Çanakkale İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Oreks Madenciliğe bir “ÇED Gerekli Değildir” kararı daha verildiği ifade edildi. Yapılan açıklamada, “Yenice’nin Kalkım Beldesi Karaaydın Köyü, Handeresi mevkiindeki Oreks Madencilik LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan bakır - kurşun - çinko - gümüş maden ocağı kapasite artırımı projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosya incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince bakır - kurşun - çinko - gümüş maden ocağı kapasite artırımı projesine Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir” denildi.
Üretim yılda 30 bin tondan 45 bin tane çıkacak!
Oreks Madencilik tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan proje dosyasında “Söz konusu faaliyet kapsamında mevcut durumda, yıllık üretim kapasitesi 30 bin ton tüvenan cevher olan ve 22,42 hektarı ocak ağızları, triyaj alanları, yatakhane, yemekhane ve diğer sosyal alanlar gibi açık alanda (yerüstünde) kurulacak yapılar ve 47,58 hektarı Yeraltı Maden İşletmeciliği yapılacak alan olmak üzere toplam 70 hektar alan için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden (Mülga İl Çevre ve Orman Müdürlüğü), 18/12/2006 tarih ve 2006/26 Karar Numaralı ÇED Gerekli Değildir Belgesi alınmıştır. Proje kapsamında alınan 18/12/2006 tarih ve 2006/26 Karar Numaralı ÇED Gerekli Değildir Belgesi çerçevesinde üretim faaliyetlerine başlanmış ve bu kapsamda üretime devam edilmektedir. Faaliyet kapsamında yapılacak olan kapasite artırımı ile faaliyetin tüvenan cevher üretim kapasitesi 30 bin ton/yıl’dan, 45 bin ton/yıl’a çıkarılacak olup, 18/12/2006 tarih ve 2006/26 Karar Numaralı ÇED Gerekli Değildir belgesine konu olan alan kullanımında revizyona gidilerek, toplam alan kullanımı 74,56 hektara çıkarılacaktır” dendi.
Tamamı orman alanında
Söz konusu proje alanının Orman Kanunu çerçevesinde orman sayılan alanlar içerisinde kaldığı ifade edilen proje dosyasında, “Gerçekleştirilmesi planlanan kapasite artırımı çerçevesinde çalışılacak olan orman alanları için, alan üzerinde herhangi bir faaliyete başlanmadan önce Orman Bölge Müdürlüğü’ne gerekli müracaatlar yapılarak gerekli izinler alındıktan sonra faaliyete başlanacaktır. Söz konusu faaliyete henüz başlanmamıştır. Maden Ocağı İşletmeciliği yeraltında yapılacak olup, mevcut bitki örtüsü zarar görmeyecektir. İşletme sırasında sadece ocak ağzının bulunduğu alandaki ağaç türleri kesilerek ocak ağzı açılacaktır. Ocak ağzı açılması sırasında ortalama 5 - 10 ağaç türü kesilecektir. İşletme sırasında zarar görecek olan türler faaliyet alanı ve çevresinde genellikle çok yaygın kozmopolit türler bulunmaktadır. İşletme sırasında biyomas kaybı dışında nesli tehlike altına girecek tür bulunmamaktadır. Bu sebeple faaliyetin flora ve fauna üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi. Söz konusu dosyada ayrıca, proje alanında 550 bin ton cevher rezervi olduğu tahmin edilirken, yıllık üretim kapasitesinin 45 bin, aylık üretim kapasitesinin 3 bin 750 ton, günlük üretim kapasitesinin ise 150 ton olacağı ifade edildi.
Yenice - Gönen kırığının üzerinde
Kapasite artırımı yapan söz konusu firmanın faaliyet alanı 1953’te 7,2 ve 69’da 5,7’lik depremlere neden olan Yenice-Gönen fay kırığının üzerinde bulunuyor. İlgili proje dosyasında söz konusu alanın depremselliği konusunda ise, “Çanakkale ili ve çevresi 18.Nisan.1996 tarih ve 96/8109 sayı ile yürürlüğe giren T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre I. derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Yenice - Gönen Kırığı, yaklaşık 55 km. uzunluktadır. Bu kırığın da 25 km.’ lik kısmı Çanakkale il sınırları içerisinde, 30 km.’ lik kısmı da Balıkesir il sınırları içerisinde yer almaktadır. 1953’te 7.2 büyüklüğünde depreme neden olmuştur. 18.03.1953 yılında M=7.2, 03.03.1969 yılında M=5.7 büyüklüklerinde deprem olmuştur. Türkiye genelinin bir deprem kuşağı üzerinde yer aldığı düşünülürse, ruhsat sahası ve yakın çevresinde de bir deprem tehlikesinden söz edilebilir” denildi.
(Seçkin Sağlam)