havadurum

Kök Maaş Nedir? Nasıl Öğrenilir? 2024 Emekli Zammı Kök Maaşa Göre mi Belirlenecek?

Emekli maaşlarına yapılacak zam oranı merakla beklenirken, kök maaş kavramı da gündeme geldi. Peki, kök maaş nedir, nasıl hesaplanır ve nasıl öğrenilir? 2024 emekli zammı kök maaşa göre mi belirlenecek? İşte detaylar…

2203

Kök Maaş Nedir?

Kök maaş, emekli maaşının yasal düzenlemelerle artırılmadan önceki haline denir. Kök maaş, emekli aylığı ve ek ödeme tutarının toplamıdır. Kök maaş, emekli maaşının ham halidir. En düşük emekli maaşı sınırlaması ile sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen zamla alt sınıra yükseltilir. Bu farkların eklenmemiş halindeki emekli maaşı kök maaş olarak adlandırılır.

Kök Maaş Nasıl Hesaplanır?

Kök maaş hesaplaması, emekli aylığı ve ek ödeme tutarının toplamı ile yapılır. Kök maaş formülü şöyledir:

Kök Maaş = Emekli Aylığı + Ek Ödeme Tutarı

Emekli aylık toplam tutarı ise, emekli kök aylığı, hazine desteği (5510 Ek 19) ve kesintiler çıkarılarak hesaplanır. Toplam emekli maaşı formülü şöyledir:

Toplam Emekli Maaşı = (Emekli Kök Maaş + 5510 EK 19 Hazine Desteği) – Kesintiler

Emekli maaşı hesaplamasında kullanılan bu formül, emekli olacak kişinin kazancını dikkate alarak toplam emekli maaşını belirler.

Kök Maaş Nasıl Öğrenilir?

Kök maaşınızı e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Kök maaşınızı öğrenmek için e-Devlet’e giriş yapın ve arama kısmına "Emekli Aylığı Sorgulama" yazın. Çıkan sonuçta "Kök Aylık" bilgisini görebilirsiniz. Kök maaşınızı öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

2024 Emekli Zammı Kök Maaşa Göre mi Belirlenecek?

2024 yılında emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. Emekli maaşlarına yapılacak zam, kök maaş üzerinden hesaplanacak. Yani, emekli maaşına eklenen yasal düzenlemeler ve hazine desteği, zam oranını etkilemeyecek. Zam oranı, sadece emekli aylığı ve ek ödeme tutarını kapsayacak.

2024 yılında emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki kez uygulanacak. Ocak ayında yapılacak zam oranı, 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranına göre belirlenecek. Temmuz ayında yapılacak zam oranı ise, 2024 yılının ilk yarısında gerçekleşen enflasyon oranına göre belirlenecek.

2024 yılında emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, henüz netleşmedi. Ancak, 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranı, yüzde 37,57 olarak açıklandı. Bu orana göre, Ocak ayında emekli maaşlarına yüzde 37,57 oranında zam yapılması bekleniyor. Bu zam oranı, kök maaş üzerinden hesaplanacak. Yani, emekli maaşına eklenen yasal düzenlemeler ve hazine desteği, zam oranını etkilemeyecek.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş