havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

Gerçekten özgür müyüz?

2481
Bence değiliz. Özgürlük birinin engellemeden ve sınırlandırmadan istediği her şeyi yapabilmesidir. Yani istemediğimiz hiçbir şeyi yapmamaktır. Hiç istediğiniz hayatı yaşadığınızı düşündünüz mü? Ya da çocukken kurduğunuz hayalleri şuan yaşıyor musunuz? Peki sizi durduran şey ne?
 
Aslında sorun belli. Kurallar, beklentiler, maddi özgürlük, yaşam tarzı... Aslında öne sürülecek o kadar sebep var ki. Maddi açıdan özgür olamadığımız belli sorumluluklar altında olduğumuz bir hayatın içindeyiz. Para olmadan bir şey yapamıyoruz düşüncesiyle günden güne hayattan bir o kadar da uzaklaşıyoruz. Gerçekten mutlu olmamızı sağlayacağını düşündüğümüz şeylerin peşinde sürüklenip gidiyoruz. Önümüze koyulan ya da bulabileceklerimiz arasında en iyisi olan işlerde çalışıyor, günün çoğunu enerjimizi son damlasına kadar tüketerek geçiriyoruz.
 
Gerçekte ne kadar özgürüz tartışılır. Hayatta gerçekten özgür olmayı istiyorsak bir şeyleri değiştirmeliyiz. Çünkü hayatın ne zaman sonlanacağını bilmiyoruz. Belli bir yaşa geldiğimizde ise pişmanlık duyuyor, yaşayamadığımız hayat için keşke diyoruz. Çok geç olmadan engellerden kurtulmalı kendimize yol çizmeliyiz. Hepimiz özgür olmak istiyoruz ama bu özgürlüğün gerçekten de ne olduğunu, onu nerede bulacağımızı ve nasıl arayacağımızı biliyor muyuz?
 
Öncelikle hayatı gözden geçirmeliyiz. Gerçekten kendi irademizle aldığımız kararları, mutsuzluklarımızı düşünmeliyiz. Hayatınızın iplerini ne zaman başkalarının eline verdiğinizi anladığınızda, yanlış seçimlerinizi de anlamış olacak ve değişiklik yapmanız gereken noktaları rahatlıkla çözebileceksiniz.
 
İkinci olarak ise istemediğiniz işte çalışıyor veya istemediğiniz bir okulda okuyor ya da okumuşsanız diyeceğiniz şey "hayatımı değiştiriyorum, çünkü ben böyle istiyorum" olmalı. Kendi kararlarınızı verdiğinizde daha mutlu ve özgür olacaksınız. Tabi bu sırada karşınıza engeller çıkacak. Düşüncelerinizi ifade etmeye başladığınızda karşı tarafın kabullenmesi için biraz zamana ihtiyacı var. Bunun sonucunda ise gün geçtikçe hafiflediğinizi hissedeceksiniz.
 
Üçüncü olarak ise yapabileceğinize inanın. En ufak bir tereddüttünüz karşısında o kurtulduğunuz engeller tekrar bir araya gelecek ve bu kez çok daha güçlenmiş olarak sizi zayıf noktanızdan vurmaya çalışacaklardır. İşte buna fırsat vermemek için inancınızı her zaman korumalı, ilk başta belki biraz zorlanacağını bilerek yola çıkmalısınız. İnanmayı aklınızdan hiç çıkarmamalı ben yapabilirim demelisiniz. 
Başkalarının hayatıyla ilgilenmemelisiniz. Onlara hayranlıkla bakmaktansa size de o şekilde bakmaları için adım atmalısınız. Unutmayın ki herkesin sıkıntısı var. Kimse göründüğü kadar mutlu olmayabilir. Yani kendi hayatınıza odaklanmalısınız. 
 
Maddi açıdan ise kendinizi düzeltmelisiniz. Bütün borçlarınızı hesaplayarak sırasıyla bunlardan kurtulmaya çalışmalısınız. Kurtulmak için birkaç yöntem var. Ek gelir elde edebilir bazı alışkanlıklarından fedakarlık yapabilirsiniz. Bu durumda hayallerinize biraz daha yaklaşmış olacaksınız. 
 
Son olarak risk almalısınız. Tamam, birilerine bağımlı olarak yaşadığınız bu hayat sizi ömür boyu güvende tutabilir. Peki kaçıracağınız fırsatları düşündünüz mü? İşte o zaman KEŞKE diyeceksiniz. Keşke cesur olabilseydim. Keşke dememek için soruyorum. 
GERÇEKTEN ÖZGÜR MÜYÜZ?