havadurum

İşçilere Sendikal Hak Engeli: Çöp Toplama İşçileri Baskı Altında!

"Sendika hakkını engelleyen SUEZ’i kınıyoruz!" diyerek sert bir tepki gösteren Hizmet-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz, işçilerin demokratik örgütlenme hakkına yönelik yapılan baskılara tepki gösterdi.

2031

Hizmet-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz, Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB) bölgesinde çöp toplama ve depolama hizmeti veren SUEZ firmasının işçilerine yönelik sendikal haklarına müdahale edilmesini sert bir dille eleştirdi. Çanakkale’de çöp toplama işçilerine “sendikalı olamazsın” baskısı kurulduğunu ileri süren Yılmaz, “Hizmet-İş Sendikamız SUEZ firmasında gerekli çoğunluğu sağlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki tespiti için müracaatta bulunmuştur. Ancak, yetki tespitine müracaatta bulunduğumuz günden beri, işçi arkadaşlarımız üzerinde yoğun baskı uygulanmaktadır. SUEZ yetkililerine diyalog çağrısında bulunuyor, baskı ve tehditlerden vazgeçmeye çağıyoruz” sözlerine yer verdi.

Ya sendikadan istifa, ya sendikasız iş!

“Baskı ve tehditleri teşhir edeceğiz” sözlerine dikkat çeken Başkan Yılmaz, “Hizmet-İş Sendikamıza üye olan işçi arkadaşlarımız baskı ve tehditle sendikamızdan istifaya zorlanarak, anayasal hak olan sendikaya üye olma hakkı, şirket yetkilileri tarafından engellenmeye çalışılmaktadır. Arkadaşlarımız hem tek tek aranarak tehdit edilmekte hem de mesaj gönderilerek, ‘Ya Hizmet-İş’ten istifa edersiniz/sendikasız çalışırsınız ya da ekmeğinizden olursunuz’ denilmektedir. Bu düpe düz, işçilerin demokratik örgütlenme hakkına yönelmiş bir saldırıdır” diye belirtti.

“Hiçbir baskı sendikalı olma hakkını engelleyemez”

İşçilerin sendikal haklarının Anayasa ile güvence altında olduğunu belirten Yılmaz, “SUEZ işçilerinin sendikalı olma hakkı yok sayılamaz. SUEZ emekçileri Hizmet-İş Sendikamızda kenetlenmişlerdir ve hiçbir baskı, arkadaşlarımızın yasal haklarını kullanmalarını engelleyemez. Tüm tehdit ve baskılara rağmen dik duran emekçi kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Hizmet-İş olarak emekçi kardeşlerimizin yanındayız, biriz ve beraberiz. Hizmet-İş, Türkiye’nin en büyük, en güçlü ve en etkin işçi sendikasıdır. 300 bini aşkın Hizmet-İş’li emekçi, SUEZ emekçileriyle dayanışma içerisindedir” dedi.

“SUEZ yetkilileri suç işlemektedir”

Başkan Yılmaz, SUEZ yetkililerini baskı ve tehditlerden vazgeçmeye çağırdıklarını kaydederek, “Emek ve sendika karşıtı tavırları bırakmaya, iş barışını bozmamaya ve çalışanların anayasal haklarına saygı duymaya davet ediyoruz. Yolunuz yol değildir. Lütfen baskılarınızı sonlandırın, arkadaşlarımızın sendikalı olma tercihine saygı gösterin. Türkiye bir hukuk devletidir ve hiç kimse hukukun üstünde değildir. SUEZ yetkilileri suç işlemektedir. SUEZ emekçilerinin anayasal hakları olan sendikal örgütlülükleri baskı ve tehditle ihlal edilerek Anayasal bir suç işlenmektedir” dedi.

“Belediyelerde yönetimleri de SUEZ işçilerine yapılan baskıdan sorumlu”

Hizmet-İş Başkanı Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü, “SUEZ firması Çanakkale, Lapseki, Umurbey, Çardak ve Kepez belediyelerinin çöp toplama ve depolama işlerini yapmaktadır. Söz konusu belediyelerin yönetimleri de SUEZ işçilerine yapılan baskı, tehdit ve hak ihlallerinden bire bir sorumludur. Her fırsatta hak, hukuk, adalet ve demokrasi kelimelerini ağzına dolayanlar söz konusu işçinin hakkı olunca hemen bu söylediklerini unutuyorlar. Ya da işlerine gelmiyor. Ancak söz konusu belediyelerin yönetimleri baskı ve tehditlerden haberdar oldukları halde hala bir sorumluluk almış ve müdahale etmiş değiller. Tıpkı; Bayramiç Belediyesi’nden de hatırlayacağımız üzere işçilere yönelik baskı, tehdit ve haksız şekilde işten çıkarmalarla hatırladığımız 31 Mart 2019 seçimleri sonrasında olduğu gibi, işçilerin özgür iradesine ve anayasal haklarına saygı duymamaya devam ediyorlar. Belediyelerin işini yapan SUEZ’in işçilere uyguladığı baskı ve tehditlere göz yumuyorlar, hukuksuzluğa ortak oluyorlar.”

“Belediye başkanları emekçiyi tehdit ediyor”

Yılmaz, sendika üyesi işçi ve emekçilerin yalnız ve kimsesiz olmadığının altını çizerek, “İlimiz sınırları içerinde bulunan bazı Belediyelerde halen emekçilerin bağlı olduğu bir Sendika yok. Bunun nedeni işçiler Belediye Başkanları tarafından ekmekleri ile rızkları ile tehdit edilmeleridir. Emekçinin birlik olmasından neden bu kadar korkuyorsunuz Sayın Belediye Başkanları? Neden emekçinin Sendikalaşma hakkına engel oluyorsunuz? Suç duyurusunda bulunacağız. SUEZ yetkililerini uyarıyoruz. Hizmet-İş, sonuçları ne olursa olsun üyelerine Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi Çanakkale’de de sahip çıkacaktır. Aksi durumda, Hak-İş/Hizmet-İş Sendikamız, üyelerine yönelik baskıya sessiz kalmayacak, her türlü yasal girişim ve eylemi yerine getirmekten çekinmeyecektir” ifadelerine yer verdi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş