havadurum

Aronya Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Aronya, Rosaceae ailesine ait, üzümsü meyveler grubuna dahil, yaprak döken, çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya, son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanmıştır. Antioksidan, vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan aronya, “süper meyve” olarak adlandırılmaktadır. Peki aronya nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? İşte aronya hakkında merak edilenler…

1719

Aronya Meyvesinin Faydaları

Aronya meyvesinin sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Bazı faydaları şunlardır:

  • Aronya, antioksidan kapasitesi en yüksek meyvelerden biridir. Bu sayede hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, kanser riskini azaltır.
  • Aronya, C vitamini açısından zengindir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı direnci artırır, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
  • Aronya, kan şekerini düzenlemeye, kolesterol seviyesini dengede tutmaya, damar tıkanıklığı ve pıhtı oluşumunu önlemeye, kan basıncını düşürmeye, kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Aronya, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına, kabızlık ve ishal gibi sorunların giderilmesine, bağırsak florasının dengelenmesine, bağırsak kanserine karşı korumaya yardımcı olur.
  • Aronya, göz sağlığını destekler, göz yorgunluğunu ve kızarıklığını azaltır, göz enfeksiyonlarını önler, katarakt ve glokom gibi hastalıklara karşı korur.
  • Aronya, beyin fonksiyonlarını geliştirir, hafızayı güçlendirir, öğrenme ve konsantrasyon yeteneğini artırır, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı korur.
  • Aronya, cilt sağlığını iyileştirir, ciltteki leke, kırışıklık ve sivilceleri azaltır, cildi nemlendirir ve yumuşatır, cilt kanserine karşı korur.
  • Aronya, iltihaplanmayı azaltır, alerji semptomlarını hafifletir, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
  • Aronya, idrar yolu enfeksiyonlarını önler, böbrek taşı oluşumunu engeller, böbrek sağlığını korur.
  • Aronya, karaciğer sağlığını destekler, karaciğerdeki toksinleri temizler, karaciğer yağlanmasını önler, karaciğer kanserine karşı korur.

Aronya Meyvesi Nasıl Tüketilir?

Aronya meyvesi, taze olarak tüketilebileceği gibi, kurutulmuş, dondurulmuş, suyu sıkılmış, reçel, marmelat, şurup, sirke, çay, şekerleme, kek, pasta gibi pek çok şekilde de tüketilebilir. Aronya meyvesinin tadı ekşi ve buruktur, bu nedenle tatlandırıcılarla karıştırılarak tüketilmesi tercih edilebilir. Aronya meyvesi, diğer meyve ve sebzelerle de karıştırılarak smoothie, salata, sos, turşu gibi lezzetli ve sağlıklı tarifler hazırlanabilir.

Aronya Meyvesi Nerede Yetişir? Nasıl Yetiştirilir?

Aronya meyvesi, ılıman iklimi seven, orta pH’lı topraklarda yetişebilen bir bitkidir. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya, Türkiye’de de son yıllarda üretim alanı genişleyen bir meyvedir. Aronya yetiştiriciliği için en uygun bölgeler Marmara, Karadeniz ve Ege bölgeleridir. Aronya fidanları, sonbahar veya ilkbahar aylarında dikilebilir. Aronya bitkisi, kuraklığa dayanıklıdır, ancak verimini artırmak için düzenli sulama yapılması gerekir. Aronya bitkisi, hastalık ve zararlılara karşı dirençlidir, ancak gerektiğinde organik gübre ve ilaç kullanılabilir. Aronya meyvesinin hasadı, ağustos ve eylül aylarında yapılır. Aronya meyvesi, kilosu 200-250 TL arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır .

Aronya Meyvesi Hakkında Son Haberler

Aronya meyvesi, son dönemde hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından ilgi gören bir meyvedir. Aronya meyvesi ile ilgili son haberler şunlardır:

  • Aronya meyvesi, içerdiği yüksek antioksidan ve vitaminler nedeniyle corona virüs tedavisinin yanında takviye olarak kullanılmaktadır. Aronya meyvesi, bağışıklık sistemini güçlendirerek virüse karşı koruma sağlamaktadır.
  • Aronya meyvesi, girişimcilere de ilham vermektedir. Tesadüfen tanıdıkları meyveyi Türkiye’de tüketicilerle buluşturmak için harekete geçen Aynur Rona ile Songül Koç, Yalova ve Kırklareli’nde üretime başlamıştır. Aronyadan ürettikleri paketli ürünleri satışa sunan girişimciler gıda takviyesi alanına da giriş yapmıştır.
  • Aronya meyvesi, kadın çiftçilerin de gelir kaynağı olmaktadır. Yalova’da kendi arazilerinde organik yöntemle coğrafi işaret tescilli Yalova aronyası ile tıbbi aromatik bitkiler üreten 16 kadın, iki ay önce kurdukları kooperatifi büyütüp ihracata yönelik adımlar atmayı hedeflemektedir.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş