İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri’nde Finale Doğru

Kale Grubu’nun öncülüğünde bu yıl 9.’su düzenlenen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri’nde dört kategoride finale kalan 16 yenilikçi sosyal girişim açıklandı. Türkiye genelinden 373 başvuru arasından seçilen projeler; eğitimden çevreye, yapay zekâdan erişilebilirliğe kadar geniş bir yelpazede toplumsal sorunlara çözüm üretmeyi hedefliyor.

163

Topluma değer katmak amacıyla Kale Grubu tarafından 9 yıldır sürdürülen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri, bu yıl da umut vadeden girişimcilere ışık tutuyor. Türkiye genelinden gelen 373 başvuru arasından 4 farklı kategoride 16 sosyal girişim finale kaldı. Girişimciler, 3 Haziran 2025’te düzenlenecek ödül töreninde kazanan olmak için yarışacak.

Toplumsal Dönüşüm İçin Güç Birliği: 4 Kategoride 16 Finalist

Kale Grubu ve Impact Hub İstanbul iş birliğinde yürütülen program; Erken Aşama, İleri Aşama, İş Birliği ve Gençlik olmak üzere dört farklı kategoride sosyal girişimcilere destek veriyor. Bu yılın finalistleri arasında sürdürülebilirlik, teknoloji, eğitim, kapsayıcılık ve döngüsel ekonomi gibi alanlarda fark yaratan projeler öne çıktı.

İleri Aşama Kategorisi Finalistleri: Teknoloji ve Erişilebilirlik Odakta

Yapay zeka destekli erişilebilirlik çözümü sunan Corpowid, güneş enerjisi santrallerini otonom drone'larla denetleyen Hummingdrone, müzik alanında eşitlik ve hak temelli yaklaşımı benimseyen Kreşendo ile kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimi sunan eğitim asistanı Madlen bu kategoride yarışacak.

Erken Aşama Kategorisinde Geri Dönüşüm ve Kapsayıcılık Öne Çıkıyor

Büyük ölçekli 3D yazıcılarla sürdürülebilir mobilya üreten Factory of Us, Türk İşaret Dili üzerine çalışan Hadi İşaret, muz atıklarından glutensiz un geliştiren kadın girişimi Saledo, döngüsel malzeme inovasyonuna odaklanan Yugen ve çocuklara dijital içerik üretimi öğreten Podkids erken aşama kategorisinin dikkat çeken finalistleri oldu.

İş Birliği Kategorisinde Kamusal Fayda Ön Planda

Kurumsal ortaklıkların etkisini artırmayı amaçlayan İş Birliği kategorisinde dört önemli proje finale kaldı. Bunlar arasında AMANOS ve Migros iş birliği, Bio4Life ile Sun Tekstil, Askıda Ne Var ile Borusan Kocabıyık Vakfı ve Wastespresso ile Kastamonu Entegre ortaklıkları yer aldı.

Gençlik Kategorisinde Geleceğin Sosyal Girişimcileri Yarışıyor

Henüz fikir aşamasında olan ve genç girişimcilere yönelik olan kategoride ise enkaz altı tespiti ve düşme riski analizinde yapay zeka kullanan Revor Tech, kırsal çocuklar için deneyimsel eğitim sunan KEÇİ ve engelli bireyler için Lego temelli sosyal projeler geliştiren Brick-Up finale kaldı.

Zeynep Bodur Okyay: “Sosyal girişimcilik geleceği dönüştürüyor”

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, sosyal girişimciliğin günümüz dünyasında sistemleri dönüştüren güçlü bir aktör haline geldiğini vurguladı. Okyay, “Sosyal girişimciler sadece iş modelleri geliştirmiyor, aynı zamanda toplumun dönüşümüne de öncülük ediyor. Kale Grubu olarak biz de bu dönüşümün destekçisiyiz. Merhum İbrahim Bodur’un ilham veren mirasını yaşatmak adına bu programa gönülden bağlıyız” dedi.

Kazananlara Maddi ve Geliştirici Destek Verilecek

Bu yıl kazanan girişimler yalnızca para ödülüyle değil, aynı zamanda kapsamlı destek programlarıyla da ödüllendirilecek. Erken Aşama, İleri Aşama ve İş Birliği kategorilerinin kazananları 350.000 TL, Gençlik kategorisi kazananı ise 100.000 TL maddi destek alacak. Ayrıca kazanan ekipler, iş geliştirme, mentorluk, yatırıma hazırlık ve kapasite artırımı gibi destek paketlerinden yararlanacak.

Jüride Alanında Uzman İsimler Yer Aldı

Finalistleri belirleyen Seçici Kurul’da iş dünyası ve sivil toplumdan etkili isimler yer aldı. Kurul üyeleri arasında Dr. Ali Ercan Özgür, Ali Sabancı, Prof. Dr. Aytül Erçil, Barış Karakullukçu, Can Atacık, Damla Özenç, Esra Yazıcı Tözge, Prof. Dr. Özgehan Şenyuva ve Süreyya Ciliv gibi isimler bulunuyor.

Dr. (hc) İbrahim Bodur kimdir?

2016 yılında aramızdan ayrılan Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur, henüz 27 yaşındayken 900 nüfuslu Çan’da adım attığı iş hayatı boyunca pek çok ilki gerçekleştirdi. 88 yıllık ömrü boyunca, kurmuş olduğu 17 şirketin çatısı altındaki 5 binden fazla çalışanın geleceği için soluk almaksızın çalıştı; “Sizi siz yapan öz değerlerinize sahip çıkın; çünkü onlar sizi bir ağacın kökleri gibi ayakta tutacaktır” inancıyla doğduğu topraklara hizmet etmeyi bir gün bile bırakmadı. İbrahim Bodur, yalnızca ekonomiyi değil, sosyal ve kültürel hayatı da renklendirmeyi, sosyal refah ve eğitim seviyesini yükseltmeyi görev bildi.

Sanayiyi iş gücünün ayağına götüren İbrahim Bodur, Çanakkale’den Mardin’e; Erzurum’dan Isparta’ya Anadolu’nun birçok kentine yatırım yaparak yerel kalkınmanın öncülerinden biri oldu.

Yapılan sayısız yatırımı, eğitime verilen sürekli desteği sürdürülebilir kılmak adına Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfını kurdu. Milli Eğitim Bakanlığı desteği ile geliştirilen projeler, mesleki eğitim kursları ve yenilenen yüzlerce köy okulunun yanı sıra üniversite öğrencilerine verilen burslar sayesinde pek çok parlak genç başarıyla mezun oldu.

Yaşadığı toprakların ve birlikte çalıştığı insanların değerini bilmekle yetinmeyen; onlara değer katmayı düstur edinen İbrahim Bodur, Çekoslovakya Devlet Nişanı’ndan ‘Cavaliere del Lavoro’ İtalyan Devlet Nişanı’na, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ndan Uluslararası Aldo Villa ödülüne kadar dünyanın dört bir yanında pek çok ödüle layık görüldü.

İbrahim Bodur, yarım yüzyıldan fazla süren sanayi yolculuğunda, attığı her adımda sosyal fayda sağlamayı ve ürettiği değerleri toplumla paylaşmayı önemsedi. Vefatının ardından hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü de bu inanç doğrultusunda toplumsal sorunları çözmek için harekete geçen sosyal girişimcilere destek olmayı amaçlıyor.

Merhum İbrahim Bodur, küresel vizyonu, cesareti ve hayırseverliğiyle bugün bile binlerce tohumun filizlenmesi için ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş