yandexmetrikacounter
Çanakkale’de bu mesleğin en genç çırağı 60 | Çanakkale Olay

Çanakkale’de bu mesleğin en genç çırağı 60 yaşında!

Çanakkale’nin merkez ilçesinde 13 yaşında başladığı mesleğinde tam 55 yılı geride bırakan deri ustası Ali Esen, artık kimsenin bu mesleği yapmak istemediğini söyleyerek, en genç çırağın 60 yaşında olduğunu kaydetti.

491

Manisa’nın Salihli ilçesinde dünyaya gelen Ali Esen, 13 yaşında orta okulu bitirdikten sonra, deri işçiliği ile tanıştı.

Döneminde yaygın olarak kullanılan “gocuk”ları dikmeye başlayan Esen, zamanla dikiş konusunda ustalaştı. 1982 yılında İstanbul’a taşınarak burada kalitesini kanıtlayan işler yaptı. Esen’in kendi iş yerini açma girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

Bir süreliğine Hollanda’ya taşınarak dikiş işlerine orada devam eden Esen, annesinin rahatsızlığı nedeniyle Türkiye’ye döndü. Yeni bir girişim daha yaptı ancak bu kez de iflas etti. Şimdi ise Çanakkale’de tadilat işleriyle uğraşıyor.

“Burada mutluyum. Halk beni seviyor, ben de elimden geleni yapıyorum” diyen Esen, yaşadığı zorluklara rağmen mesleğinden kopmadı.

-Sorumluluk isteyen bir iş… İğne hatası bile kabul etmiyor!

Esen, zanaatkarlığın dışarıdan göründüğü kadar kolay olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bu iş çok stresli. Halkla ilişkiler kolay değil. Sorumluluk isteyen bir iş. İğne hatasını bile kabul etmiyor. Devamlı stresin içindesin.”

Zanaatkarlığın, titizlik ve dikkat gerektiren bir meslek olduğunu söyleyen Esen, ustalığın sadece teknik değil, aynı zamanda insanla ilişkili bir beceri olduğunu da vurguladı.

-En genç çırak 60 yaşında

Sektördeki en büyük sorunlardan birinin de gençlerin ilgisizliği olduğu ifade eden Esen, “Önceden aileler bize gelir, ‘Oğlumu al, yanında yetiştir’ derdi. Şimdi kimse yanaşmıyor. En genç çırak 60 yaşında.” şeklinde konuştu.

Teknolojik gelişmelerin deri sektörüne ciddi bir etkisi olmadığını düşünen Esen, sorunun teknolojiden değil, halkın ve özellikle gençlerin ilgisizliğinden kaynaklandığını aktardı.

-Zanaatkarlık tarihe mi karışıyor?

Esen’in 55 yıllık deneyimi, bir mesleğin sessiz çöküşüne tanıklık niteliği taşıyor. Bir zamanların vazgeçilmez ustalık meslekleri, genç kuşakların ilgisizliğiyle birlikte her geçen gün biraz daha unutuluyor.

Ancak Ali Esen’in sözleri bir yandan da umudun simgesi: “Şükürler olsun, burada işim iyi. Yaptığım işi seviyorum. Elimden geleni yapıyorum.”

Tamirci Esen, deri tadilat ve tamiratı gerektiren işler için tüm Çanakkalelileri dükkanına çağırdı.

Fotoğraflar: Bade Nazen İşbakan

(SEVİ GÖZAY ASLAN)
Paylaş