Türkiye’de 2000 model ve altı araç sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Meclis’e sunulan yeni bir teklif, hurda aracını getiren vatandaşlara yerli üretim otomobillerde büyük avantajlar sağlıyor. Özellikle TOGG almak isteyenler için özel bir teşvik paketi hazırlanıyor. Bu düzenleme ile hem eski araçların trafikten çekilmesi hem de yerli otomobil satışlarının artması hedefleniyor.
Yeni düzenleme kapsamında, 2000 model ve altı araç sahipleri eski araçlarını hurdaya ayırdıkları takdirde, yerli üretim araçlar için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinden yalnızca bir defaya mahsus yararlanabilecekler. Ancak, bu teşvikten faydalananlar satın aldıkları araçları 10 yıl boyunca satamayacak. Bu kural, spekülatif alım-satım işlemlerinin önüne geçmek için getirildi. Sadece yerli otomobillerin kapsamda olması, yerli üretimin desteklenmesi açısından büyük önem taşıyor.
Kulislerde konuşulan en dikkat çekici detay ise TOGG alıcılarına yönelik destek paketi. Hurda aracını teslim eden ve TOGG’un T10X ya da T10F modellerinden birini almak isteyen vatandaşlara, 1 milyon TL’ye kadar hibe sağlanması gündemde. Bu destekle birlikte, kısa menzilli TOGG T10X modeli yaklaşık 400-500 bin TL ek ödeme ile alınabilir hale gelecek. Böylece, yerli otomobilin erişilebilirliği önemli ölçüde artacak.
Teklif, MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir ve Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk tarafından TBMM’ye sunuldu. Düzenlemenin amacı, 25 yaş ve üzerindeki eski araçların geri dönüşümünü hızlandırmak, çevre dostu araç kullanımını teşvik etmek ve yerli üretime geçişi desteklemek. Özellikle çevresel faydaların yanında, otomotiv sektöründe yerli üretim talebinin artırılması hedefleniyor.
Henüz yasalaşmayan düzenlemenin, öncelikle ihtiyaç sahibi vatandaşlara öncelik tanıyacak şekilde daha kapsayıcı bir hale getirilmesi planlanıyor. Yürürlük tarihi kesinleşmese de otomotiv sektörü ve milyonlarca araç sahibi süreci yakından takip ediyor. Bu teşvik paketinin yürürlüğe girmesiyle birlikte hem trafikteki eski araç sayısında azalma hem de yerli otomobil satışlarında ciddi bir artış bekleniyor.
(HABER MERKEZİ)