Kent halkının Çanakkale Boğaz`ında yaklaşık bir asırdır deniz ulaşımını sağlayan "Alınteri" firmasının feribotlarının hizmet vermesini, GESTAŞ A.Ş. engelliyor. Geçtiğimiz günlerde liman işletmecisi GESTAŞ tarafından Alınteri firmasına ait feribotların, rampalara yanaştırılmaması amacıyla yapılan kazıların fotoğrafları kamuoyuna yansımış ve "Alınteri"ne uygulanan ambargo kent gündemine oturmuştu. Süreç, Çanakkale-Kilitbahir arasında GESTAŞ A.Ş.`ne bağlı sefer yapan Alınteri ile GESTAŞ`ın 31 Aralık 2022 tarihinde sonra eren sözleşmesiyle başlamıştı. Alınteri feribotları Kilitbahir`de demirli konumda yolcu taşımayı beklerken, araçların feribota geçişini engellemek için ise çukurlar kazılarak, bariyer konuldu. Alınteri firma yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, "Alınteri, Çanakkale halkının gerçek şirketidir. Alınteri sizindir. Çanakkale`nindir. Eskiden olduğu gibi kendimiz çalışmak, ailemize hizmet vermek istiyoruz. Tüm Çanakkale halkının desteğini bekliyoruz" denildi. CHP Eceabat İlçe Başkanı Metin Övün, "Ne alınteri gemileri, ne firma yetkilileri, ne de emekçileri yalnız değildir. Alınan kararın yanlışlığından dönülene kadar sürecin takipçisi ve destekçisi olacağız. Kazanan tekel anlayışı değil, hepimiz olacağız" diye tepki gösterirken, turizmci Hanifi Araz ise, "Alınteri gemileri biz Çanakkaleliler için hiçbir zaman sadece ulaşım aracı olmadı. Kartpostallarda sembol, anılarımızın vazgeçilmezidir" dedi.
"Ticari faaliyetlerimiz GESTAŞ tarafından engelleniyor"
Alınteri firması tarafından yapılan açıklamada, "Yaklaşık bir asırdır bu şehre hizmet veren Alınteri firması 1 Ocak 2023 tarihinden beri çalıştırılmamaktadır. Gemilerimizin Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen hat izin belgeleri olduğu halde ticari faaliyetimiz engellenmektedir. Bu gemilerin Çanakkale-Kilitbahir ve Çanakkale-Eceabat arasında çalışmasında ve bu rampalara yanaşmasında bir engel yoktur demektir. Fakat şu anda tam 10 gündür gemilerimiz bağlı tutulmaktadır. Tamamen kendi sermayemizle hiçbir devlet yardımı almadan yapmış olduğumuz rampalara gemilerimiz yanaştırılmamaktadır. Ticaretin serbest olduğu rekabetin yasal olduğu ülkede benim ticari faaliyetim liman işletici kuruluş olan GESTAŞ tarafından engellenmektedir. Ticari bir şirketin çalışıp çalışmayacağını başka bir ticari şirketin karar veriyor olması hak mıdır? Alinteri`nin yaklaşık 50 çalışanı bulunmakta ve bu insanlar aileleriyle birlikte mağdur olmuştur. Eski Çanakkaleliler çok iyi bilirler. Babalarımızın tırnaklarıyla kazıyarak, sıfırdan bu günlere geldiklerini. Bu gemiler gerçek Alınteri`dir" denildi.
"Gece, gündüz demeden yıllarca şehre hizmet verdik"
Alınteri firması yetkililerince yapılan açıklamada yıllarca kent için hizmet verdikleri dile getirilerek, "Biz yıllarca bu şehre hizmet verdik. Çanakkaleliler çok iyi bilirler. Yıllarca bu şehrin polisini, askerini, jandarmasını, üst düzey yöneticilerini, köy halkımızı, hastasını, yaralısını, müşkül durumda olanını hiçbir ücret talep etmeden hiç bekletmeden gece, gündüz, kar, yağmur ve sis demeden karşıya ulaştırdık. Şimdi, GESTAŞ kalkmış diyor ki biz `Çanakkale şehrinin şirketiyiz. Kamu yararına hizmet veriyoruz` diyor. Bıraksınlar bakalım kamu yararına hizmet nasıl verilirmiş gösterelim onlara" sözlerine yer verildi.
Övün "Asırlık firmamız tekrar demir alacak"
CHP Eceabat İlçe Başkanı Metin Övün, Alınteri feribotlarının Çanakkale için manevi önemine değinerek, "Konuya siyasi açıdan değil, bu şehrin acısını, mutluluğunu, heyecanını, başarısını, hüznünü, sevgisini taşıyan firmamıza olan minnet duygularımızı paylaşma açısından bakıyoruz. Sözde Çanakkale firması olan ama boğaz gemi hattını tekele çevirip vatandaşlarımıza gerek sefer sayıları gerekse bilet ücretleriyle çile çektiren Gestaş Deniz Ulaşım firmasının, şimdilik son hamlesi de şehrimizin #alınteri, patronundan en kıdemsiz çalışanına kadar her birinin Çanakkale`ye ayrı ayrı değer katmış olan Kilitbahir Motorlarına hizmet ettirmemek olmuştur. Her gün her şartta karşıya geçen, hatta eminiz ki verdiği hizmete ticari bakmadan vatandaşımıza hizmet eden Kilitbahir Motorları firmasına zorla demir attırma kararı, bu kararı alanların yanına kalmayacaktır" dedi.
Araz "Alınteri, bu kentin değeridir"
Turizmci Hanifi Araz ise, Altınteri feribotlarının Çanakkale kenti için sadece ulaşım aracı olmadığına dikkat çekerek, "Çanakkale Kilitbahir arasında ulaşımı sağlayan Alınteri feribotlarının seferleri durdurulmuş. GESTAŞ tarafından sözleşmeleri yenilenmeyen gemiler adeta tutsak edilmiş. Alınteri gemileri biz Çanakkaleliler için hiç bir zaman sadece ulaşım aracı olmadı. Alınteri; bizim çocukluğumuzun Zargana Plajıdır, Havuzları, Kilitbahiridir. Bahar Bayramıdır. Soğuk kış gecelerindeki hatıralardır. Çatlatan, İlknur, Boğaz ve Deniz Gülüdür. Nuri Aksoy, Necati, Kadir, Muzaffer ve Acar Kaptandır. İlmik ilmik emektir. Birlikte çalışıp, birlikte başarmaktır. Tam olarak Alınteridir. Kilitbahir Çanakkale arasında bir köprüdür. Kartpostallarda sembol, anılarımızın vazgeçilmezidir. Bunların hiçbirinden haberi olmayan anlayış Alınteri Feribotlarını sadece ulaşım aracı olarak görmekte, sadece kârlılık hesabıyla yaklaşmakta ve maalesef yanlış yapmaktadır. Yöneticilerimiz bu yanlışa dur demeli ve Çanakkale, her zaman olduğu gibi değerlerine sahip çıkmalıdır" diye belirtti.
(Damla Yeltekin)
.jpg)