Çanakkale Terziler Odası Başkan Adayı Yücel Türkoğlu, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Pazar Pazarı’nda pazarında esnafla buluştu. Türkoğlu, tezgahlarını açan pazarcıları tek tek ziyaret ederek, hem sohbet etti hem de kahvaltı ikramında bulundu. Samimi bir atmosferde geçen buluşmada esnafın taleplerini ve önerilerini dinleyen Türkoğlu, esnafın her zaman yanında olacaklarını vurguladı.
Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Türkoğlu, pazarcı esnafının sadece ticaretin değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın da temsilcisi olduğunu belirtti. “Pazarcı esnafı sabahın erken saatlerinden itibaren tezgahını kurar, şehrin nabzını tutar, halkla iç içe yaşar. Onlar, alın teriyle yoğrulan emeğin simgesidir,” dedi.
Ziyarette duygularını dile getiren Türkoğlu, pazaryerinin Çanakkale’nin sosyal ve ekonomik dokusunu yansıtan önemli bir alan olduğunu ifade etti. “Bugün sabahın erken saatlerinde, emeğiyle şehrimizin nabzını tutan pazarcı esnafımızı ziyaret ettik. Onların samimi gülüşleri, alın teriyle yoğrulmuş emeği ve kurdukları tezgâhlar arasında yürürken bir kez daha anladım ki; bu şehir esnafının gücü, Çanakkale’nin bereketidir. Her zamanki sıcak misafirperverlikleriyle bizi karşıladılar. Hal hatır sorduk, kahvaltı ikramında bulunduk, çaylarımızı birlikte yudumladık,” ifadelerini kullandı.
Türkoğlu, esnafın sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal hayatın da taşıyıcısı olduğunu belirterek, “Her pazarcı esnafı, bu şehrin yaşayan bir değeridir. Onların ayakta kalması, Çanakkale’nin üretim gücünün devam etmesi anlamına gelir,” dedi.
Pazaryerinde farklı meslek dallarından esnafla görüşen Türkoğlu, her tezgâhın ardında bir emek hikayesi olduğunu söyledi. “Kimi tezgâhında hazır giyim satıyor, kimi ayakkabı, kimi iç giyim, kimi havlu satıyor. Kimi müşterisine sesleniyor, kimi de güne umutla başlıyordu. Bizim için her biri bu kentin yaşayan değeri, emeğin simgesidir,” sözleriyle esnafın çeşitliliğine dikkat çekti.
Türkoğlu, esnafın sadece satış yapan değil, aynı zamanda kültürel bir birikimi taşıyan kesim olduğunu vurguladı. “Her tezgâhın ardında yılların emeği, bir ailenin geçim mücadelesi var. Bu nedenle, esnafın güçlü olması demek, şehrin geleceğine umutla bakması demektir,” dedi.
Birlik ve dayanışma mesajı veren Türkoğlu, konuşmasında esnaf arasındaki kardeşlik duygusuna da değindi: “Biz bir aileyiz. Aynı sofrayı paylaşmak, aynı ekmeği bölüşmek, aynı dertleri konuşmak bizim için sadece bir ziyaret değil, bir gönül bağı, bir dayanışma ruhudur. Bugün bir kez daha gördük ki, Çanakkale’nin esnafı dimdik ayakta, üretmeye ve şehrimizin ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Biz de bu yolda, onların yanında, ‘Birlikte Üretiyor, Birlikte Güçleniyoruz’ anlayışıyla yürümeye kararlıyız” dedi.
Türkoğlu, esnafın karşılaştığı ekonomik zorluklara rağmen üretmeye devam ettiğini belirterek, “Tüm zorluklara rağmen sabahın köründe tezgâhını açan, müşterisine güler yüzle hizmet eden esnafımızın emeği paha biçilemez. Biz, onların yanında olacağız. Esnafın sesi, sözü, temsilcisi olacağız,” dedi.
Ziyaret sırasında yerel ekonominin gelişimiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Türkoğlu, esnafın Çanakkale’nin ekonomik can damarı olduğunu vurguladı. “Yerel ekonominin ayakta kalması için esnafın güçlü olması gerekir. Çünkü esnaf sadece ticaret yapmaz, aynı zamanda üretir, istihdam sağlar, mahalle kültürünü yaşatır. Bugün burada gördüğümüz tablo, Çanakkale’nin üretkenliğinin ve dayanışma ruhunun en güzel göstergesidir,” diye konuştu.
Türkoğlu ayrıca, esnafın sorunlarını dinleyip çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyeceklerini ifade ederek, “Bizim önceliğimiz, esnafın derdini dinlemek, sorunlarını çözmek ve onlara nefes aldıracak projeleri hayata geçirmek olacak,” dedi.
Ziyaretini tamamlayan Türkoğlu, esnafla vedalaşırken onlara bereketli kazançlar diledi. “Her zaman sahada olacağız. Sadece seçim döneminde değil, her daim esnafımızla omuz omuza yürüyeceğiz. Çünkü onların başarısı, bu şehrin başarısıdır,” diyerek konuşmasını tamamladı.
Türkoğlu, Çanakkale’nin üretken gücünün esnaflar olduğunu vurgulayarak, “Tüm pazar esnafımıza bol kazanç, bereketli tezgâhlar ve gönüllerince bir gün diliyorum. Çanakkale’nin esnafı çalışkanlığı, dürüstlüğü ve emeğiyle bu kentin onurudur,” ifadelerini kullandı.
Yücel Türkoğlu’nun “Birlikte Üretiyor, Birlikte Güçleniyoruz” vurgusu, Terziler Odası seçim sürecinde de dikkat çekiyor. Bu anlayışla yola çıktığını belirten Türkoğlu, Çanakkale’nin üretim potansiyelini daha görünür kılmak, esnafın sesini daha güçlü duyurmak için çalışacaklarını söyledi. “Biz, esnafın sorunlarını sadece dinleyen değil, çözüm üreten bir yönetim anlayışını savunuyoruz. Her esnafın elini sıkan, her tezgâhın derdini bilen bir oda olacağız,” diyen Türkoğlu, dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
Çanakkale’de esnafın birbirine olan bağlılığı ve dayanışması, şehrin ekonomisine de yansıyor. Türkoğlu’nun ziyaretinin bu ruhu güçlendirdiğini belirten pazarcılar, “Bizi sadece dinlemek değil, anlamak da önemli. Yücel Bey’in bugün buraya gelip bizimle vakit geçirmesi bizi mutlu etti,” yorumlarında bulundular.
(ERHAN TAYLAN)