Çanakkale’de dün sabah saatlerinde başlayan operasyon ile 12 kişi gözaltına alındı. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) il binasının da olduğu 10 ayrı adrese yönelik operasyonun PKK`nın gençlik yapılanması YDG-H`ye yönelik olduğu ifade edildi. Operasyon bazı adreslerde 2-3 saati bulurken, HDP il binasındaki arama 4 saati geçti. İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, tarafından yapılan operasyonda ikisi Biga, biri Kuşadası olmak üzere toplam 12 kişi gözaltına alınarak, önce sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından da İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek ifade süreci başlatıldı. Şahıslar ifadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edilecek. Öte yandan operasyonun ayrıntılarına Çanakkale OLAY Gazetesi ulaştı.
Operasyon 28 Ekim’e dayanıyor
Çanakkale Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı üzerine, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığının 23 Mayıs tarihli yazısıyla bir soruşturma dosyası kapsamında “PKK/KCK örgütünün Çanakkale yapılanmasının deşifre edilmesi ve muhtemel eylemlerin önlenmesi” amacıyla yapılan operasyonun, 28 Ekim 2015 tarihli Çanakkale Terörle Mücadele Müdürlüğünce yapılan adli çalışmalara dayandığı öğrenildi.
2014-2015-2016 yılları araştırılıyor
Çanakkale’de 2014-2015-2016 yıllarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bağlı fakülte ve Meslek Yüksek Okullarında öğrenim gören öğrencileri ve işçileri kapsadığı öğrenilen operasyonda, Esenler Mahallesi’nde 11 Ocak tarihinde yapılan ‘Cizre protestosu’ da yer alıyor. Operasyonda ayrıca sosyal medya yayınları da yer alırken, operasyon kapsamında çok sayıda kitap ve yayın organına da el konulduğu öğrenildi. Operasyonda gözaltına alınanlar, Çanakkale’de son dönemde yapılan yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, yol kapama ile açlık grevi vb. eylemleri organize etmek ve bu eylemlere katılmak ile suçlanıyor.
HDP, PKK’nin legal yapılanması olarak gösteriliyor
Alınan bilgiye göre, operasyon gerekçesinde “PKK/KCK terör örgütü adına kırsal alana çıkmak üzere eleman temini amacıyla legal platformda faaliyet gösteren örgüte müzahir kurum/kuruluşlar (Serdem Pir Özgür Öğrenci Derneği/Halkların Demokratik Partisi) içerisinde eğitim çalışmaları yapmak” ifadeleri dikkat çekti.
Dernek kapatıldı
Çanakkale’de Eylül 2015’te saldırıya maruz kalan Serdem Pir Özgür Öğrenci Derneği ile ilgili yapılan incelemenin ardından dernek mahkeme kararı ile kapatılmıştı. Operasyon dosyasında “Serdem Pir Özgür Öğrenci Demeğinin kapatılması üzerine gençlik ayağının, toplantı ve eğitim çalışmalarının HDP (Halkların Demokratik Partisi) binasında yoğunlaştırdığı” ifadelerine yer verildi.
Polis aracının anahtarı kayıp!
Öte yandan HDP’de yapılan operasyonun ardından emniyet ekiplerinin ‘delil’ olarak görülen kitap ve benzeri belgeleri çuval içinde taşıdıkları görüldü. Ellerinde çuvallarla polis aracına yönelen polisleri bir sürpriz bekliyordu. Polis aracının anahtarını bulayan ekipler, bir süre aracın başında beklediler. Polisler kısa bir koşuşturmanın ardından aracın anahtarını bularak emniyete gittiler.
“7 Haziran’dan sonra baskılar arttı”
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çanakkale İl Başkanı Şehmus Aslan, Gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamasında, partilerine ve parti gençliğine dönük baskıların 7 Haziran’dan sonra daha da arttığını ifade ederek, HDP 6 milyon yurttaşın oy verdiğini hatırlattı. Aslan, “Dokunulmazlıkların kaldırılması ile partimiz hedef gösterilir hale geldi. Zaten uzun süredir bu baskılar devam ediyordu. 7 Haziran seçimlerinden bu yana birçok ilde eş başkanlar, belediye başkanları ve parti yöneticilerimiz gözaltına alındı, tutuklandı. Bu süreçte Çanakkale’de müdahaleler ve gözaltılar oldu. Bu da onlardan bir tanesi. Çanakkale’yi de hedefe koyduklarının bir göstergesidir bu durum. Çanakkale sakin bir il. Herkes bilir ki; Çanakkale’de yasadışı bir iş ve işlem olmaz. Bunu kendileri de biliyorlar. Kendilerine verilen emirleri yerine getiriyorlar. Bu baskılar uzun süredir devam ediyor. Ama bu baskılar bizi yıldıramayacak. Dik durmaya devam edeceğiz. Biz yasal olarak faaliyet yürütüyoruz. Buradaki gençlerin de hepsi okullarında eğitimlerine devam eden gençler. HDP’ye oy vermiş 6 milyon insan var. oy veren insanlardan biri bile kalsa, biz bu baskılara karşı dik durmaya devam edeceğiz” dedi.
(Seçkin Sağlam)