havadurum

"Pandemi sonrası destekler artarak devam etmeli"

1653
Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, İŞKUR olarak Pandemi sürecinde kobilerin yanında olduklarını belirterek, "Pandemi sürecinde özellikle işgücü maliyetlerimizin yüksek olması nedeniyle kişileri işe alma noktasında işverenlerimizin biraz daha temkinli biraz daha ürkek yaklaştıklarını hissediyoruz, görüyoruz. Bu dönemde ürkekliği bir nebze olsun kırabilmek adına mevcudun politikalarımızın içerisindeki aktif istihdam politikaları içindeki enstrümanlarını, araçları daha efektif kullanabilme gayretindeyiz. Bunu yapabilmek ancak paydaşlar ile olur. Bizler İŞKUR olarak odalarımızın içinde otursak ne kadar iyi niyetli düşünceler içinde olsakta halis niyetlerimizi paydaşlarımıza iletemezsek biliyoruz ki çabamız yetersiz kalır. Bu anlamda neredeyse tüm ilçelerimizi teker teker gezdik, esnafımızla sanayicimizle buluşmaya çalışıyoruz. Başta işbaşı eğitim programımız olmak üzere aktif istihdam politikaları içindeki enstrümanlarımızı tanıtmaya gayret ediyoruz" dedi. Çanakkale Ticaret Borsası Meclisine konuk olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Müdürü Yavuz ayrıca "İŞKUR`da her bir firmamızın danışmanı var. Sadece firmalarımızın değil her bir bireyin de bir danışmanı var. Bu anlamda her bireye, her firmaya danışman atama ile ilgili olarak Türkiye`deki tek kurumun İŞKUR olduğunu belirtti. Yavuz devamla İlimizde iş hukukuna ilişkin yanlışlıkların doğru bilinmesi gibi sorunlar hep olmuştur. İŞKUR olarak sorulara doğru olarak cevaplayabilmek için bir platform oluşturduk. İK17 ismini verdiğimiz insan kaynakları platformumuz ile firmalarımızın insan kaynakları ile ilgili hem çeşitli eğitimleri yapıyoruz hem de gelen sorulara interaktif olarak cevap veriyoruz." dedi.
İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuzun konuşmaları sonrasında İŞKUR İşveren Danışmanlığı Grup Sorumlusu Hayrettin Karacan tarafından işbaşı eğitim programları ve MEGİB ile ilgili detaylı sunum gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Abdullah Deniz "Aktif ve dinamik bir İl Müdürümüz var. Üyelerimizin sorunlarını hiçbir bürokrasi engeli oluşturmadan dinamik bir şekilde çözüyor. Bu anlamda kendisini kutluyorum. Emekleri için çok teşekkür ediyoruz dedi. Toplantıda ayrıca Borsa ve İŞKUR olarak yapılacak işbirlikleri hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz Meclis Başkanı Abdullah Deniz ve Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen`e kendisinin yazdığı ``İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamalarında 500 Soru 500 Cevap`` adlı kitabı hediye etti. Meclis Başkanı Abdullah Deniz salgının Türkiye`de ortaya çıktığı 2020 yılının Mart ayından bu yana milletçe olağanüstü bir mücadele sergilediklerini söyledi. ÇTB olarak bu dönemde Çanakkale Valiliği öncülüğünde hayata geçirilen Kriz Masası ve oluşturdukları güçlü iletişim platformlarıyla ÇTB üyelerinin yanında olduklarını belirten Başkan Deniz, "Üretim süreçlerinin devamlılığından sektörlerimizin sorunlarına çözüm üretilmesine, istihdamın korunmasından sosyal dayanışmaya kadar neredeyse her alanda hızla aksiyon aldık. 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren kademeli normalleşmenin üçüncü etabına geçerek, koronavirüsle mücadelede inşallah yeni bir eşiğe ulaşmış olacağız. Bizler yeni normalde de üyelerimizin sorunlarına çözüm üretmeye; üretimi, ticareti ve istihdamı destekleyen projelerimizle tüm firmalarımızın yanında olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"Nefes kredisi başvurularında yüzde 25 ciro kaybı şartı kalktı"
Çanakkale Ticaret Borsası olarak pandeminin sektörlere olan etkilerini en aza indirmeyi ve 1 Temmuz sonrasında başlayacak yeni süreci güçlü bir atılım dönemine dönüştürmeyi hedeflediklerini aktaran Başkan Abdullah Deniz, "yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak ve KOBİ`lerimize uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla 10 bankanın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) iş birliğinde 1 Haziran itibarıyla uygulamaya alınan 2021 TOBB Nefes Kredisine Borsamızın tüm kaynağını aktararak üyelerimizin kullanımına sunduk. Finansmanın tabana yayılması ve üyelerimizin maksimum seviyede Nefes kredisinden faydalanabilmelerini teminen Birliğimiz ile yapmış olduğumuz görüşmelerde üyelerimizin talepleri doğrultusunda kredi başvurularında yüzde 25 ciro kaybı şartı kaldırıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın atmış olduğu bu adım destek paketinden daha fazla işletmenin faydalanmasının önünü açacaktır. Diğer taraftan sağlıktaki normalleşmenin ticarete de yansıması için devletimizin firmalarımıza sunduğu destekleri sürdürmesi gerekiyor. Bu noktada özellikle kısa çalışma ödeneği gibi bu dönemde istihdamın sigortası olan çok önemli bir desteğin de yılsonuna kadar uzatılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Büyümenin yüksek olması kadar sürdürülebilirliği ve niteliği de bir o kadar önemli"
Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen ise Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü. Yılın ilk çeyreğinde kaydedilen yüzde 7`lik büyümeyi özel sektöre verilen desteklerin yerine ulaştığını göstermesi açısından çok önemsediklerini belirterek; "Yılın devamında da büyüme trendinin yükselerek devam edeceğine inanıyoruz. Ancak iş dünyamız için büyümenin yüksek olması kadar sürdürülebilirliği ve niteliği de bir o kadar önemli. Bu yüzden yeni başlangıçların ve fırsatların oluşacağı pandemi sonrası için desteklerin artarak devam etmesi ve ekonominin temellerini sağlamlaştıracak reform adımlarının hayata geçirilmesinin faydalı olacağına inanıyoruz" dedi. Konuşmaların ardından ÇTB Meclisinde Hesapları İnceleme Komisyonunca Meclise aktarılan 2021 Mayıs Ayı Gelir Gider Mizanı ve Nakit Tablosu Meclise sunuldu. Oy birliği ile kabul edildi. Borsanın Haziran ayı faaliyetlerine ilişkin bir bilgilendirme gerçekleştirildi.
(Haber Merkezi)
Paylaş