yandexmetrikacounter
Çanakkale’de Türkiye STEM Çalıştayı Tamamla | Çanakkale Olay

Çanakkale’de Türkiye STEM Çalıştayı Tamamlandı: Öğretmenler Üreten Modelle Buluştu

Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı düzenlenen STEM çalıştayı, Çanakkale’de yüzlerce öğretmenin katılımıyla üretim ve iş birliği odaklı bir sürece dönüştü.

142

Çanakkale, eğitimde dijital dönüşüm ve üretim temelli öğrenme anlayışının öne çıktığı önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Türkiye STEM yapılanması kapsamında 23 Mart - 1 Nisan 2026 tarihleri arasında düzenlenen Türkiye STEM Eğitimi Ulusal Çevrim İçi Çalıştayı, yoğun katılım ve yüksek etkileşimle tamamlandı.

Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı yürütülen çalıştay, Çanakkale’de de öğretmenlerin aktif katılımıyla dikkat çekti. Süreç, Türkiye STEM Koordinatörü Dr. Tunç Erdal Akdur öncülüğünde yürütülürken, sahada üretim odaklı eğitim yaklaşımının güçlü bir yansıması gözlemlendi.

Öğretmenler Üreten ve Geliştiren Modelin Parçası Oldu

Çalıştay, klasik eğitim seminerlerinden farklı olarak öğretmenlerin yalnızca bilgi aldığı değil; aynı zamanda bilgi ürettiği, geliştirdiği ve paylaştığı çok boyutlu bir mesleki gelişim modeli sundu. Katılımcı öğretmenler, teknoloji temelli öğrenme senaryoları hazırladı, proje önerileri geliştirdi ve prototip üretim süreçlerinde aktif rol aldı.

İlk aşamada gerçekleştirilen webinar programlarına Çanakkale’den 109 öğretmen katılarak STEM yaklaşımı, teknoloji entegrasyonu ve üretim odaklı öğrenme konularında kapsamlı bir hazırlık süreci geçirdi.

Atölyelerde Proje Üretimi Ön Plandaydı

Çalıştayın uygulama aşamasında ise 35 öğretmen ve 8 mentör aktif görev aldı. Katılımcılar; araştırma, planlama, tasarım, uygulama ve değerlendirme süreçlerini sistematik biçimde yürüterek disiplinler arası STEM yaklaşımını somut projelere dönüştürdü.

S-T-E-A-M Modeliyle Bölgesel Koordinasyon

Çalıştayın dikkat çeken yönlerinden biri de S-T-E-A-M temelli bölgesel koordinasyon modeli oldu. Türkiye; bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik eksenlerinde beş bölgeye ayrılırken, Çanakkale bilim bölgesi içerisinde yer aldı. Süreç, bölge koordinatörü Uğurcan Ölmez ile eş güdüm içerisinde yürütüldü.

Bu model sayesinde hem iller arası hem de bölgesel düzeyde daha hızlı, etkili ve sürdürülebilir bir iş birliği zemini oluşturuldu.

Final Sunumlarıyla Deneyim Paylaşımı

Çalıştayın final aşamasında öğretmenler tarafından geliştirilen projeler sunuldu. Farklı illerden katılımcıların da yer aldığı sunumlarda öğretmenler, çalışmalarını paylaşma, geri bildirim alma ve farklı bakış açılarıyla projelerini geliştirme fırsatı yakaladı.

Çanakkale’de STEM Kültürü Güçleniyor

Süreç, Çanakkale STEM İl Koordinatörü F. Betül Altun koordinasyonunda yürütülürken, il genelinde STEM farkındalığı ve üretim kültürüne önemli katkı sağladı.

Gerçekleştirilen çalışmalar, öğretmenlerin problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcılık ve teknoloji okuryazarlığı gibi 21. yüzyıl becerilerini geliştirmesine doğrudan katkı sundu. Aynı zamanda öğretmenler arasında iş birliğine dayalı güçlü bir öğrenme ağı oluşturuldu.

Eğitimde Yeni Bir Dönemin Kapısı Aralanıyor

Çanakkale’de yürütülen bu süreç, STEM yaklaşımının yalnızca uygulanan değil; aynı zamanda geliştirilen ve yaygınlaştırılan bir eğitim modeli haline geldiğini ortaya koydu. Türkiye genelinde eş zamanlı gerçekleştirilen çalıştay, eğitimde kolektif üretim ve etkileşim temelli yeni bir dönemin başladığını gösterdi.

Türkiye STEM Eğitimi Ulusal Çevrim İçi Çalıştayı, öğretmen merkezli dönüşümün hız kazandığı, iş birliğinin güçlendiği ve eğitimde yenilikçi yaklaşımların sahaya yansıdığı önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş