylerden getirdikleri sanılan kişilerin katılım gösterdiği, Kızılelma Köylülerinin toplantıya katılmadıkları görüldü. Köy kahvesinde şirket yetkilileri, altın madeninin çevreye ve doğaya zararı olmayacağını, hatta su kaynaklarına herhangi bir müdahalede bulunulmayacağını iddia ederken, yaşam savunucuları bu ifadelerin doğru olmadığını söylediler. ÇED toplantısı sırasında, altın madeninin zararlarını ifade etmeye çalışan yaşam savunucuları, görüşlerini ifade etmek istedi.

(5 Kasım) Gökçeadalıların ne bitmez çilesi varmış! 
Gökçeada’nın yıllardır mağdur olduğu en önemli sorunlardan biri olan ulaşım çilesi devam ediyor. Anakaraya sağlıklı bir ulaşıma bir türlü kavuşamayan Gökçeadalılar, 4 Kasım’da yapılan seferde ise halat yardımı ile gemiyi karaya kendileri yanaştırdılar. Gökçeadalıların çilesi, tabiri yerinde ise trajediye dönüştü. 
 
(14 Kasım)  Bir güzel haber…
İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş., Çan Helvacı’da Kömür Ocağı açmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulunmasının ardından Bakanlık, 15 Kasım tarihinde Halkın Katılımı ile ÇED Toplantısı yapılacağı duyurmuştu. Ancak çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şirketin ÇED için gerekli dosyaları teslim etmediği için ÇED süreci sonlandırıldı.
 
(17 Kasım) Piyasalar durma noktasında, esnaf kepenk kapatıyor…
Ekonomik kriz etkisini artarak göstermeye devam etti. Pazar ürünü fiyatları artan girdi maliyetleri nedeniyle yükselmeye devam ederken,  kentin birçok yerinde ‘satılık veya kiralık’ yazılarak kepenk kapatmış dükkan sayılarındaki artış dikkat çekti.

(21 Kasım) Çanakkale sarsıldı; önce öldürdü, sonra intihar etti  
Çanakkale, kadın cinayeti ve intiharla sarsıldı. Esenler’de bir kadın boşanmak üzere olduğu kocası tarafından vurularak öldürülürken, katil koca eşini öldürdüğü silahla olay yerinde intihar etti. Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi`nde ebelik yapan iki çocuk annesi Sedef Şen (30), boşanmak üzere olduğu öğrenilen eşi Fuat Şen (31) tarafından vurularak öldürüldü. Eşini öldüren Fuat Şen,  ardından olay yerinde aynı silahla başına ateş ederek intihar etti.
 
(27 Kasım) AKP’de Ayhan Gider sürprizi…
31 Mart Mahalli İdareler Genel seçiminin adaylık sürprizi AKP’den geldi. Uzun yıllar İl Tarım Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği görevini yürüten, AKP’nin Çanakkale’den 1 Kasım 2015-24 Haziran 2018 tarihleri arasında Milletvekilliği görevini yürüten Ayhan Gider Çanakkale Belediye Başkan Adayı olarak açıklandı.
 
(3 Aralık) CHP, “Gökhan” dedi 
Cumhuriyet Halk Partisi, önseçim heyecanını yaşadı. Mevcut Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, Merkez ilçe eski Başkanı Dr. Celal Karakaş ve ADD Şube Başkanı Doç. Dr. Necmi Akyalçın’ın aday olduğu seçimler, parti içi heyecanı doruğa çıkardı. Seçimler sonunda 2002 yılının Kasım ayından bu yana Belediye Başkanlığı yapan Ülgür Gökhan bir kez daha, bu kez partililerin oyu ile Çanakkale Belediye Başkanlığına aday oldu. 
(Seçkin Sağlam)

 

Paylaş