yandexmetrikacounter
5000 yıllık tatlı: Globi | Çanakkale Olay

5000 yıllık tatlı: Globi

924

Çanakkale’nin Tevfikiye köyünde yapılan Globi tatlısı, antik çağdan gelen tarifiyle günümüzde büyük bir ilgi görüyor.

Troya kazı çalışmaları sırasında açığa çıkan tabletlerdeki tarifin günümüze uyarlanmasıyla ortaya çıkan bu tatlı, 5000 yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor. Globi veya Çanakkale Troya Tatlısı olarak bilinen bu lezzet, antik çağın en sevilen tatlılarından biri.

Globi, peynirli ve susamlı şekerleme

Globi, Orta Çağ mutfağına Antik Yunan-Roma dünyasından gelen bir peynir tatlısıdır. Bu ünlü bir tatlının tarifini, Eski Çağ yazarları Cato ve Philoxenus’un yazdığı notlardan günümüze kadar gelmiştir. Peynir ve irmikle yapılan bir tatlı. Peynir ve irmik iyice karıştırıldıktan sonra topçuklar haline getirildikten sonra kızgın yağda kızartılır. Bala belendikten sonra yenir.

Troya Tatlısı'nın reçetesi

“Çanakkale Troya Tatlısı” Troya döneminde tüketilen gıdalardan esinlenerek hazırlanıyor. Tatlı; Troya döneminde yoğun olarak kullanılan lor peyniri; bal, susam ve zeytinyağı ile yapılıyor. Troya döneminde sıklıkla kullanılan elma, tarçın ve bal ile pişirilerek benzersiz bir lezzete kavuşuyor.

OPET Tevfikiye Arkeo-Köy projesi

Antik Çağ’ın Globi Tatlısı’nı Troya Tatlısı adı ile Çanakkale’ye armağan eden OPET, Çanakkale Profesyonel Aşçılar Federasyonu ile birlikte şeflere yönelik “Çanakkale Troya Tatlısı” atölyesi düzenledi.

“Tarihe Saygı Projesi” ile bölgenin tarihine sahip çıkmaya devam eden OPET, “2018 Troya Yılı”nda; tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan ve Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü’nün rehabilitasyon ve yenileme çalışmalarını tamamladı. OPET tarafından yapılan çalışmalarla, Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo-köye dönüştürüldü.

Çanakkale’nin ve yöre halkının tarih, kültür, turizm açısından kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her ögesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışan OPET dünya kültür hazinesi Troya Ören yerinin yanı ve Troya müzesi’nin hemen karşısında yer alan Tevfikiye Köyü’nü Troya tarihinden izlerin yer aldığı bir arkeo-köy haline getirdi. Troya’ya yapılacak ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapılacağı Tevfikiye’de köy halkına yönelik olarak kurslar düzenlendi ve bölgede sosyal yaşam kalitesi yükseltildi.

OPET, Tevfikiye Köyü’nü bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirmeyi hedefliyor.

Haber ve Fotoğraflar: Berkay Koç, Halil İbrahim Yenigüllü, Vahit Can Aycibin

(HABER MERKEZİ)
Paylaş