Emniyetten sanal alemde 7/24 siber devriye

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin, dolandırıcıların yapay zeka ile ünlü kişilerin videolarını değiştirerek yatırım vaadiyle insanları kandırdığını açıkladı.

914

Siber suçların artışı, dijital dünyada yeni tehditler ve dolandırıcılık yöntemlerini beraberinde getiriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin, bu tehditlere karşı yürütülen çalışmaları ve yeni dolandırıcılık taktiklerini detaylı bir şekilde açıkladı. Yapay zeka teknolojisinin kötüye kullanılarak ünlü kişilerin videolarının manipüle edilmesiyle oluşturulan sahte içeriklerin, yatırım vaadiyle insanları kandırmak amacıyla kullanıldığını belirten Şahin, Kovid-19 pandemisi ile artan siber suçların da altını çizdi.

Yapay zeka ile sahte videolar

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin, dolandırıcıların ünlü televizyon programcıları ve siyasetçilerin röportajlarını yapay zeka ile değiştirip sahte videolar hazırladığını belirtti. Bu sahte videolar, yatırım fırsatları ve kazanç vaatleri sunarak insanları dolandırmak amacıyla kullanılıyor.

Kovid-19 ile artan siber suçlar

Şahin, Kovid-19 salgını sırasında internet kullanımının yoğunlaşmasıyla siber suçların arttığını ifade etti. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin artması, dolandırıcıların dikkatini çekmiş ve farklı suç türleri ortaya çıkmıştır.

Siber suçlarla mücadele çalışmaları

Türkiye genelinde 81 ilde siber suçlarla mücadele şube müdürlükleri bulunduğunu ve bu müdürlüklerin 7/24 aktif çalıştığını belirten Şahin, ödeme ve bilişim suçları, yasa dışı bahis, çocuk istismarı ve suç gelirleriyle mücadele gibi dört ana başlık altında çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Dolandırıcılık taktikleri

Dolandırıcılar, ünlü kişilerin konuşmalarını yapay zeka ile manipüle ederek sahte videolar oluşturuyor. Bu videolar, güven veren kişiler gibi gösterilip vatandaşları para yatırmaya teşvik ediyor. Vatandaşların güvenini kazanmak için başlangıçta küçük miktarlar geri ödeniyor, ancak daha büyük meblağlar istendiğinde iletişim kesiliyor ve dolandırıcılık gerçekleşiyor.

Önlemler ve uyarılar

Şahin, vatandaşların kişisel bilgilerini internet ortamında gizlemeleri, tanımadıkları kişilerden gelen mesajlara dikkat etmemeleri ve cihazlarını lisanslı antivirüs yazılımları ile korumaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca iki faktörlü doğrulama kullanımı da önerildi.

Siberay yakibi

Şahin, vatandaşların yeni suç türleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi almak için "Siberay" sosyal medya platformlarını takip etmelerini önerdi. İnternet ortamında mağduriyet yaşayan vatandaşların ise en yakın kolluk birimine, siber suçlar birimine veya Cumhuriyet başsavcılıklarına başvurmaları gerektiğini belirtti.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş