yandexmetrikacounter
Anadolu Leoparları Dünya Finali İçin Çin Yo | Çanakkale Olay

Anadolu Leoparları Dünya Finali İçin Çin Yolcusu

ÇOMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Sarıaltun’un mentörlüğündeki Anadolu Leoparları ekibi, Huawei ICT Competition 2026’da Avrupa’yı temsil ederek Çin’de düzenlenecek dünya finaline katılmaya hak kazandı.

163

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, teknoloji ve bilim alanında uluslararası bir başarıya daha imza attı. ÇOMÜ Öğretim Üyesi Savaş Sarıaltun mentörlüğünde hazırlanan “Çayönü AI-VR Experience” projesi, Huawei ICT Competition 2026 kapsamında önce Türkiye birincisi, ardından Avrupa ikincisi olarak büyük finale yükseldi. İTÜ Mimarlık Bölümü öğrencisi Salih Can Öcal ile Koç Üniversitesi öğrencileri Melih Döner ve Roya Arkhmammadova tarafından oluşturulan Anadolu Leoparları ekibi, şimdi Çin’de düzenlenecek küresel finalde Avrupa’yı temsil edecek.

Projenin temelinde, Diyarbakır’daki 12 bin yıllık Çayönü yerleşkesinin yapay zekâ ve sanal gerçeklik teknolojileriyle yeniden canlandırılması yer alıyor. Çayönü Tepesi Kazı Başkanı olan Doç. Dr. Savaş Sarıaltun’un akademik rehberliğinde geliştirilen proje, arkeolojik verileri ileri teknolojiyle buluşturarak dikkat çekiyor. Huawei Cloud altyapısı üzerinde çalışan proje, RAG destekli yapay zekâ mimarisiyle klasik sanal tur anlayışının ötesine geçiyor. Sistem içerisinde yer alan yapay zekâ destekli karakterler, ziyaretçilerle bilimsel verilere dayalı doğal diyalog kurabiliyor.

Doç. Dr. Savaş Sarıaltun, projenin yalnızca teknolojik değil aynı zamanda kültürel miras açısından da önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Çayönü gibi insanlık tarihinin en önemli yerleşimlerinden birini yapay zekâ ve sanal gerçeklik teknolojileriyle dünyaya anlatmayı hedefliyoruz. Gençlerimizin ortaya koyduğu bu başarı, ülkemiz adına da büyük bir gurur kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

Huawei ICT Competition 2026 Küresel Finali, 31 Mayıs - 6 Haziran tarihleri arasında Çin’in Shenzhen kentinde gerçekleştirilecek. Anadolu Leoparları ekibi, dünyanın dört bir yanından gelen teknoloji ekipleriyle yarışarak dünya ilk 3’ü arasına girmeyi hedefliyor. ÇOMÜ’nün bilimsel birikimini uluslararası teknoloji arenasına taşıyan proje, Çanakkale’de de büyük gurur yarattı.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş