yandexmetrikacounter
Genel Müdür Çay’dan Basın Sektörüne Güçlü İ | Çanakkale Olay

Genel Müdür Çay’dan Basın Sektörüne Güçlü İş Birliği Mesajı

Basın İlan Kurumu 33. Dönem 6. Genel Kurulu’nda konuşan Genel Müdür Abdulkadir Çay, dijital dönüşüm, finansman desteği ve akademi-sektör iş birlikleri başta olmak üzere basın sektöründe sahada karşılığı olan ve somut sonuç üreten projeleri kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.

173

Basın İlan Kurumu 33. Dönem 6. Genel Kurul Toplantısı, Genel Müdür Abdulkadir Çay’ın açılış konuşmasıyla başladı. Çay, kurum olarak sektörde gerçek karşılığı olan, sahada hissedilen ve somut sonuçlar üreten iş birliklerini kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.

“Yoğun Bir Faaliyet Dönemini Geride Bıraktık”

Genel Kurul’un açılışında konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, son dönemde basın camiası temsilcileri, kamu kurumları yöneticileri ve sektör paydaşlarıyla yoğun temaslar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sahadan gelen görüş, talep ve eleştirileri kıymetli bir veri olarak değerlendirdiklerini ifade eden Çay, bu yaklaşımın geçici bir refleks değil, sürdürülebilir bir yönetim anlayışının parçası olduğunu dile getirdi.

Çay, “Meseleleri yerinde tespit etmek ve çözüm yollarını sektörle birlikte şekillendirmek yönetim politikamızın temelini oluşturuyor. Geleceğe yönelik adımlarımızı sahadan aldığımız geri bildirimlerle planlıyoruz” dedi.

Dijital Dönüşüm Artık Ertelenemez Bir Gerçek

Konuşmasında dijital dönüşüm sürecine geniş yer ayıran Genel Müdür Çay, basın sektörü açısından dijitalleşmenin artık ertelenebilir bir başlık olmaktan çıktığını ve doğrudan mesleğin geleceğini ilgilendiren temel bir mesele hâline geldiğini söyledi.

Haberin üretiminden sunumuna, dağıtımından doğrulanmasına kadar tüm gazetecilik pratiklerinin köklü bir değişim geçirdiğini belirten Çay, şu değerlendirmede bulundu:

  • Teknolojik altyapının güçlendirilmesi
  • Yeni becerilerin kazandırılması
  • Mesleki standartların çağın gereklerine göre yeniden ele alınması

Bu dönüşümün kaçınılmaz unsurları olarak öne çıkıyor.

Bu kapsamda düzenlenen “Dijital Dönüşüm Çağında Habercilik: Yapay Zekâ ve Dijital Yetkinlikler” panelinin sektör açısından önemli bir buluşma olduğuna dikkat çeken Çay, etkinliğin yalnızca sektörel değil, aynı zamanda devletin iletişim vizyonuyla uyumlu üst düzey bir organizasyon olduğunu ifade etti.

118550_wuciwug_4ad201e5_genel-mudur-cay.jpeg

Akademi ve Sektör İş Birliği Güçleniyor

Basın sektöründe nitelikli insan kaynağı ihtiyacına da değinen Çay, yapay zekâ uygulamaları ve değişen habercilik anlayışı doğrultusunda çok boyutlu analiz yapabilen, veriyi doğru yorumlayan ve teknolojiyi etkin kullanan gazetecilere olan ihtiyacın arttığını söyledi.

Bu noktada üniversitelerle iş birliğinin kritik rol oynadığını belirten Çay, özellikle İletişim Fakültelerini sektörün önemli paydaşları olarak gördüklerini ifade etti.

Basın İlan Kurumu ile İbn Haldun Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolünü somut bir adım olarak nitelendiren Çay, akademi ile sektör arasındaki iş birliklerinin önümüzdeki süreçte çeşitlendirilerek sürdürüleceğini kaydetti.

Yeni İş Modelleri Ön Plana Çıkıyor

Basın sektörünün sürdürülebilirliği için yalnızca bugünün değil, orta ve uzun vadeli planlamaların da önem taşıdığını vurgulayan Genel Müdür Çay, gelir yapısının çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Resmî ilan ve reklam gelirlerinin artırılması için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Çay, sadece bu gelire dayalı bir yayıncılık modelinin yeterli olmadığını açıkça ifade etti.

Dijital yayıncılığa uyumlu yeni iş modellerinin her geçen gün daha fazla karşılık bulduğunu söyleyen Çay, şu alanlara işaret etti:

  • Dijital reklamcılık
  • Abonelik sistemleri
  • İçeriğin değerine dayalı gelir modelleri

7,5 Milyar TL’lik Kredi Limiti Desteği

Ekonomik sürdürülebilirlik kapsamında finansmana erişim konusuna da değinen Çay, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde Kredi Garanti Fonu ile imzalanan protokolün sektöre önemli katkı sunduğunu belirtti.

Bu iş birliği sayesinde basın işletmelerinin teminat kaynaklı kredi sorunlarının azaltıldığını ifade eden Çay, 5 yıllık destek mekanizması çerçevesinde bu yıl için 2 binin üzerinde süreli yayın adına toplam 7,5 milyar TL kredi limiti belirlendiğini açıkladı.

Bu adımın, basın işletmelerinin yatırım planlarını daha öngörülebilir bir zeminde yapmasına imkân sağlayacağını vurguladı.

118550_wuciwug_894891c7_genel-mudur-cay.jpeg

Basın Emekçilerine Sosyal Destek

Basın İlan Kurumu ile Türkiye Sigorta arasında hayata geçirilen iş birliğine de değinen Çay, sahada görev yapan basın emekçilerinin sosyal imkânlarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini asli öncelik olarak gördüklerini ifade etti.

Bu iş birliğinin basın çalışanlarının günlük yaşam konforunu artırmaya yönelik önemli bir destek olduğunu söyledi.

“Teoride Değil, Uygulamada Karşılığı Olan Adımlar Atıyoruz”

Konuşmasının sonunda Kurumun yönetim anlayışına ilişkin mesaj veren Genel Müdür Çay, attıkları her adımı teorik çerçevede değil, uygulamada karşılığı olacak şekilde planladıklarını vurguladı.

“Kurumumuzu sektörün üzerinde konumlanan bir yapıdan ziyade sektörle birlikte düşünen, çözüm üreten ve basının güçlenmesini kendi sorumluluğu olarak gören bir anlayışla yönetiyoruz” diyen Çay, güçlü bir basının ancak karşılıklı güven ve uzun vadeli vizyonla mümkün olacağını ifade etti.

Genel Kurul 13 Şubat’ta Sona Erecek

Genel Müdür Çay’ın konuşmasının ardından Başkanlık Divanı seçimi yapıldı, yoklama alındı ve gündem maddeleri belirlendi. Yönetim Kurulu Durum Raporu ile Denetçiler Raporlarının okunmasının ardından komisyonlar çalışmalarına başladı.

Basın İlan Kurumu 33. Dönem 6. Genel Kurulu’nun 13 Şubat 2026 Cuma günü yapılacak son oturumunda, komisyon raporları doğrultusunda teklifler karara bağlanacak.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş