havadurum

Asırlık zeytin ağaçları BOTAŞ'ın kurbanı

3043

 BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilerek yapımı devam eden ve Havran Yol ayrımına gelmiş bulunan Edremit Burhaniye Doğalgaz Boru Hattı İnşaatı sırasında pek çoğu asırlık zeytin ağacının müteahhit firma tarafından söküldüğü belirtildi.  Sökülen ağaçların daha sonra acele olarak kesilerek yakacak odun hale getirilip alandan uzaklaştırıldığı üzerinde zeytin bulunan bazı ağaçlardan zeytinlerin toplanılmasına izin verilmediği öğrenildi. Konuyla ilgili Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından açıklama yapıldı. Zeytin ağaçlarının yok edilmesinin kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada; “Zeytin Yasası gereğince zeytinliklerin korunması esastır” denildi. Müteahhit firma tarafında daha önce zeytin ağaçlarının sökülerek başka yere taşınacağı beyanlarının verildiği ifade edilen açıklamada; “Asırlık zeytin ağaçlarına kıymak nasıl bir hassasiyettir?” denildi. Tek bir ağacın dahi sökülmesine tahammülün olmadığı ifade edilen açıklamada; “Konu hakkında Derneğimiz tarafından Balıkesir Valiliği, Edremit Kaymakamlığı, Edremit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve BOTAŞ’a dilekçe gönderilmiş ve durumun incelenerek, zeytin ağaçlarının kesilmesine acilen engel olunması ve sökülen ağaçların müteahhit firmaya uygun alanlara naklettirilerek dikilmesinin sağlanması istenilmiştir” denildi.

 
“Zeytin ağaçlarının korunması esastır”
Zeytin Yasası gereğince zeytin ağaçlarının korunması esasının bulunduğu belirtilen açıklamada; “12 Ocak 2018 tarihli Resmi gazetede yer alan Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan haritaya göre acil kamulaştırma kararı verilen boru hattı güzergahı, bir koldan Burhaniye’ye diğer koldan da Edremit’e bağlanmaktadır.  Körfez için önemli bir gelir kaynağı olan kutsal zeytin ağacının bu şekilde kesilmesine tanık olmak çok üzücüdür. Zeytin Yasası gereğince zeytinliklerin korunması esastır” denildi.
 
“Bu nasıl ikiyüzlülük?”
Müteahhit firmanın daha önce ‘zeytin ağaçlarını koruma konusunda hassas olunduğu’ şeklinde beyanatları bulunduğu ifade dilen açıklamada;  “Bu nasıl ikiyüzlülük? Müteahhit firmanın, basında yer alan beyanlarında en hassas oldukları konunun başında zeytinliklerin geldiğini vurguladığı, ‘güzergahımız, Havran, Burhaniye ve Edremit’te zeytin ağaçlarıyla karşılaşıyor. Ağaçların hepsini önceden işaretliyoruz. Ekim ve Kasım aylarında ağaçları sökerek taşımayı planlıyoruz çünkü bu ağaçlar bizim milli servetimiz” diye konuştuğu görülmektedir. Asırlık zeytin ağaçlarına kıymak nasıl bir hassasiyettir? Hassas olmasalardı ne yapacaklardı acaba? Denildi.
 
“İklim değişiyor! Tek bir ağaç bile kesilemez!”
Tek bir ağacın dahi kesilmesine tahammülün olmadığı belirtilen açıklamada, yetkililer göreve davet edilerek;   “İklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın sonuçlarını yakından hissettiğimiz ve hayatlarımızı derinden etkileyen bu süreçte ve sonrasında tek bir ağacın bile kesilmesine tahammülümüz yoktur. Konu hakkında Derneğimiz tarafından Balıkesir Valiliği, Edremit Kaymakamlığı, Edremit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve BOTAŞ’a dilekçe gönderilmiş ve durumun incelenerek, zeytin ağaçlarının kesilmesine acilen engel olunması ve sökülen ağaçların müteahhit firmaya uygun alanlara naklettirilerek dikilmesinin sağlanması istenilmiştir. Kamu kurumlarımızı, zeytin ağaçlarının kesilmesinin acilen engellenmesi hususunda göreve davet ediyoruz. Zeytin hayattır. Doğal gazsız yaşanır ama zeytinsiz yaşanmaz” denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş