yandexmetrikacounter
ÇOMÜ’de HIV/AIDS Farkındalık Etkinliği: “Bi | Çanakkale Olay

ÇOMÜ’de HIV/AIDS Farkındalık Etkinliği: “Bilgi Korur, Farkındalık Güç Verir”

ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi ve ÇASEMDER iş birliğiyle düzenlenen HIV/AIDS farkındalık etkinliğinde uzmanlar hastalığın epidemiyolojisi, bulaşma yolları ve korunma yöntemlerini ele aldı. Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, toplumsal bilinç oluşturmanın önemini vurguladı.

36

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER) iş birliğinde düzenlenen “Birlikte Güçlüyüz: HIV/AIDS’e Karşı Farkındayız” temalı farkındalık etkinliği, Troya Kültür Merkezi’nde geniş katılımla gerçekleştirildi. Etkinliğe ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayten Dinç, akademisyenler, sağlık çalışanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

115466_wuciwug_0ed04f08_comu-de-hiv-aid.jpeg

Programın moderatörlüğünü üstlenen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayten Dinç, toplum sağlığında farkındalığın önemine dikkat çekerek etkinliğin açılışını yaptı. Üç uzman konuşmacının yer aldığı programda HIV/AIDS’in farklı yönleri bilimsel bir bakış açısıyla ele alındı.

115466_wuciwug_de5aa02a_comu-de-hiv-aid.jpeg

Etkinliğin ilk konuşmacısı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Sevil Alkan oldu. Aynı zamanda CİSED Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Alkan, HIV/AIDS’in epidemiyolojisi, risk faktörleri ve hastalığın toplum sağlığı üzerindeki etkileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Hastalığın yayılım dinamiklerine dair kapsamlı bilgiler aktaran Alkan, erken tanı ve farkındalığın önemini vurguladı.

115466_wuciwug_b7158997_comu-de-hiv-aid.jpeg

Programın ikinci bölümünde ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Eda Cangöl söz aldı. Cangöl, HIV/AIDS’in bulaşma yolları, erken dönem belirtileri ve koruyucu yaklaşımlar üzerine önemli bilgiler verdi. Toplumsal farkındalık çalışmalarındaki deneyimlerini paylaşan Cangöl, hem CİSED Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı hem de ÇASEMDER Kadın Komisyonu Başkanı olarak farkındalığın tabana yayılmasının önemini dile getirdi.

115466_wuciwug_de37d653_comu-de-hiv-aid.jpeg

Etkinliğin son konuşmacısı, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve CİSED Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Eyüp Burak Sancak oldu. Sancak, HIV/AIDS’ten korunma yöntemleri üzerine yaptığı sunumda, hastalığın önlenebilir bir enfeksiyon olduğunu belirterek doğru korunma stratejilerinin hayati önem taşıdığını ifade etti.

115466_wuciwug_28d01601_comu-de-hiv-aid.jpeg

Programda “Bilgi korur, farkındalık güç verir” mesajı öne çıkarılırken, toplumun doğru bilgiye erişiminin HIV/AIDS ile mücadelede en güçlü araç olduğuna dikkat çekildi.

115466_wuciwug_29b2fe73_comu-de-hiv-aid.jpeg

Etkinlikte konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, üniversitenin toplumsal bilinç oluşturmadaki rolünü vurguladı. Erenoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Bugün, modern tıbbın ve bilimin ışığında, eskiden korkutucu bir kader olarak görülen bir sağlık meselesini, yani HIV/AIDS’i, hep birlikte konuşmak, öğrenmek ve en önemlisi farkındalık oluşturmak için buradayız. HIV/AIDS artık erken tanı ve düzenli tedavi ile yönetilebilir bir durumdur. Ancak toplumsal faydanın oluşması için sadece tedavi yetmez; bilgiye dayalı, önyargısız bir farkındalık şarttır. ÇOMÜ’nün temel misyonu yalnızca akademik bilgi üretmek değil, bu bilgiyi toplumun tüm katmanlarına ulaştırarak bilinçli bireyler yetiştirmektir. Bu nedenle, konuyu tıbbi, sosyal ve hukuki boyutlarıyla değerlendirerek doğru bilgiyi paydaşlarımızla buluşturmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

115466_wuciwug_4a39c542_comu-de-hiv-aid.jpeg

Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından katılımcılara bilgilendirme materyallerinin dağıtılmasıyla sona erdi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş