Bugün CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanlığında CHP Çanakkale Merkez İlçe Eğitim Komisyonu tarafından sendika ve derneklerle birlikte hazırlanan Eğitim Raporu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, 14 Temmuz’da ihalesi yapılacak Çanakkale Hükümet Konağı binası inşaatı konusunda söz aldı. Çanakkale’ye yapılacak yatırımlara karşı olmadıklarını belirtti. Güneşhan, “Şimdi Çanakkale halkı onlardan müjde olarak hastanenin yapımını beklerken; hükümet konağı yapacağız diyorsun. Bu ülkenin kaynakları varsa, o kaynaklardan bir kısmı Çanakkale'ye aktarıldıysa bu hükümet konağı yapılması işi değildir.” dedi.
Güneşhan konuşmasında şunları söyledi:
“Çanakkale Hükümet Konağı hizmet binasının yapılması gündeminde ayın 14'ünde de ihalesinin olacağı söylendi. Bir kere önce şunu söyleyeyim. Biz Çanakkale'ye yapılacak olan yatırımlara karşı değiliz. Ama Çanakkale'nin geleceğini ilgilendiren konular olursa bunu Çanakkale'nin dinamikleriyle, Çanakkale'nin sivil toplum örgütleriyle, Çanakkale'nin karar vereceği bir araya gelinir, oturulur, konuşulur.
Şimdi bahsedilen yer Çanakkale'nin tam göbeğinde, Çanakkaleli hemşerilerimizin nefes alabileceği, Halk Bahçesi ile bütünleşen, arkasında Tarım İl Müdürlüğü ile birleşebileceği bir alan. Şimdi buraya bir beton yığını getirip oturtmak istiyorlar. Sen bunu yaparken Çanakkale'de kimle görüştün? Şimdi milletvekilleriyle görüşüyoruz. İktidar Partisi'nin milletvekili dâhil istemiyorum diyor. İl başkanlarıyla görüşüyoruz, ‘İstemiyorum.’ Sivil toplum örgütleriyle görüşüyoruz, ‘İstemiyorum’.
Odalar istemiyorum açıklamalarını yapıyorlar. Bir bakıyorsunuz Ankara'dan veya buradan birilerinin isteğiyle, talebiyle buraya hükümet binası yapılacak deniyor. Değerli arkadaşlar, mevcutta bir hükümet binamız var. 75 yıldan beri Çanakkale halkına hizmet ediyor ve üstelik bundan sonra da etmeye devam edecek. Elbette bazı birimler için yer ihtiyaç olabilir.
Örneğin, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sıkışık kaldığını, onun için de Öğretmenler Evi'nin arkasındaki daha önce İmam-Hatip Lisesi'nin yapılacağı yeri bu amaçla tekrar revize ederek yapıldığını biliyoruz. Dolayısıyla yani durup dururken niçin oraya hükümet binası yapmak istiyorsunuz? Bekleyin, gelin oturun koy hep beraber konuşalım.
Basın olsun, milletvekilleri olsun, il başkanları, siyasi partilerimizin temsilcileri olsun, sivil toplum örgütleri olsun, halk olsun, vatandaş olsun tartışalım. Bakın ne dediler? Dediler ki eski devlet hastanesini oraya 200 yataklı bir hastane yapacağız. Bir tane itiraz çıktı mı? Hepimiz destekledik. Alkışladık, takdir ettik iktidarı. Ve bunun takipçisi olacağız dedik.
Şimdi Çanakkale halkı onlardan müjde olarak hastanenin yapımını beklerken; hükümet konağı yapacağız diyorsun. Bu ülkenin kaynakları varsa, o kaynaklardan bir kısmı Çanakkale'ye aktarıldıysa bu hükümet konağı yapılması işi değildir. Yani sembolik sembolik olarak o Cumhuriyet döneminin en kıymetli yapıtlarından bir tanesi orada duracak sembolik olarak birkaç firma olacak.
Öbür taraftan sen Çanakkale'de dediğim gibi en kıymetli, en güzel yerlerden bir tanesine de beton kütlesini getireceksin, koyacaksın. Mesele burada sadece trafik meselesi değil, otopark meselesi de değil. Yani sen şimdi oraya otoparkının altında çözdün. Peki, o otoparka gelecek araçlar nereden gelecek? Arkasından hastaneye yapacaksın. Hastaneye yapacaksın. Milli Emniyet Müdürü'nün olduğu eski binanın olduğu bir yer var.
Oraya da sen bir sonuçta bir şey yapacaksın. Dolayısıyla bunların hepsinin oturup konuşulması lazım. Geçtiğimiz dönemde de bu tekrar gündeme gelmişti. O zaman da itirazlarımızı bildirmiştik ve durdurulmuştu. Daha ileriki bir tarihte yani askıya alınmıştı, yapılmayacak denilmişti. Şimdi ben buradan Sayın Valimize özellikle çağrım. Bu ihale yapılmadan önce bu konuyla ilgili gelin bir araya gelelim, oturalım, konuşalım, tartışalım.
Herkes karşı buna. Yani herkes karşıysa niye ısrarla yapılmak isteniyor? Kim istiyor bunu? Ben onu anlamadım yani. Kimse birebir konuştuğumuzda hiç kimse istemiyor. Üstelik bunu sosyal medya basın aracılığıyla ilan ettiler. Dolayısıyla Sayın Valimiz'den beklentimiz toplumun dinamiklerini, toplumdaki karar önderlerini toplasın, etsin.
Detaylı bir şekilde bir açıklama yapsın bu konuyla ilgili. Biz de görüşlerimizi söyleyelim. Eğer bizi ikna ederse söyleyecek bir şeyimiz yok. Ama sonuçta dediğim gibi kesinlikle ve kesinlikle hükümet konağının oraya yapılmaması lazım. Bakın biz yaptık oldu anlayışıyla yapılan işler var Çanakkale'de arkadaşlar. 18 Mart Üniversite'mizin hastanesinin olduğu yer. Bugün size sormak istiyorum basın mensupları arkadaşlarıma. Orası şu anda uygun bir yer mi?
Kabul edilen bir yer 1 m² dahi büyüyemiyorlar. Otopark sorunu var. Tam yolla üniversitenin şeyine sıkışmış kalmış. E bizim üniversitenin 250 dönüm yeri vardı. Şu anda Teknopark'ın olduğu yer, yine bir özel okulun olduğu yer, işte lojmanların olduğu yer, halk sahası yapıldı oralara. Niçin oraya yapıldı? Kaç metre arası arkadaşlar? 1 km var mı? 1 km. Niçin oraya yapmadınız? Gelirsin, büyüsün rahat rahat.
Yeni ek binalar yapılabilir, enstitüler kurulabilir, uzmanlık branşları gelebilir. İşte yapıldı, edildi. O dönemde para geldi. Biz buraya üniversite hastanesi yapalım dediler. Biz karşıya çıkmamıza rağmen "Sen üniversite hastanesine karşı mısın?" dediler. Biz karşı falan değiliz arkadaşlar. Elbette devletin ihtiyacı varsa ek binalar yapabilir. Yapıldı da Adliye Sarayı yapıldı. İşte Emniyet Müdürlüğü yapıldı. Gayet de güzel hizmet veriyor.
Bunların hepsini bir yere toplayalım deyip de devasa bir kampüs yapılmadı yani. Ki üstelik yeşil alan olabilecek şey. Ben gene söylüyorum bunu. Primi yapacaksa iktidar yapsın. Gelsin Millet Parkı yapsın. Gel Millet Parkı yap. Sizin projeniz. Yeter ki Çanakkale halkı faydalansın. Millet parkı yapacağız diye yaptıkları yer nerede? Karacaören'de. Şimdi orada koyunlar, kuzular otlanıyor orada. Çürüyor, çürüdü yani. İstiyorsanız bir gün gidelim orada görün yani.
Gelin bu işi burada yapalım. Halkın, vatandaşın en çok geldiği, gittiği yer merkez burası. Halk partisine de bütünleştiririz. Dolayısıyla değerli arkadaşlar bir kez daha ben yetkililere buradan siyasi partilerin yani iktidar partisine de sesleniyorum. Yani aklımızı başımıza toplayalım. Gelin bir araya girelim. Konuyu tartışalım.”
(HADİYE AYŞE İRİM)