havadurum

Marmara Adaları'nda Biyoçeşitliliği Artırmaya Yönelik Yapay Resif Projesi tamamlandı

Akçansa ve Heidelberg Materials iş birliğiyle gerçekleştirilen Marmara Adaları Yapay Resif Projesi tamamlandı.

3720

Akçansa Holding ve Heidelberg Materials iş birliğinde hayata geçirilen Marmara Adaları Yapay Resif Projesi, Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi danışmanlığında gerçekleşti. Sabancı Holding ile Heidelberg Materials'ın ortak kuruluşu olan Akçansa, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde projeyi başarıyla tamamladı.

Yenilikçi Teknoloji ile Deniz Canlılarının Yaşam Alanları Artırıldı

Proje kapsamında, deniz canlılarının barınmasına, beslenmesine ve çeşitliliğin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla üretilen toplam 280 yapay resif deniz tabanına yerleştirildi. Proje, Marmara Denizi'nde üç boyutlu yazıcılarla üretilen 160 adet yapay resifin denize bırakılmasıyla öne çıkıyor. Bu, bölgede gerçekleştirilen ilk büyük çalışma olma özelliği taşıyor.

Sürdürülebilirlik ve Biyolojik Çeşitlilik Hedefleri

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü onayı ile gerçekleştirilen proje, bölgedeki hassas ekosistemin korunmasının yanı sıra biyolojik çeşitliliğin ve balık popülasyonunun artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Akçansa, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlama misyonu doğrultusunda önemli bir inisiyatif üstlenerek projeyi hayata geçirdi.

Üniversitelerden Bilimsel Destek

Proje, Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin danışmanlığında gerçekleştirilen dört farklı mevsimdeki ölçme ve değerlendirme çalışmalarıyla başladı. Toplam 280 yapay resifin 160 adeti üç boyutlu yazıcılarla üretilirken, proje bilimsel referans olacak şekilde tasarlandı. Projenin son teknoloji kullanılarak hazırlanan yapay resifler, deniz tabanına yerleştirilmeden önce uzun bir araştırma ve hazırlık sürecinden geçti.

Bilimsel Verilere Dayalı İzleme ve Değerlendirme

Projenin bir diğer önemli yönü, bölgedeki iyileşme ve gelişmelerin beş yıl boyunca üniversitelerin rehberliğinde ölçme ve değerlendirme çalışmalarıyla gözlemlenerek kayıt altına alınacak olmasıdır. Bu bilimsel veriler, yapay resif uygulama, izleme ve geliştirme rehberi oluşturmak adına kullanılacak ve gelecekteki projeler için referans niteliğinde olacaktır.

Projenin Paydaşlarından Memnuniyet

Akçansa Genel Müdürü Vecih Yılmaz, projenin sürdürülebilir yapı malzemeleri vizyonuna önemli bir katkı sağladığını belirtirken, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Nevzat Ekmekçi, projenin bölgedeki canlı popülasyonunu artırarak habitatı canlandırdığını vurguladı.

Üniversite Perspektifinden Değerlendirme

Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Dilek Türker, projenin bilimsel verilere dayalı izleme sürecinin önemini vurgulayarak, yapılan yenilikçi uygulamaların çalışmayı öne çıkardığını ifade etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Altınağaç ise sürdürülebilir balıkçılık ve biyoçeşitliliğin artırılması için yapay resif çalışmalarının desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

(Esra Güller)

Paylaş