Pıtıreli Köyü Kadınları Gastronomi Festivali’nde göz doldurdu

Çanakkale Bayramiç’e bağlı Pıtıreli Köyü Kooperatifi, ilk kez katıldıkları Uluslararası Çanakkale Gastronomi Festivali’nde büyük beğeni topladı. Kadınların el emeğiyle ürettiği doğal ürünler ilgi görürken, Kooperatif Başkanı Ramazan Algül, “Kadının değdiği yer güzelleşiyor” sözleriyle emeğin gücünü vurguladı.

348

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Pıtıreli Köyü Kooperatifi, 3. Uluslararası Çanakkale Gastronomi Festivali’ne katılarak yöresel ürünlerini tanıttı. Kooperatif Başkanı Ramazan Algül öncülüğünde açılan stantta, kadınların el emeğiyle hazırladığı ürünler festival ziyaretçilerinden yoğun ilgi gördü. Kadınların heyecanı yüzlerinden okunuyordu. Kendi ürettikleri ürünleri tanıtma ve satışa sunma fırsatı yakalayan üreticiler, bu deneyimi oldukça anlamlı bulduklarını ifade etti.

ad429223-02d5-4f35-9979-84b78214ff42.jpeg

Etkinlikte, Kooperatif Başkanı Ramazan Algül ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Kooperatifin kuruluşundan bugüne gelişimini ve kadın emeğinin önemini bizlerle paylaştı.

1dcd4508-7148-4978-aacc-7a9ae5f5a4d2.jpeg

"Kadın eli kooperatife can verdi"

Kooperatifin geçmişinden bahseden Başkan Ramazan Algül, şu bilgileri verdi; “Kooperatifimiz 1972 yılında kuruldu. O dönemler köyümüzdeki zeytin ağaçlarının bolluğu nedeniyle zeytin çıkarma işine odaklandık. 2011 yılından itibaren süt ve yem temini gibi alanlarda üyelerimize hizmet vermeye başladık. Ancak asıl büyük değişim, 2024-2025 yıllarında kadınlarımızın kooperatife aktif olarak katılmasıyla gerçekleşti. Kadınlarımız artık kendi ürettikleri doğal ürünleri, zeytinyağını ve yöresel lezzetleri kooperatif çatısı altında satar hale geldi” dedi.

ea69649e-aeec-4ee2-bcc6-533548422502.jpeg

“Kadın elinin değdiği yerde güzellik olur”

Festivale ilk kez katıldıklarını belirten Algül, “Bu organizasyon bizim için bir tecrübe. Hatalarımızı görme, eksiklerimizi fark etme ve bir sonraki katılımlarda daha güçlü olmak adına önemli bir adım attık. Kadın elinin değdiği yerde güzellik olur. Kadınlarımız kooperatife heyecan ve yenilik getirdi. Bizlere, onların varlığıyla neler başarılabileceğini gösterdiler,” diye konuştu.

144ef3ad-75cd-4f1c-952f-2c5d6865452d.jpg

“Doğal ürünler, doğrudan üreticiden”

Kadınların ürettiği ürünler hakkında bilgi veren Algül, “Standımızda bulunan tüm ürünler tamamen doğaldır. Köydeki kadınlarımızın el emeğiyle ürettiği Çanakkale mantısı, yaprak sarması, ceviz, tarhana, siyah zeytin, ev yapımı soslar, organik reçeller ve yöremize özgü lezzetleri burada sergiliyoruz. Tüm bu ürünler kadınlarımızın katkısıyla ortaya çıktı. Aynı zamanda ev ekonomilerine de katkı sağlamaya başladılar. Bu da onların özgüvenini ve bakış açılarını değiştirdi,” dedi.

e540a186-c9ec-49de-8b5c-0f9dcf42c108.jpeg

“Pıtırelili bayanlar biz de varız!”

Kooperatifin kadın üyelerinden Hürriyet Elbüken de bu sürece nasıl dahil olduklarını şöyle anlattı; “Bu işe aslında tesadüfen dahil olduk. Bayramiç’te bir proje olduğunu duyduk, gittik, gördük ve inandık. Ramazan Başkan sayesinde kooperatife katıldık. Bugün burada ‘Biz de varız!’ demek için bulunuyoruz. Bu organizasyon bizim ilk deneyimimiz. Elbette ufak tefek eksiklerimiz olabilir ama katıldıkça daha da tecrübeli hale geleceğiz. Basın ve sosyal medya desteği olmadan tanıtım olmaz. Sizler sayesinde sesimizi daha geniş kitlelere duyurabiliriz” şeklinde ifade etti.

95553280-4203-4177-921e-8e6f129d5b6c.jpeg

Kooperatifin kadınlar arasında güçlü bir dayanışma sağladığını vurgulayan Elbüken, “Bu kooperatif bizi birbirimize kenetledi. Birbirimize destek olmayı öğrendik. Henüz yolun başındayız ama daha güzel işler yapacağımıza yürekten inanıyoruz,” ifadelerini kullandı.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş