Geçmiş dönem AK Parti Ezine İl Genel Meclisi Üyesi Murat Yahya Sezgin, Çanakkale İskele Meydanı’nda yapılan çevre düzenlemesi kapsamında dikilen palmiye ağacını eleştirdi. Sezgin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale’nin tarihi, kültürel ve doğal kimliğinin zeytin ağacıyla özdeşleştiğini ifade etti.
Palmiye tercihini “kentin ruhuna aykırı” olarak değerlendiren Sezgin, “Bu toprakların ruhunu yansıtan bin yıllık zeytin ağaçları dururken, Akdeniz tatil köylerinden fırlamış gibi duran palmiyeler neden tercih ediliyor?” sözleriyle eleştirisini dile getirdi.
Çanakkale’nin yalnızca bir sahil kenti olmadığını vurgulayan Sezgin, kentin Troya’dan Gelibolu’ya uzanan derin bir tarihsel mirasa sahip olduğuna dikkat çekti. Açıklamasında, “Bu şehir; Troya’nın rüzgârını, Gelibolu’nun direnişini, Ezine’nin kokusunu ve zeytin ağaçlarının gölgesini taşır. Meydanın ortasına dikilen palmiye ise adeta ‘turistik poz veriyoruz’ mesajı veriyor” ifadelerini kullandı.
Zeytin ağacının barışı, köklülüğü ve bin yıllık bir kültürü simgelediğini belirten Sezgin, palmiye tercihini ise “kökü derin olmayan, geçici bir anlayışın sembolü” olarak nitelendirdi. Kent estetiğinde sembollerin önemli olduğunu vurgulayan Sezgin, şehir kimliğinin korunması gerektiğini ifade etti.
Sezgin açıklamasını, “Çanakkale sahiline zeytin yakışırdı; köküyle, tarihiyle, anlamıyla…” sözleriyle tamamlayarak, şehir planlaması ve meydan düzenlemelerinde kent kimliğine daha duyarlı olunması çağrısında bulundu.
(ERHAN TAYLAN)