Okulların kapanmasıyla başlayan düğün sezonu, kuyumculuk sektöründe yoğunluğu artırdı. Çanakkale’de kuyumculuk yapan Hasan Öztürk, hem yatırım hem de düğün alışverişi için altına olan ilginin sürdüğünü ifade etti.
Geçmiş yıllarda yatırım amacıyla en çok çeyrek altın ve gram altının tercih edildiğini söyleyen Öztürk, son birkaç yılda yatırımcıların yönünün değiştiğini belirtti. Öztürk, “Artık yatırım yapmak isteyenlerin büyük bölümü Ajda bileziği tercih ediyor. Hem yatırım hem de bozdurma kolaylığı nedeniyle talep oldukça arttı.” dedi.
Altın fiyatlarındaki yükselişin küresel gelişmelerden kaynaklandığını ifade eden Öztürk, pandemi sonrası yaşanan ekonomik gelişmeler ve savaşların fiyatları önemli ölçüde etkilediğini söyledi. “Altın fiyatları yükseldikçe ilgi de artıyor. Şu an fiyatlar daha stabil seyrediyor ancak yıl sonuna doğru yeniden hızlı bir yükseliş bekliyoruz.” diye konuştu.
Düğün sezonunun temmuz ayıyla birlikte başladığını belirten Öztürk, hediyelik altın ve takı alışverişlerinin yoğunlaştığını söyledi. Gelin setleri, su yolu takımlar ve taşlı setlerin en çok tercih edilen ürünler arasında yer aldığını aktaran Öztürk, yatırım tarafında ise Ajda bileziğin öne çıktığını dile getirdi.
Bilezik modellerinde de değişim yaşandığını söyleyen Öztürk, gençlerin daha ince ve modern tasarımlara yöneldiğini belirterek, “Trabzon modeli, Ajda ve burma bilezikler yoğun ilgi görüyor. Eski alışkanlıklarını sürdüren müşterilerimiz kalın bilezikleri tercih etmeye devam etse de gençler daha ince modelleri seçiyor.” ifadelerini kullandı.
Kuyumcularda zaman zaman gelin ve kayınvalide arasında tercih konusunda fikir ayrılıkları yaşandığını da belirten Öztürk, geçmiş yıllara kıyasla bu tür tartışmaların azaldığını ve müşterilerin artık daha bilinçli seçimler yaptığını söyledi.
Güncel altın fiyatlarının ise döviz kurlarına bağlı olarak sürekli değiştiğini ifade eden Öztürk, fiyatların kuyumculardaki ekranlardan anlık olarak takip edilebildiğini sözlerine ekledi.
Haber: Azize Yalçın / Simay Yıldırım
(YUSUF SONKURT)