yandexmetrikacounter
Lezzetin Göç Yolculuğu: Göçmen Börekçisi | Çanakkale Olay

Lezzetin Göç Yolculuğu: Göçmen Börekçisi

2004 yılında Kocaeli Körfez'de Kavala Göçmeni olan bir aile tarafından anne böreği olarak sektöre adım atan ve lezzeti sayesinde bir marka halini alan Göçmen Börekçisi, Çanakkale'deki şubesinde büyümeye devam ediyor. Kısa sürede Çanakkalelilerin uğrak noktası olan Göçmen Börekçisi, aynı zamanda kadınlara istihdam yaratıyor.

1568

 Çanakkale’de franchising ile açılan yeni şubesinde görüştüğümüz Barış Seven, üç ortak olarak işlettikleri Göçmen Börekçisi’nin Çanakkale için yeni bir alternatif olacağı görüşünde. Aslen 10 senedir Çanakkale’de yapı denetim sektörünün içinde olan Barış Seven, yan sektör olarak gıdaya yatırım yapmak istediklerini belirtti. “Gıdaya yatırım yaparken de kendimiz bir firma yaratmak yerine var olan bir firmanın franchising’ini almayı daha uygun gördük ve Göçmen Börekçisi’nin Türkiye’deki 58. şubesini açtık. Bu taraflarda henüz çok bilinmiyor ama Göçmen Börekçisi yavaş yavaş, emin adımlarla büyüyen bir marka. Özellikle merkez fabrikasının bulunduğu Kocaeli, Sakarya ve İstanbul’un Anadolu yakasında bayağı popüler olan Göçmen Börekçisi,  şu anda da İzmir’e bir şube açıyor ve Ankara’da görüşmeler yapıyor.  Her sene 20’ye yakın şube açmak gibi bir hedefimiz var.” şeklinde konuştu. 

 
Göçmen börekleri fabrikadaki 140 kadın işçinin el emeği
Anne böreği olarak piyasaya giriş yapan ve bu şekilde oldukça sevilen Göçmen Börekçisi, kadınlara iş imkanı sunması ile de takdir topluyor. Göçmen Börekçisi’nin bugüne geliş serüveninden bahseden Barış Seven, “Firmanın sahipleri aslen Kavala Göçmeni bir aile. Tamamen küçük bir işletmede başlamışlar börek yapıp satmaya. Annesinin yaptığı börekleri satarken bir şube daha, bir şube daha derken bu markayı yaratmışlar. Merkez şubeleri halen kendilerine ait, ondan başka tüm şubeleri franchising ile açmışlar. Asıl fabrikamız Kocaeli Körfez’de ve bu fabrikada 140 kadın çalışıyor. Onlar elleriyle açıyor, pişiriyor ve şokluyorlar. Biz de burada onların el emeği göz nuru ürünlerini Çanakkalelilere sunuyoruz.” ifadelerini kullandı. Çanakkale’deki şubelerinde şu an toplamda 4 kişi olarak çalıştıklarını belirten Barış Seven, “Ürünlerimizin özelliği, tamamen el açması olması. Göçmen böreği olarak 4 çeşidi var; kıymalı, peynirli, patatesli ve ıspanaklı olmak üzere. Bu dördünde de kesinlikle katı yağ kullanılmıyor. O yüzden herhangi bir mide yanması ya da ağırlığa sebep olmuyor, çok hafif bir börek. Bizim şubemizde bahsettiğim bu 4 göçmen böreği çeşidi, su böreği, küt böreği ve kol böreği var. İddialı olduğumuz bir başka ürünümüz ise Boşnak mantısı. Hem sabah kahvaltısı hem de öğle ve akşam yemekleri için yemek olarak tercih edilen bir ürün.” dedi. Çanakkale piyasasına göre fiyatların çok makul olduğunu belirten Göçmen Börekçisi yetkilisi Barış Seven, “Bir porsiyon böreğimiz 5 lira, çay 1 lira. Ev yapımı limonatamız 1.5 lira örneğin. Çanakkale piyasasına baktığımızda ortalamanın altında bile diyebiliriz fiyat açısından.” diyerek bilgi verdi.
 
Cumhuriyet Meydanı yiyecekte alternatif oluyor
“Çanakkale büyüyor ve gelişiyor.” diyerek gıda sektörü için yeni yerler açılmasının kent için olumlu olduğunu belirten Barış Seven, “Ben daha da üzerine koyarak ilerleyeceğini düşünüyorum. Özellikle bu Cumhuriyet Meydanı bölgesinde gıda sektörüne dair mekanlar ne kadar artarsa hem bizim için hem Çanakkale için o kadar iyi olacağını inanıyorum. Zaten bu bölge giderek yiyecek üzerine gelişmeye başladı. Kordon boyunda da bir çok mekan var ama bu bölgede çalışan insanlar kısıtlı vakit aralıklarında kordona inmek istemediklerinde bu mekanlar onlar için alternatif haline geldi, güzel de oldu baktığımızda. İlerleyen zamanlarda daha da güzel olur umarım kentimiz için.” ifadelerini kullandı.                                            (Özden Yarar)
Paylaş