yandexmetrikacounter
Yörem Meyve Bahçesi açıldı Çocuklar Çanakka | Çanakkale Olay

Yörem Meyve Bahçesi açıldı Çocuklar Çanakkale meyvelerini uygulamalı olarak öğrenecek...

Çanakkale Belediyesi tarafından çocukların ve kentlilerin yörede yetiştirilen meyveleri tanıması ve özellikle de çocuklara uygulamalı olarak yöredeki meyvelerin anlatılabileceği bir alan olarak kullanılması amacı ile yapılan Yörem Meyve Bahçesi, dün Esenler Mahallesi'nde bulunan TEMAD Parkı'nda düzenlenen törenle açıldı.

870

 2002 yılında Çanakkale Belediyesi tarafından Çanakkale Emekli Astsubaylar Derneği’ne (TEMAD) tahsis edilen alanda, çocukların ve kentlilerin yörede yetiştirilen meyvelerin tanıtılması ve uygulamalı olarak görebilecekleri bir alan yaratma amacı ile kurulan Yörem Meyve Bahçesi dün düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar, Handan Özyayla ve Özdeyiş Çetin, Çanakkale TEMAD Başkanı İsmail Erdem, Belediye Meclis Üyeleri, Özlem Kayalı İlkokulu öğrencileri, Çanakkale Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevi öğrencileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende açılış konuşmasını yapan Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu; “Ahmet Piriştina Caddesine cepheli 4 bin 315 metrekare alanda TEMAD ağaçlandırma sahasında öğrencilerin ve küçüklerimizin meyveleri ağaçlarında tanıyacağı, eğitici yönü ön planda olan Yörem Meyve Bahçesini kurduk. Bahçemizde öğrencilere meyvelerin anlatılacağı bir mini amfi tiyatro, çevredeki kentlilerimizin yaralanacağı özel bir çocuk parkı, meyve ağaçlarımıza ekonomik kullanılacak sulama sistemi ve havuz uygulamaları, modern meyve bahçelerinde uygulanmaya başlanan ağaçların köklerini zayıflatan toprak sürme işlemini asgariye düşüren bir sistem uyguladık. Bu projedeki amaç, yöremizde yetiştirilen meyve çeşitlerinin kentlilerimiz ve öğrenciler tarafından tanınması ve uygulamalı olarak eğitim verilmesidir. Öğrenci grupları Yörem Meyve Bahçesine gelerek, meyve ağaçlarının budanması, gübrelenmesi, meyve oluşumu, meyvelerin seyreltilmesi ve hasatı ile ilgili uygulamalar takdim edilecektir. Bahçemizde 23 çeşit meyve ağacı bulunmaktadır. Öncelikle ilimiz tarımında çok kullanılan adanın üzümü, Kaz Dağı elması, Umurbey şeftalisi, Kepez’in Kaysısı, Bayramiç’in beyazı, Çanakkale’nin kirazı gibi meyveler ön planda. Son dönemde görmeye alıştığımız erik, Trabzon hurması, nar, vişne, ayva ve hünnap da Yörem Meyve Bahçesi’nde bulunmakta. Alandaki iğde, incir ve bazı dut ağaçları Türkiye Emekli Subaylar Derneği tarafından yetiştirilmiş ve bugüne ulaşmıştır” dedi. 


“Derneğimizin karşılama imkanı olmadı”
Törende konuşan Çanakkale TEMAD Başkanı İsmail Erdem; “Çanakkale Emekli Subaylar Derneği olarak sosyal faaliyetlerde bulunmak üzere 2002 yılında Belediyemize müracaatta bulunuldu. Belediyemiz de bu konuyu değerlendirerek 2002 yılında bu alanı TEMAD parkı olarak bizlere tahsis etti. Tahsisin yapılmasına müteakip dernek imkanları ile burada çalışmalarımızı yaptık. Eski hali ile bataklık, aynı zamanda inşaat atıklarının döküldüğü bir alan iken belediyemizin yardımları ile bakımı yapıldı ve ağaçlarımız dikildi. Fakat öyle bir an geldi ki, buranın konumunu, güzelliğini derneğimizin karşılama imkanı olmadı. Bu nedenle Belediye Başkanımıza konuyu ilettiğimiz zaman, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne talimat vermek üzere bu yeri bu hale getirdiler” dedi. 

“Yörem Meyve Bahçesi olarak adlandırılacak”
Yörem Meyve Bahçesi açılışında konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Bugün burada Çanakkale’nin yeşiline katkıda bulunmak üzere yapmış olduğumuz, daha doğrusu TEMAD tarafından yapımına başlanmış olan, ama bizim tarafımızdan da sürdürülmesi söz konusu olan bu parkın, Yörem Meyve Bahçesinin açılışı için hep beraber buluştuk. TEMAD’a teşekkür ediyorum. Çünkü TEMAD Çanakkale’nin çok önemli ve güçlü bir sivil toplum kuruluşu. Onların böyle bir talebi olmuştu ve burası kendilerine tahsis edilmişti. Gayret gösterdiler, hatta onların yetiştirmiş olduğu ağaçları da muhafaza ettik. Tabi bir parkın bakımı, ilgilenilmesi kolay değil. Onlar da buraya kadar getirebildiler. En son böyle bir düşüncemiz oldu. Kendileri ile paylaştık. Tabi bu park yine TEMAD Parkı olarak anılacak, ama bahçesi Yörem Meyve Bahçesi olarak adlandırılacak. Onlar da kabul ettiler. Sonuç itibari ile böyle bir bahçeye kavuştuk” dedi. 
 
“Birebir pratikte de görecekler”
Çanakkale’nin meyvecilik açısından önemli bir bölge olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “Çanakkale yöresi tarım açısından çok önemli bir yöre. Özellikle meyvecilik açısından çok zengin bir bölge. Tropik meyvelerin ışında her türlü meyve yetişiyor. Hatta il olarak düşünürsek, mandalinasından portakalına kadar da zengin olan bir bölge. Çok değerli, çok önemli, nam yapmış meyveleri var. Başta zeytin, elma, şeftali, kiraz, üzüm gibi daha birçok meyve, hatta şimdi bir de hünnap başladı. Dolayısı ile bu isimler tabi çocuklar tarafından da biliniyor, ama maalesef kentler yapılaştıkça yeşil alanlar az da olsa kalıyor, ama bu tarz, tarla tarzı çocukların erişebileceği tarzda bir mekan olmuyor. Biz de bunun üzerine dedik ki, madem böyle bir ihtiyaç var ki, bu bağlamda okulların da hevesi var, biz de bu yörede yetiştirilen meyveleri burada yetiştirelim, bunlar da yetiştiği zaman çocuklar okul zamanı veya dışında gelsin, bilgilensinler, öğrensinler ve onlar hem yöresini tanısınlar, hem bu tür namlı meyvelerimizi öğrensinler. Hatta görmek de yetmiyor. Çocuklar bazen meyvelerin nerede yetiştiklerini bile bilmiyor. Acaba çilek ağaçta mı yetişiyor diye soran çocuklar var. Onun için burada da onları birebir pratikte de görecekler. Hem onları yetiştirecekler, hem de meyvelerini toplayacaklar. Yöremizin en önemli meyvesi elma, biliyorsunuz. Elmaları okullara bir kampanya şeklinde dağıtıyoruz. Hatta bir sene bizim yöremizin değil, ama mandalina da dağıtmıştık. İhracatında bir sıkıntı olduğu için, bizim kardeşimiz Seferihisar Belediye Başkanı ile anlaşma yaparak çocuklarımıza dağıtmıştık. Ama bizim için esas elma önemli. Elmayı okullarda dağıtıyoruz. Bu sene yine hazırlanıyoruz, dağıtacağız. Hem faydalı bir meyve olduğunu, hem de yöremizin namlı bir ürünü olması nedeni ile çocuklarımızı da bilinçlendirmiş olacağız. Burada 23 çeşit meyve ağacımız var. Bu noktada biraz sonra açılışını yapacağız. Çocuklara ve ailelere de bir bölüm, bir de öğretmenlerin çocuklara uygun zaman dilimlerinde sadece meyve ile ilgili değil, başka konularda da açık alanda bilgi ve eğitim de verebilecekleri bir amfi tiyatro da yapıldı” dedi. 
 
“Atam Çocuk Merkezi ve Bilim Merkezi  olsun dedim”
Çanakkale Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevi’nin isminin “Atam” olacağını açıklayan başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyemizin eski Yerel Gündem 21’in olduğu yerde Çocuk Kreşi ve üst katta Çocuk Eğitim, Bilim Merkezi açıldı. 3-6 yaş arasındaki çocuklar için kreş, 6-14 yaş arası için de böyle bir merkez oldu. Bütün çocuklar gelebilir. Üst kattaki alanda, ilgi duydukları alanlar ile ilgili, müzikten bilime, spordan baleye kadar o alandan yararlanabilecekler. Buranın adı yok. Buraya ad koymadık. Ne koyalım derken, geçen sabah giderken bir baktım, çocuklar Atatürk’e bakıyorlar. Ben de buranın adının ‘Atam Çocuk Merkezi ve Bilim Merkezi’ olsun dedim. Alkışlarınızdan da bunun kabul gördüğünü algılıyorum ve ilk defa size söylüyorum. Gerçekten çocuklar hep o isimle anılsınlar. Nerde okuyorsun denildiğinde, ‘Atam Kreşi’ne gidiyorum, ben Atatürk ilkelerine sahip çıkan bir nesil olacağım’ desinler. Bu bahçeleri de bunun için yapıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Atatürk Orman Çiftliği’ni yapmış. Biz de hiç olmazsa burada çocuklar için minyatürünü yapıyoruz. Olsun. Bu da onun bize bir mirası olarak düşünelim. Özellikle de bu çocuklar için ne yapsak azdır. Onun için onlara hizmet etmeye devam edeceğiz. Yine bir bilgi daha vereyim. Daha henüz meclisimiz karar vermedi, ama çalışmalar sürüyor. Tekel Şarap Fabrikasının olduğu alanda 10 dönümlük bir arazimiz var. Hatta orada ‘Çanakkale halkına aittir’ diye yazıyor. Oraya çocuklara ve gençlere bir bilim merkezi, ama tabi ki de halka açık. 50 kuruş çay sözüm de baki. Ondan asla vazgeçmem. Böyle bir çalışma öngörüyoruz. Geçen hafta meclisimize böyle bir sunum yapıldı. Şimdi tekrar sivil toplum kuruluşları ile bir görüşme yapacağız. Güzel bir proje olarak görünüyor. Yine orada çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik bir etkinlik olacak. Bunları yapmaya da devam edeceğiz” dedi. Konuşmaların ardından Yörem Meyve Bahçesi’nin TEMAD Parkına kurulmasından dolayı Çanakkale TEMAD Başkanı İsmail Erdem, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan  ile Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu’ya plaket takdim etti. Plaket takdiminin ardından ise Başkan Gökhan ve öğrenciler ağaç diktiler. Açılış töreni, katılımcılara yapılan çeşitli ikramların ardından son buldu.
 (Zeynep Kocaman)
Paylaş