havadurum
Damla Yeltekin

damlayeltekin@gmail.com

Çanakkale ve trafik krizi? Sahi... Trafik cezaları ne kadar?

En ucuz trafik sigortası hangisi? Hava trafik kontrolörü nasıl olur? 9085 trafik cezası nedir, ne kadar ödenir? Plakadan trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Taşıt kredisi hesaplama nasıl hesaplanır, hangi bankalar verir? Senetli araba alınır mı?  Hacizden araba alınır mı? 51/2-a trafik cezası nedir? Trafik para cezası sorgulama nasıl yapılır? 47/1-c trafik cezası ne kadar? 47/1-c trafik cezası nedir?

2809

En ucuz trafik sigortası hangisi?

Hava trafik kontrolörü nasıl olur?

9085 trafik cezası nedir, ne kadar ödenir?

Plakadan trafik cezası sorgulama nasıl yapılır?

Taşıt kredisi hesaplama nasıl hesaplanır, hangi bankalar verir?

Senetli araba alınır mı?

Hacizden araba alınır mı? 51/2-a trafik cezası nedir?

Trafik para cezası sorgulama nasıl yapılır?

47/1-c trafik cezası ne kadar?

47/1-c trafik cezası nedir?

Bir ton soru var. Yeni ehliyet alan sürücülerin, ehliyet almak üzere olan yurttaşların, hali hazırda ehliyeti olan ve bir trafik cezasını hanesine yazdıran vatandaşların aklında bir ton soru var.

Onca ton soru karşısında gözlemlediklerim ise şu şekilde;

Hali hazırda henüz stajyer bir sürücü gözünden Çanakkale trafiğine dair birkaç not yazmayı bir borç bilirim. (Çok daha uzun süredir sürücü olan genelde çok bilmişlik yapan kentlilere! İki çift lafım var)

Öncelikle sevgili Çanakkaleliler…

Çanakkale - Kepez arası yaklaşık olarak 9 kilometredir. Bazı yollarda yeşil ışık uygulaması vardır. Bu yollarda saatte 50 kilometre hızla giden bir sürücü kırmızı ışığa yakalanmaz.

Ama yine de “bazı” sürücüler, bir kırmızı ışığın sarıdan yeşile dönmesiyle son sürat koşarlar. Önce sollarlar. Sonra sağ şeride hızlı bir geçiş! 50 kilometre hızı çokça aşarlar. Gidip diğer kırmızı ışıkta beklerler.

Trafikte en sevdiğim şey ise o arabanın yanına usulca gidip durmak. Sanki İstanbul trafiğinde gidiyormuşçasına, sanki şehir yüz bin kilometreymişçesine, çevre yolundaymışçasına hızlansalar da… İki kırmızı ışık arasında (çok şükür) mesafe kısa olduğundan, yan yana geliveririz. Muhteşem değil mi? Bir matematik var sonuçta. 200-300 metrelik yolu, yeşil ışık dalgası varken saatte 80-90 kilometreyle gitsen ne olacak? Kısacık yolda, son tahlilde yan yana duracak arabalarımız. Ama yine o bilmiş sürücüler tehlikeli şerit değişiklikleri yaparlar. Söz konusu caddeyi bildiniz değil mi? Troya caddesi.

Bir diğer konu ise Hamidiye Tabyalarının üzerinde olduğu Aziziye Caddesi. Caddeyi bilirsiniz. Dardır. Kedi de boldur, çocuk da. Ama genellikle saatte 50 kilometreyi geçmeyen sürücüler arkadaki “aceleci” sürücü tarafından hep tacize uğrar. Aceleci “usta şoför” selektör ile taciz eder durur. Hız sınırı 50 olsa da bence 30 olması gereken sokaklardan biri. Aziziye cadde ama mahalle arasında bir sokak gibi canlıdır. Canlılığını mahallenin dokusundan alır. Bahsettiğimiz cadde unutmayın ki kıdemli kentlimiz ve çocukların bulunduğu Barbaros Mahallesinin güzel bir caddesi...

Tabakhaneye kırık tabak götürmenin de bir anlamı yok…

Bir diğer trafik sorunu da yeni nüksetti. Hamidiye Tabyaları, Barbaros İlkokulu ve Sarıçay üçgenindeki Barbaros Mahallesi’nde bir trafik işareti krizi yaşanıyor. Esnaf şikayetçi. Mahalleli şikayetçi. A noktasından B noktasına gidiş için, yaklaşık 2 aydır gidilen yok; nedense sürekli değişiyor. Kentin belleğindeki, sürücünün hafızasındaki yönler, birden bire değişmiyor. Biraz da buna göre hareket edilmeli diye düşünmekteyim. Hatta mahallemizde değişen tabelalardan en sonuncusu olsa olsa 10 gündür, sürücülere istikamet gösteriyor. Ters yön düz yön oldu. Tek yön çift. Son zamanlarda sürekli olarak sürücüler birbirlerine ‘Burası tek yön kardeşim! Ters yöndesin’ nidaları eşliğinde yol alıyorlar.

Şimdilik Çanakkale’nin trafik krizine kısa bir merhaba demiş olalım. Sonraki trafik sorunu “kadın sürücü” olsun.

Sevgilerle.