havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

HAYATIMIZ GDO

3374
Sağlıklı bir yaşam için dikkat etmemiz gereken en önemli şey sağlıklı beslenmektir. Vücudumuzun sindirim, boşaltım, dolaşım sistemlerinin iyi çalışması için dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Vücudumuzun yağa, karbonhidrata, proteine, vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Peki yediğimiz yiyeceklerin içeriği nasıl gerçekten sağlıklı mı? 
 
GDO yani açılımı genetiği değiştirilmiş organizma anlamına gelir. Bir canlının laboratuvar ortamında genetiğinin değişilmesiyle meydana gelir. Amaç gıdaları böceklere, soğuğa karşı daha dirençli hale getirmektir. Fakat genetiği değiştirilmiş gıdaların tat ve koku gibi özellikleri farklılaşır. 
 
Peki GDO hangi ürünlerde bulunur?
En yaygın olarak bilinenler Mısır, Soya Fasulyesi, Kanola ve Pamuk bunların en başlıca GDO ürünleridir. Bunların dışında domates, patates, pirinç, buğday, bal kabağı, ayçiçeği, muz, çilek gibi gıdalarda GDO’lu üretilmektedir. Soya; sucuk, salam sosis gibi kırmızı etlerin yanı sıra fıstık-fındık ezmesi et suyu tabletleri, çikolatalı ürünler ve unlu mamülleridir. Mısır; Nişasta bazlı tatlandırıcılar, gazoz, kola, meyve suları, mısır yağı, hazır çorbalar, hayvan yemleri ve bebek mamalarının yanı sıra bazı deniz ürünlerinde, domateste ve patateste de bulunmaktadır. Yani hayatımızın her yerinde bulmak mümkün.
 
GDO’nun zararları nelerdir?
GDO’lu ürünler yeteri kadar besleyici olmayabiliyor ve hazmı zor olabiliyor. Toksik, alerjik, teratojenik zararları olabilir. İnsanlarda hormonal sistemi bozabiliyor. GDO’lu yemler hayvanlarda antibiyotiğin etkisini azaltıyor. GDO üretimi birçok yabani ot ve böcek yaratır bu ot ve böcekler ekosisteme büyük ölçüde zarar verir. Zehir yaratan GDO’lar birçok zararsız böceklerin ölümüne sebep olur. 
 
GDO’nun zararları kadar yararları da var elbette. Ürünlerin besleyiciliğini arttırıyor. Böceklere ve hastalıklara karşı dayanıklılık sağlıyor. Böylelikle böcek ilaçlarının kullanımı azalıyor. Daha fazla ürün üretilmesini sağlıyor. Tabi ki bu yararlar tatmin edici değil. 
 
GDO’lu ürünleri nasıl ayırt edebiliriz?
Pürüzsüz, yarasız meyve ve sebzeler almamaya çalışmalıyız. Her tür meyve ve sebzelerde normalden daha büyük ve sert dayanıklı meyveler almamaya dikkat etmeliyiz. Günlerce açıkta, sıcak havada bozulmayan, çürümeyen meyve ve sebzeler ve mevsimi olmadığı halde satılan meyve ve sebzeler genellikle GDO`lu ürünlerdir.
 
GDO`lu olma ihtimali yüksek olan içerikler: Mısır şurubu, Yüksek fruktozlu mısır şurubu, mısır nişastası, mısır yağı, bitkisel yağ, margarin, soya unu, soya proteini, soya yağı, dekstroz, maltodekstrin, fruktoz, sitrik asit, laktik asit, kanola yağı, pirinç, pamuk yağı. 
 
Günümüzde dünya genelinde biyoteknoloji, GDO, GDO’lu ürün tarımı ve GDO’lu gıdalar konularında uluslararası düzeyde bir fikir birliğine varılmış veya anlaşma sağlanabilmiş değil.
 
Genetiği değiştirilmiş ürün tarımına dünyanın otuza yakın ülkesinde yasal olarak izin verilirken, otuz beş kadar ülkede bu ürünlerin tarımının yapılması yasak. GDO tarımının yasak olduğu ülkeler listesinde Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri yer alıyor. En fazla GDO’lu ürün tarımı yapılan ülkeler arasında ise Amerika’nın ardından sırasıyla; Brezilya, Arjantin, Hindistan, Kanada, Çin geliyor.