havadurum

Kar gidiyor yağmur geliyor

711

 Çanakkale’de geçtiğimiz Cuma günü öğle saatlerinde başlayarak devam eden ve il genelinde etkili olan kar yağışı Çanakkale`yi beyaz örtüyle kapladı. Çanakkaleliler uzun zamandır özlemini duydukları kar ile eğlenceli vakitler geçirdi. Bazı vatandaşlar karın tadını, kartopu oynayarak ve kardan adam yaparak çıkardı. Kar yağışının Çanakkale`nin görünüşünde güzel bir değişiklik yaratması bir çok yurttaşı sokaklara çekti. Yurttaşlar kordon boyu, Halk Bahçesi, Özgürlük Parkı ve Yeni Kordon gibi yerlerde fotoğraf makinalarını alarak anları ölümsüzleştirdi. Anaokulu, İlkokul, Ortaokul ve Liselere okullar tatil edildi. Ayrıca hamile ve engelli kamu çalışanları da izinli sayıldı. Ancak kar yağışının olumsuz etkileri de oldu... Cuma Pazarı çevresinde bir kedinin donarak ölmesi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Hayvanseverler soğuk havalarda sokak hayvanlarına mama ve su verilmesi için çağrıda bulundular. Bu çağrıya kulak veren vatandaşlar, kentin farklı noktalarına evlerinden artan yiyecekleri sokaklara bırakan vatandaşlar, sokak hayvanlarının kar nedeni ile yiyecek bulma sıkıntılarını aşmada yardımcı oldu. Vatandaşların bıraktıkları yiyecekler ile sokak hayvanlarının yiyecek sıkıntıları giderildi.  Yaşanan don olayları sebebiyle oluşan kaygan zeminin neden olduğu trafik kazaları ve düşme vakaları kent genelinde yaşandı. Acil servislere yaralanmalardan dolayı vatandaşlar başvuruda bulunurken, can kaybı yaşanmadı. Öte yandan kar yağışının Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin final haftasına gelmesi dolayısıyla öğrenciler sosyal medya hesaplarından şikayette bulundu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin dik olan yokuşunu çıkmakta zorlandıklarını belirten öğrenciler, sınavların iptal edilmesi gerektiği düşüncesini belirttiler. Ancak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada sınavların iptal edilmediği duyuruldu. Dün de etkili olan kar yağışının yerini bugün yağmura bırakması bekleniyor.  Meteoroloji ekipleri tarafından, yağmur yağışının Perşembe gününe kadar sürmesinin beklendiği bildirildi.

 
Arabalar trafiğe çıkmadı
Yollarda yaşanan buzlanmalar nedeniyle kent genelinde bir çok araç sahibi trafiğe çıkmamayı tercih etti. Park halindeki arabaların ise cam sileceklerinin kaldırıldığı gözlemlendi. Bu durumun cam sileceklerinin ucunun buz tutmaması nedeniyle yapıldığı öğrenildi. Kar yağışı nedeniyle araçların üstü karla kaplanırken, vatandaşlar araçlarının üzerinde biriken kalın kar tabakasını temizlemek için çaba sarf etti. Araç sahiplerinin sıcak su ile araç üstündeki karları temizlemeye çalıştıkları gözlemlendi. Vatandaşlar araçlarını trafiğe çıkarmadıkları için otobüs seferlerini kullandı. Çanakkale Belediyesi otobüsleri seferlerine aynı şekilde devam etti. Yurttaşların otobüs seferlerini kullanması trafikte rahatlamaya neden oldu. Trafiğe çıkan araçların yolda kaymamaları için Belediye ekipleri tarafın-dan tuzlama çalışması kar yağışı boyunca aralıksız devam etti. 
 
"Yollarımızda herhangi bir kapanma yok"
Gazetemize konuşan Karayolları 14’üncü Bursa Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Aslan yol durumu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Aslan; "Karayolları şu anda bölge genelinde çalışmalar yürütüyor. Sadece Çanakkale değil Kütahya, Bursa, Yalova ve Bilecik illerinde çalışmalar sürüyor. Ekiplerimizin tamamı yolda. Yoğun bir kar yağışı var. Balıkesir bölgesinde tırların geçişini yasakladık çünkü yolda tıkama yapıyorlar. Yollarımızda herhangi bir kapanma yok. Şu anda hava biraz dindi, her noktada çalışmalarımız devam ediyor. Çanakkale`de 10 tane bıçaklı kamyon, 3 tane greyder ve bir çok kepçe çalışmalarını sürdürüyor. Yeri geldiği zaman Çanakkale`ye, Bandırma ve Edremit`ten takviyede bulunuyoruz. Çanakkale`de de herhalde son 15 yılın en yoğun karı yağdı. Herhangi bir sıkıntı yaşamadık, sadece Lapseki taraflarında yüksek yerlerde sabah saatlerinde sıkıntılar oldu. Diğer yerlerde herhangi bir sorun yok. Yollar açık, vatandaşlar hız limitini aşmadan emniyetli bir şekilde yola çıkabilirler" dedi.
 
"Yağmura hazırlanıyoruz"
Yoğun kar yağışı sebebiyle Çanakkale Belediyesi bünyesinde oluşturulan Kriz Masası`ndan Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek bugün beklenen yağmur yağışına hazırlandıklarını bildirdi. Koyuncu; "Şu anda her taraf açık, bir sıkıntı yok. Güzelyalı, Dardanos dahil ana arterlere ulaşıldı. Şehir içinde erime başladığı için müdahele yapmıyoruz. Deniz suyu ile caddelerde temizlik yapıyoruz çünkü yağmur gelecek. Yağmura hazırlanıyoruz. Ekipler hala çalışmaya devam ediyor. Şikayetler bitene kadar yağmur gelene kadar çalışmalar devam edecek. Bugün hemen hemen hiç bir şikayet gelmedi. Yapılan tuzlama çalışmaları ile bir çok caddede sıkıntıları çözdük. Ara sokaklarda bazı birikmeler olabilir. Hava dona çekmediği için, eksiye düşmediği için ulaşım rahatlıkla sağlanıyor." dedi.
(Atakan Alkış)
Paylaş