yandexmetrikacounter
Kale Grubu’ndan ÇOMÜ’ye “Yol Arkadaşlığı” m | Çanakkale Olay

Kale Grubu’ndan ÇOMÜ’ye “Yol Arkadaşlığı” mesajı

Araştırma Dekanlıkları Çalıştayı (ARDEK) kapsamında konuşan Kale Grubu Temsilcisi Süleyman Soysal, üniversite–sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve akademik çalışmaların ticarileştirilmesinin hem sanayi hem de üniversiteler için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

214

Türkiye’nin Ar-Ge harcamaları, üniversitelerin araştırma kapasitesi ve özel sektörle geliştirilebilecek iş birliklerinin ele alındığı Araştırma Dekanlıkları Çalıştayı (ARDEK), üniversite ve sanayi dünyasını ortak bir zeminde buluşturdu. Çalıştayda, “Özel Sektör ve Girişimcilik” teması çerçevesinde gerçekleştirilen oturumda Kale Grubu Temsilcisi Süleyman Soysal, üniversite–sanayi iş birliği modelleri, girişimcilik ekosisteminin gelişimi ve akademik araştırma sonuçlarının ticarileştirilmesi süreçlerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

114582_wuciwug_eea50d50_kale-grubu-ndan.jpeg

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın’ın da katılım sağladığı oturumda konuşan Soysal, girişimciliğin yalnızca bir iş kurma süreci olmadığını, aynı zamanda inanç ve hayal kurma cesareti gerektirdiğini ifade etti. Üniversiteleri Kale Grubu’nun “yol arkadaşları” olarak gördüklerini vurgulayan Soysal, bu yol arkadaşlığının doğru temeller üzerine kurulmasının başarıyı beraberinde getirdiğini söyledi.

Üniversite–sanayi iş birliğinin Kale Grubu açısından stratejik bir öncelik taşıdığına dikkat çeken Soysal, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki birçok üniversiteyle ortak projeler yürüttüklerini belirtti. Bu projeler aracılığıyla hem akademik bilgi birikiminin sahaya taşındığını hem de gençlerin ve araştırmacıların sektörle daha yakından temas kurma fırsatı bulduğunu dile getirdi. Ayrıca öğrencilere sunulan staj ve eğitim olanaklarının, nitelikli insan kaynağının yetişmesine önemli katkı sağladığını ifade etti.

Soysal, ÇOMÜ ile yürütülen iş birliklerine de özel bir parantez açarak, üniversite bünyesinde başlatılan yüksek lisans programına Kale Grubu çalışanlarından 141 kişinin gönüllü olarak katıldığını açıkladı. Bu programın, çalışanların hem akademik gelişimine hem de endüstriyel kariyerlerine önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Program sayesinde çalışanların, teorik bilgiyi pratik deneyimle birleştirme imkânı bulduğunu belirten Soysal, bu tür çalışmaların yaygınlaşmasının sektör açısından büyük kazanım olacağını söyledi.

Akademik çalışmaların yalnızca yayın ve rapor olarak kalmaması gerektiğini vurgulayan Soysal, araştırma sonuçlarının ticarileştirilmesinin önemine dikkat çekti. Üniversitelerde yapılan çalışmaların raflarda kalmasının hiçbir kesime fayda sağlamayacağını ifade eden Soysal, ticarileştirilen her projenin hem ülke ekonomisine hem de üniversitelerin fon ve proje gelirlerine katkı sunduğunu dile getirdi. Bu nedenle sanayi ile akademi arasındaki bağların daha da güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

ARDEK kapsamında gerçekleştirilen bu oturum, üniversitelerin bilimsel üretim kapasitesi ile özel sektörün uygulama ve yatırım gücünü bir araya getiren modellerin önemini bir kez daha ortaya koydu. Katılımcılar, üniversite–sanayi iş birliğinin artırılması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve araştırma çıktılarının ekonomik değere dönüştürülmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Çalıştay, üniversiteler ile özel sektör arasında sürdürülebilir ve uzun soluklu iş birliklerinin kurulmasının, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon hedeflerine ulaşmasında kilit rol oynayacağı mesajıyla sona erdi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş