yandexmetrikacounter
Gökçeada Uğurlu-Zeytinlik Höyüğü'nde 15 Yıl | Çanakkale Olay

Gökçeada Uğurlu-Zeytinlik Höyüğü'nde 15 Yıldır sürdürülen kazılar tarihe ışık tutuyor

254

Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada’da yer alan Uğurlu-Zeytinlik Höyüğü'nde 15 yılı aşkın süredir sürdürülen arkeolojik kazılar, bölgenin tarihsel önemini ortaya koymaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izin ve maddi destekleriyle yürütülen kazı çalışmaları, yerleşimin Ege Adaları'nda besin ekonomisi olarak tarım ve hayvancılığa dayalı ilk köy yerleşimi olduğunu kanıtladı.

İlk olarak 1998 yılında saptanan höyük, 2009 yılından bu yana Akdeniz Üniversitesi adına Prof. Dr. Burçin Erdoğu başkanlığındaki bir ekip tarafından kazılıyor. Arkeolojik veriler, Uğurlu-Zeytinlik’in çanak çömlek üretimi, metal işçiliği, anıtsal mimari ve erken şehircilik açısından Ege Adaları içinde en erken örnekleri barındıran yerleşim olduğunu ortaya koydu.

Doğu Ege adalarında bugüne kadar bilinen en erken Neolitik Çağ yerleşmesi olan Uğurlu-Zeytinlik Höyüğü, yalnızca Ege’nin değil, Avrupa’da Neolitik yaşam biçiminin başlangıcı üzerine yürütülen araştırmalara da önemli katkılar sunuyor. Aynı zamanda Neolitik ve Kalkolitik dönemlerde Ege Adaları, Anadolu ve Balkanlar arasındaki ilişkileri anlamaya yönelik kilit veriler sağlıyor.

Kazılar sonucunda höyükte altı kültür katı tespit edildi.

En erken kat olan VI. Kültür Katı, MÖ 6800–6600 arasındaki Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ’a tarihleniyor.
V. Kültür Katı MÖ 6500–5900,
IV. Kültür Katı MÖ 5900–5500 arası Neolitik evreleri temsil ediyor.
III. Kültür Katı, MÖ 5500–4900 yılları arasını kapsayarak Neolitik’ten Kalkolitik Çağ’a geçiş sürecini yansıtıyor ve şehirleşmeye ait en erken bulguları içeriyor.
Son olarak II. Kültür Katı, MÖ 4500–4300 yıllarına tarihleniyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş