Uzm. Dr. Çetin, "Gastroskopi, ucunda kamera bulunan ince ve esnek bir tüp yardımıyla ağız yoluyla mideye ulaşılarak gerçekleştirilir. İşlem sırasında gerekirse küçük doku örnekleri (biyopsi) alınabilir veya zararlı olabilecek polip gibi oluşumlar çıkarılabilir" dedi.
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, uzun süredir devam eden mide ağrısı ve hazımsızlık, sürekli mide bulantısı veya kusma, anormal kilo kaybı, midede kanama şüphesi, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), yemek borusunda takılma hissi ve helicobacter pylori enfeksiyonu şüphesi durumlarında gastroskopi yapılmasının önerildiğini ifade etti.
Gastroskopi öncesi hastaların en az 8 saat boyunca hiçbir şey yememesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Çetin, midenin boş olmasının görüntülemenin kalitesi açısından önemli olduğunu belirtti. İşlem sırasında boğaza lokal anestezi uygulandığını ve hastalara hafif sedasyon verildiğini belirten Uzm. Dr. Çetin, "Gastroskopi genellikle 10-15 dakika sürer ve hasta kısa bir dinlenmenin ardından günlük yaşamına dönebilir" dedi.
Uzm. Dr. Çetin, gastroskopi sonrası boğazda nadir olarak hafif bir tahriş veya şişlik hissi yaşanabileceğini ancak bunun geçici olduğunu vurgulayarak, işlem sırasında biyopsi alındıysa sonuçların birkaç gün içinde değerlendirileceğini ekledi.
Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, "Gastroskopi, sindirim sistemi hastalıklarının erken teşhisi açısından son derece güvenilir ve etkili bir yöntemdir. Eğer uzun süredir mide rahatsızlığı yaşıyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurarak gerekli değerlendirmeleri yaptırmanızı öneriyoruz" şeklinde konuştu.
(İHA)
İsmetpaşa Mah. Demircioğlu Cad.
No:103 Merkez / Çanakkale
+90 286 212 91 91, +90 286 212 91 92
+90 533 022 68 98
En iyi site deneyimi sağlamak için 🍪 çerezlerden faydalanıyoruz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.