Çanakkale’de bir otelde başlayan iki günlük eğitim programının açılışında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Abdullah Borca, artık sadece depreme değil, iklim krizine karşı da dirençli kentler inşa etmenin zorunlu hale geldiğini vurgulayarak, “Kentleşme oranı dünya genelinde yüzde 70’i aşmış durumda. Yakın gelecekte bu oranın yüzde 90’a ulaşması bekleniyor. Bu da iklimle mücadelede şehirlerin rolünü daha kritik hale getiriyor” dedi.
İklim değişikliğinin artık soyut bir kavram olmadığını ifade eden Borca, “Göller Bölgesi’nde yıllar içinde bir gölün tamamen kurumasına tanık olduk. Aynı şekilde barajlarımızdaki doluluk oranlarını dikkatle takip ediyoruz. Bu durum tarımdan şehir yaşamına kadar her alanı etkiliyor” diye konuştu. Borca, iklime uyumlu politikaların sadece teoride değil, pratikte de hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yağmur suyu toplama sistemleri, yeşil çatılar ve enerji verimli binaların yaygınlaştırılmasının önemine değindi.
Programda konuşan İklim Değişikliği Başkanlığı Proje Koordinatörü Dr. Ömer Öztürk ise bu eğitimin Türkiye genelindeki 20 programdan biri olduğunu ve 16’ncısının Çanakkale’de gerçekleştirildiğini belirtti. Öztürk, proje bütçesinin 11 milyon 25 bin avro olduğunu ve bu kapsamda Türkiye genelinde toplam bütçesi 6 milyon 800 bin avroyu bulan 29 farklı hibe projesi yürütüldüğünü söyledi.
Öztürk, eğitimlerin amacının kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında iş birliğini artırmak, yerel çözümler üretmek ve iklim risklerini en aza indirmek olduğunu belirtti. Eğitimin ilk gününde sektörel risk analizleri, iklim değişikliğinin etkileri ve yerel paydaşların katkıları ele alınacak.
İkinci gün ise sektörel çalışmalar ve grup faaliyetleriyle son bulacak.
(SEVİ GÖZAY UĞURLU)