ÇOMÜ'den gıdada dijital dönüşüme katkı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Migros yürütücülüğünde TÜBİTAK SAYEM 1833 Programı kapsamında desteklenen “DENGİZ Projesi”ne katkı sağlayarak gıda güvenliği ve dijital tarım vizyonuna güçlü bir adım daha attı.

127

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye’nin gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım ve dijitalleşme hedeflerine katkı sunacak yeni bir projeye daha destek veriyor. Migros’un yürütücülüğünü üstlendiği ve TÜBİTAK tarafından SAYEM 1833 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Yeşil Dalga: Denizden Sofraya Güvenli ve İzlenebilir Balık (DENGİZ)” adlı proje, 16,6 milyon TL’lik bütçesiyle dikkat çekiyor.

Proje, deniz ürünlerinin üretimden tüketime kadar olan tüm süreçlerinin dijital çözümlerle izlenebilir ve güvenli hale getirilmesini amaçlıyor. Gıdada şeffaflık ve kalite kontrolünü artırarak tüketici güvenini sağlamlaştırmayı hedefleyen projede, ÇOMÜ önemli bir akademik rol üstleniyor.

ÇOMÜ ekibi adına projeyi yürüten Prof. Dr. Yeşim Büyükateş yaptığı açıklamada, “Bu stratejik öneme sahip projeye üniversite olarak katkı sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. DENGİZ Projesi, gıda tedarik zincirinde izlenebilirliği artırarak, deniz ürünlerinin güvenli şekilde sofralara ulaşmasını sağlayacak” dedi. Projeye ayrıca, Prof. Dr. Sebahattin Ergün, Prof. Dr. Sevdan Yılmaz, Prof. Dr. Murat Yiğit, Prof. Dr. Zayde Ayvaz ve Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yılmaz da kendi alanlarındaki uzmanlıklarıyla destek veriyor.

ÇOMÜ’nün 2024–2028 Stratejik Planı çerçevesinde sürdürülebilirlik, inovasyon ve dijitalleşme alanlarında yürüttüğü çalışmaların bir parçası olan bu proje, üniversitenin bilimsel yetkinliğini ve sektörel iş birliklerini daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Üniversite yönetimi, projede emeği geçen tüm akademisyenleri tebrik ederek, üniversitenin ülke çapında tarım ve gıda güvenliği odaklı örnek çalışmalara katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş