havadurum

Zeytinli Çanakkale'de sınıfta kaldı

Türkiye'nin geleneksel hale gelen festivallerinden biri olan Zeytinli Rock Festivali, bu sene Çanakkale Papaz Plajı'nda gerçekleştirildi.

1427
2005 yılında Balıkesir'de bulunan Dalyan Sahili'nde yapılmaya başlayan ve gelenekselleşen Zeytinli Rock Festivali bu sene 31 Ağustos 1-2-3 Eylül tarihlerinde Çanakkale'de bulunan Papaz Plajı'nda gerçekleştirildi. Pandeminin ardından gerçekleştirilen ilk Zeytinli Rock Festivali, aslında bir gelenek haline gelmesiyle beraber, oldukça beklentilerin yüksek olduğu, Çanakkale'den öteye ülkenin dört bir yanından gelen müzikseverleri hüsrana uğrattı.

2005 senesinde Dalyan'da düzenlenmeye başlayan Zeytinli Rock Festivali, 2023 senesine kadar yeri geldi ismi değişti, yeri geldi yapılamadı ama yine de bir şekilde ayakta durmaya başladı. 2008 senesine kadar Edremit Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleşen festivalde, firmanın belediye ile anlaşamaması ile beraber ilk önce yeri değişti ardından tamamen sona erdi. Türk Rock Camiasının sevilen isimlerinden biri olan Umut Kuzey ise festivalin tekrar başlaması için elini taşın altına koydu ve 2014 yılından itibaren yeniden düzenlenmeye başlandı. Pandeminin ardından ise Çanakkale'de bulunan Papaz Plajı'nda gerçekleştirilen festival ise tam anlamıyla bir hüsrandı.

Milyonfest müzikseverlerden eksi not aldı

2005 senesinden bu yana bir şekilde ayakta durmaya çalışan Zeytinli Rock Festivali'ne bu sene katılım sağlayan müzikseverler, ülkenin dört bir yanından geliyor olmalarına rağmen, sanatçılar olmasaydı asla tercih edecekleri bir organizasyon olmayacağını ve bir daha katılmayacaklarını dile getirdi. Konser ve kamp alanlarında çöp atılabilecek alanların olmaması, tuvaletlerde su peçete gibi hijyen ürünlerinin bulunmaması, bu ürünlerin ötesinde sifonların çalışmaması, insanların ellerini yıkayacağı alanların yeterli olmaması, su kesintileri ve asıl unutulmaması gereken ise tuvaletlerden akan suların konser alanlarına, yemek yenilen bölümlere kadar gelmiş olması. Duş almak için sadece bir tane alan olması, suyun temiz, olmaması ve en önemlisi denizden alınan tuzlu suyun kullanıldığı iddiaları tepkilere yol açtı. Öte yandan güvenlikten, biletlerden sorumlu kişisine, kamp alanlarında nöbet tutandan, yiyecek ve içecek stantlarında çalışanların oldukça kaba ve üsluplarının sert olması, bilet, barınma ya da güvenlik açısından problem yaşayanlara yapıcı ve yardıma açık bir şekilde yaklaşmamaları ise müzikseverleri zor durumda bıraktı. Diğer önemli problemlerden biri ise konser alanının park alanına oldukça uzak olması, müzikseverlerin şikayet etmeleriydi. Bu durum festivalin yapıldığı alanın doğru bir tercih olmadığı yönündeki eleştirileri güçlendirdi. Milyonfest tarafından gerçekleştirilen organizasyon, müzikseverlerden eksi not aldı.

Bölge halkı da oldukça muzdarip

Bir de bölge halkının oldukça şikayetçi olduğu gözlemlendi. Çöp probleminin kamp alanının dışına çıkmış olması Yeniköy sakinlerinin de tepkisini çekti. Köylüler, eğer böyle bir etkinlik için dört bir yanı denizlerle ve ormanlarla kaplı Ezine uygun görülmüşse, Çanakkale'ye yakışır bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getirdiler.

'Festivaller sadece ticaret yuvası değil'

Çanakkale OLAY Gazetesi muhabiri ve festivale katılanlardan biri olarak, bu festivalin ne Zeytinli Rock Festivali geleneğine, ne de Çanakkale'ye yakıştığını söyleyebilirim. Böylesine büyük bir organizasyon için ülkenin dört bir yanından gelenlerin maalesef ki büyük bir kısmı umduğunu bulamadıklarını gözlemledim. Benim gibi ismini her zaman duyduğu, her gencin gitmek istediği festivallerden biri olan Zeytinli Rock Festivali, bir de kendi şehrinize geldiğinde gitmeden edemiyorsunuz tabii. Umuyoruz ki ülkemizde böylesine gençlik festivallerinin daha nicelerinin olması ve ticaret amaçlı değil, gençlerin ekonomik, siyasi, sosyolojik ve birçok açıdan yaşadığı problemleri bir nebze olsun unutturmak amacıyla yapılır. Maalesef ki Zeytinli Rock Festivali, Çanakkale'de sınıfta kaldı.
Paylaş