yandexmetrikacounter
Karacaören köyü, "Barış Mahallesi" adıyla b | Çanakkale Olay

Karacaören köyü, "Barış Mahallesi" adıyla belediye sınırlarına katıldı

Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz toplantısında Karacaören Köyü’nün belediye sınırlarına dahil edilerek “Barış Mahallesi” adıyla yeni bir mahalle kurulmasına karar verildi.

233

Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısı yapıldı

Çanakkale Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısı, Belediye Başkanı Muharrem Erkek başkanlığında toplantı.

Yoklamanın ardından Başkan Erkek, Haziran ayı boyunca sürdürülen belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kentin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajındaki dolulukta yüzde 69,3'ten yüzde 60'a gerilediğini ifade eden Başkan Erkek, sulama sezonunun ayrıldığını hatırlatarak su tüketiminde bulundu.

Toplantıda gündem dışı konuşmaların ardından meclis konuşmasındaki öğelere geçildi.

-Çanakkale'de yeni bir mahalle kurulacak

Başkan Erkek, Karacaören Köyü'nün belediye sınırlarına katılması için 15 Haziran Pazar günü yapılan referanduma 3 bin 68 seçmenin bin 50'sinin katıldığını, bin 32 evet ve 18 hayır oyu çıktığını açıkladı. Konu, meclis gruplarındaki 7. madde kapsamında görüşülürken, Çanakkale Belediyesi mücavir alanında Karacaören Köyü'nün bulunan belediye sınırlarına dahil oy birliğiyle kabul edildi.

Yeni mahallenin yönetimiyle ilgili belediyenin yaptığı dijital ankete toplam 2 bin 16 kişi katılırken, bunlardan 701 kişi “Barış Mahallesi”ni tercih etti. Sekiz Mart Mahallesi ismi yüzde 23, Anafartalar Mahallesi ise yüzde 21 oranında oy aldı. Yaklaşık 20-25 alternatifin yer aldığı ankette geri kalan yüzde 20'lik dilim oluşturuldu.

Öte yandan Başkan Erkek, kentteki mahallelerin nüfus bakımından artış gösterdiğini kaydederek, mahallelerin yeniden düzenlenmesi ile ilgili bir çalışmanın yapılacağı sinyalini verdi.

-Ayvacık'ta kaliteli seramik çamuru kaynağı tespit edildi

Toplantıda 5. gündem maddesi kapsamında, Ayvacık İlyasfakı Köyü mevkiinde tespit edilen yerel seramik çamuru yatağının kullanımıyla ilgili olarak, Çanakkale Geleneksel Seramiklerini Yaşama Derneği ile protokol yapılması oy çokluğuyla kabul edildi.

Geleneksel Çanakkale seramiklerinin ürettiği parçacıklar çamur alanı, yaklaşık 500 dönümlük özel mülkiyete ait bir arazide yer almaktadır. Derneğin arazi sahipleriyle yaptığı sözleşmeler, çamurun işlenip kullanılabilir hale getirilerek Çanakkale Belediyesi Atölyesi ve Seramik Müzesi'ne ücretsiz olarak temin edilecektir.

Maddeye ilişkin açıklamada, 50 yıllık üretime yetecek kapasitede olan rezerve olanağı sayesinde, belediyeye bağlı seramik üretimi için il dışından gelen çamur ihtiyaçlarının ortadan kalkacağı, ulaşım maliyetlerinin düşeceği ve kalite açısından daha iyi bir çamura ulaşımın sağlanacağı belirtildi.

Başkan Erkek, Çanakkale'nin seramik bakış açısına sahip topraklara sahip olduğunu hatırlatarak, "Daha önce Çanakkale'deki tüm seramik köklü seramik sanatçılarıyla, derneklerle oturum açıldı. Orada da bu konu en temel konu vardı çünkü çoğu dışarıdan almak zorunda kalıyor. Çanakkale toprak olarak bu noktada çok zengin ama merkezden çıkartmak mümkün olmuyor ama şimdi Ayvacık'ta kalitesi çok yüksek bir ham madde tespit edildi. Bunun Çanakkale'deki çalışmaları ile yapılıyor." dedi.

Meclis işlemleri alındıktan sonra gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.

(SEVİ GÖZAY ASLAN)
Paylaş