Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kırmızı Liste Değişim Grubu Başkan Adayı Turgay Kılıç, “Sektörel Önceliklerimiz” çalışmasının beşinci bölümünde tarım, gıda, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi sektörlerine ilişkin projelerini kamuoyuyla paylaştı. Kılıç, Çanakkale’nin tarımsal üretim potansiyelini daha yüksek katma değere dönüştürmek ve yerel ürünleri uluslararası pazarlara taşımak amacıyla 15 maddelik yol haritası hazırladıklarını açıkladı.
Çanakkale’nin tarım ve gıda alanındaki potansiyelini daha ileriye taşımayı hedeflediklerini belirten Turgay Kılıç, yalnızca üretim miktarını artırmanın yeterli olmadığını vurguladı. Kılıç, verimliliğin yükseltilmesi, ürünlerin markalaştırılması, ihracat pazarlarının genişletilmesi ve üretici ile sanayicinin ortak hareket etmesinin önemine dikkat çekti.
Kılıç, “Hedefimiz yalnızca daha fazla üretmek değil; verimliliği artırmak, ürünlerimizi markalaştırmak, katma değer oluşturmak ve üreticimizle sanayicimizi birlikte büyütmek.” ifadelerini kullandı.
ÇTSO Kırmızı Liste Değişim Grubu tarafından açıklanan yol haritasında, tarımsal üretimden ihracata, teknolojiden finansmana kadar sektörün farklı ihtiyaçlarına yönelik başlıklar yer aldı.
Üreticiler, sanayiciler, teknoloji firmaları, yatırımcılar ve uluslararası alıcıların bir araya geleceği bir zirve düzenlenerek yeni ticari iş birliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Üreticilerin karşılaştığı sorunların akademik araştırmalara konu olması da planlanıyor.
Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere gıda analiz, araştırma-geliştirme ve sertifikasyon altyapısının üniversite-sanayi iş birliğiyle geliştirilmesi amaçlanıyor.
İhracat Destek Merkezi, uluslararası fuarlar, ticaret heyetleri ve firmalar arası iş görüşmeleri aracılığıyla Çanakkaleli işletmelerin yeni pazarlara ulaşması desteklenecek.
TAREKS hizmetlerinin Çanakkale’de sunulması ve yerinde denetim olanaklarının geliştirilmesi için ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunulması hedefleniyor.
Tarımsal ürünlerin işlenmiş, paketlenmiş ve markalı ürünlere dönüştürülmesini sağlayacak sanayi yatırımlarının desteklenmesi planlanıyor.
Sözleşmeli üretim, düzenli tedarik ve uzun vadeli ticari ilişkilerin geliştirilmesi için sektör paydaşlarının bir araya getirilmesi hedefleniyor.
Üretim bölgelerindeki soğuk hava depoları, paketleme tesisleri ve lojistik ihtiyaçlarına yönelik ortak yatırım projelerine öncülük edilmesi planlanıyor.
Ezine peyniri, Bayramiç Beyazı, Lapseki meyveleri, zeytin ve zeytinyağı gibi kentin öne çıkan ürünlerinin markalaşması ve uluslararası tanıtımının güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Akıllı sulama, hassas tarım uygulamaları, yapay zekâ ve otomasyon teknolojileriyle üretimde verimliliğin artırılmasına yönelik çalışmalar desteklenecek.
Üreticiler, kooperatifler ve sanayiciler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi; yem, enerji, verimlilik ve pazarlama sorunlarının ilgili kurumlara taşınması hedefleniyor.
Su ve enerji tasarrufu, tarımsal atıkların değerlendirilmesi ve geri dönüşüm projeleriyle çevreye duyarlı üretim modellerinin yaygınlaştırılması planlanıyor.
TKDK, KOSGEB, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve finans kuruluşlarıyla iş birliği yapılarak tarım ve gıda işletmelerinin hibe, teşvik ve yatırım desteklerine erişiminin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), meslek liseleri ve İŞKUR ile iş birliği içinde gıda teknolojisi, kalite kontrol, otomasyon ve dış ticaret alanlarında eğitim ve istihdam çalışmalarının geliştirilmesi öngörülüyor.
Üreticiler, sanayiciler, kooperatifler, ihracatçılar ve ilgili kurumların düzenli toplantılarda bir araya getirilerek sektörün sorunlarına ortak çözümler geliştirmesi hedefleniyor.
Üyelerden gelen taleplerin kayıt altına alınması, ilgili kurumlara iletilmesi ve çözüm süreçlerinin sonuç alınana kadar takip edilmesi, yol haritasının son maddesini oluşturuyor.
Turgay Kılıç, açıkladıkları 15 maddelik yol haritasıyla Çanakkale’nin üretim gücünü teknoloji, sanayi, markalaşma ve ihracatla büyütmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Üreticilerin emeğini, sanayicilerin yatırımlarını ve ihracatçıların gücünü bir araya getireceklerini belirten Kılıç, sorunları yalnızca gündeme getiren değil, çözüm için mücadele eden bir ÇTSO anlayışını hayata geçirmek istediklerini söyledi.
Kılıç, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Çanakkale’nin toprağından doğan değeri dünya pazarlarına taşıyacağız. Çünkü bizim için esas mesele yalnızca seçim değil, Çanakkale’nin yarınlarıdır.”
ÇTSO Başkan Adayı Turgay Kılıç’ın açıkladığı yol haritasında; üretimin geliştirilmesi, yerel markaların uluslararası pazarlarda güç kazanması ve tarım-gıda sektörünün rekabet kapasitesinin artırılması öne çıkan başlıklar oldu.
(YUSUF SONKURT)