havadurum

Fırtınadan zarar gören Güzelyalı balıkçıları liman talep ediyor

Çanakkale’nin Güzelyalı mevkii, Cumartesiyi Pazara bağlayan gece şiddetli rüzgar ve yağmura maruz kaldı. Balıkçı tekneleri büyük hasar gördü. Bazı tekneler sahilden 1 kilometre uzağa sürüklendi, bazıları ise parçalandı.

1099

Fırtınanın vurduğu yerlerden biri de Güzelyalı oldu. Güzelyalı’daki balıkçıların talepleri de Karanlık Liman balıkçılarıyla aynı. Teknelerin ve ağların zarar görmemesi için liman, barınak, çekek yeri isteyen balıkçılar; Cumartesiyi Pazara bağlayan gece şiddetli rüzgar ve yağmura rağmen teknelerini ve ağlarını kurtarmak için canla başla mücadele etti. Fırtına Güzelyalı mevkinde kimi tekneyi 1 kilometre uzağa taşırken kimi teknenin parçalarını ise sahilin dört bir yanına sürükledi. Balıkçılar teknelerin bir kısmını sahile çekmeyi başarsa da, dalgalar sahile de ulaşarak bu teknelere de zarar verdi. Sahilde bulunan demir çitler dahi yerinden söküldü ve zarar gördü. Fırtına dindikten sonra ortaya çıkan bilanço, ağır oldu.

“Paramparça olan tekneler var”

Güzelyalı balıkçılarından Deniz Boşnak, sahilde 50’nin üzerinde tekne olduğunu ifade ederken, “Hepsini kaçırmaya çalışıyoruz. Kimini Kumkale Limanı’na kaçırdı kimini karaya çıkarttık. Paramparça olan tekneler var. Buzdolabı iskelenin sıfırındaydı. İçi taş dolu olmasına rağmen metrelerce sürüklemiş. Olmasaydı, iskelenin üzerindeki ağlar da giderdi” dedi.

"4,5 tonluk tekne karaya vurdu”

Her sene benzer manzaralarla karşılaştıklarını dile getiren Boşnak, “Her yere söyledik. Her yağmurlu hava da her sene bu mağduriyetimiz devam ediyor. Her fırtına da 5-10 tekne zarar görüyor. Tekneler parçalanıyor. 4,5 tonluk tekne karaya vurdu. Adamın dünya masrafı var. Kurtarabildiği kadarını kurtarmaya çalışıyor. Yarısından fazlası kırılmış. Parça parça sahile vuran tekneler de var. Bizim için en gerekli yer çekek yeri ve barınak var. En yakın limanımız Kumkale ama orada da aşırı tekne bulunduğundan kaçırsak da orda da mağdur oluyoruz” sözlerine yer verdi.

“Ağlarımız kullanılamaz halde”

Sahil boyunca dört bir yanın tekne parçalarıyla dolu olduğunu aktaran Balıkçı Boşnak, “Ağlarımızın hiçbiri kullanılamaz hale gelmiş. Sadece kurşun ve mantarlarını kullanabiliriz. Sahile kaçırdığımız tekneler bile su içinde. Hepsinde zayiat var. Sahil boyunca tekneler iskelenin üzerindeki ağları dalgalar çöp olarak sahile bıraktı” dedi.

“Ne gerekiyorsa yapacağız”

Güzelyalı Köyü Muhtarı Elif Çelik ise liman talebi için gerekli başvuruları yaptıklarını dile getirerek, “Bu konuyla ilgili gerekli yerlerle iletişimdeyiz. Sözlü ve yazılı olarak ilgili yerlere başvurumuzu yaptık. Pandemi sürecinde işlerimiz uzadı. Ne gerekiyorsa elimizden geleni yapacağız. Kamuoyunun da desteğini bekliyoruz. Balıkçılarımızın en kısa sürede mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz” sözlerine vurgu yaptı.

(Damla Yeltekin - Duygu Yılmaz)

Paylaş