havadurum

Prof. Dr. Tanrıverdi "İlk model ile kongre ödülünü aldı"

756

 ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi geliştirdiği model ile 1. Uluslararası Kültürlerarası hemşirelik kongresinde ödül aldı. Prof. Dr. Tanrıverdi, Kültürel Yeterlilik Modeli ile amaçlarının farklı kültürden gelen sağlıklı, hasta birey, öğrenci, akademisyen ve araştırmacıların kültürüne uygun bakım almasını, eğitim, araştırma yapmasını ve yönetici olmasını sağlamak olduğunu vurguladı. 

 
“Kültürel Yeterlilik Modeli, Türkiye’de bir ilk” 
Türkiye’de hemşirelik alanındaki ilk model olduğunu belirten Prof. Dr. Tanrıverdi, ‘Kültürel Yeterlilik Modeli’ ile ilgili; “Dünyada birçok şey evrensel olarak gözükse bile bu model ile her bireyin eşsiz olduğunu vurguluyoruz. Model genel olarak toplumsal kurumlara odaklanıyor. Tertemiz bir sayfa ile doğan insanın toplumsal kurumlar içerisinde farklılaştığını, zenginleştiğini ve istendik, istenmedik davranışlar kazandığını, bu istendik ve istenmedik davranışların ise olumlu, olumsuz çıktılara neden olduğunu açıklayan çok kapsamlı bir model. Modelde çok fazla değişken ve bu değişkenlerin birbirleri ile ilişkilerini çok açık bir şekilde anlattık.  Bu modeli hemşireliğin bütün alanlarında kullanılmak üzere geliştirdik. Hemşirelikte en önemli unsurlardan biri kalitenin yükselmesidir. Dolayısıyla bu model hemşirelikte kaliteyi yükseltmek için bir rehberlik sunuyor” dedi. 
 
“Hedef dünya literatüründe bir Türk modelist olmak”
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Tanrıverdi; “Hemşireliğin her alanında akademik hemşirelerde, klinisyen, araştırmacı ve yönetici hemşirelerde modelin kullanılmasını için Türkiye’de modeli tanıtma çalışmalarına başlayacağız. Modelimi tanıtmam için çağrılar almaya başladık bile. Modelin tezlerde, araştırmalarda kullanılmasını sağlayıp yurt dışında bu alandaki modellerin arasına girmek ve dünya literatüründe bir Türk modelist olarak yer almak istiyorum” dedi.
(Haber Merkezi)
Paylaş