Yeni adli yılın başlaması dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Zafer Partisi Çanakkale İl Başkanı Av. Ahmet Uslu, Türkiye’de adaletin toplumun her kesimi için eşit, tarafsız, bağımsız ve erişilebilir olması gerektiğini vurguladı.
Hâkimler, Cumhuriyet savcıları, avukatlar ve adliye çalışanları başta olmak üzere hukuk camiasının yeni adli yılını kutlayan Ahmet Uslu, adaletin yalnızca kanunlarda yer almasının yeterli olmadığını belirtti.
Uslu, açıklamasında temel ilkelerinin “Herkes için adalet” olduğunu ifade ederek, vatandaşların siyasi görüşü, ekonomik gücü, makamı, sosyal statüsü veya düşüncesi ne olursa olsun hukuk karşısında eşit olması gerektiğini söyledi.
Adalet mekanizmasının iktidara yakın olanlarla muhalif olanlar arasında farklı şekilde işlememesi gerektiğini belirten Uslu, güçlü ve güçsüz ayrımı yapılmadan aynı hukuk kurallarının uygulanmasının önemine dikkat çekti.
Uslu, açıklamasında şu değerlendirmeye yer verdi: “Hukuk, kişilere ve şartlara göre değişiyorsa orada adaletten söz edilemez.”
Zafer Partisi Çanakkale İl Başkanı Ahmet Uslu, bağımsız ve tarafsız yargının demokratik hukuk devletinin temel unsurlarından biri olduğunu belirtti.
Hâkimlerin karar verirken Anayasa, kanun, hukuk ve vicdanlarına bağlı olduğuna ilişkin toplumda herhangi bir şüphe bulunmaması gerektiğini ifade eden Uslu, yargıya duyulan güvenin zedelenmesinin yalnızca hukuk sistemini değil, devlet düzenini de olumsuz etkileyebileceğini savundu.
Avukatlık mesleğinin adil yargılanma hakkının en önemli güvencelerinden biri olduğunu belirten Uslu, bağımsız savunmanın hukuk devletindeki rolüne de dikkat çekti.
Uslu, savunma hakkının güçlü olmadığı bir sistemde gerçek anlamda adil yargılamanın mümkün olmayacağını belirterek, hukuk devletinin temel unsurlarından birinin bağımsız savunma olduğunu vurguladı.
Bir hukukçu ve Zafer Partisi Çanakkale İl Başkanı olarak değerlendirmelerde bulunan Ahmet Uslu, mücadelelerinin herhangi bir kişi veya kesime ayrıcalık sağlayan bir hukuk düzeni oluşturmak olmadığını ifade etti.
Uslu, 86 milyon vatandaşın tamamının adalete eşit şekilde ulaşabildiği bir Türkiye hedeflediklerini belirterek, toplumun farklı kesimlerinin mahkeme kapısına gittiklerinde aynı adalete güvenebilmesi gerektiğini söyledi.
İşçiden iş insanına, öğrenciden siyasetçiye, emekliden bürokrata kadar herkesin hukuk karşısında eşit olması gerektiğini belirten Uslu, adaletin vatandaş açısından bir lütuf değil, devlet karşısında sahip olunan temel bir hak olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin daha fazla kutuplaşmaya değil, hukuka ve adalete duyulan güvenin güçlendirilmesine ihtiyaç duyduğunu belirten Uslu, vatandaşların haksızlığa uğradığında devletin adalet mekanizması tarafından korunacağına inanması gerektiğini ifade etti.
Uslu, hukukun üstünlüğünün tartışma konusu olmadığı, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının güvence altında bulunduğu ve mahkeme kararlarının herkes için eşit şekilde uygulandığı bir Türkiye istediklerini belirtti.
Açıklamasının sonunda adaletin yalnızca belirli bir kesim için değil, toplumun tamamı için gerekli olduğuna dikkat çeken Zafer Partisi Çanakkale İl Başkanı Av. Ahmet Uslu, yeni adli yılın ortak hedefinin “Herkes için adalet” olması gerektiğini söyledi.
Uslu, adaletin gecikmediği, hukukun üstünlüğünün esas alındığı ve vatandaşların adalet ararken umutsuzluğa kapılmadığı bir Türkiye temennisinde bulunarak, hâkim, savcı, avukat, adliye çalışanları ve tüm hukuk camiasının yeni adli yılını kutladı.
(YUSUF SONKURT)