Lapseki Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisinde ikinci kademe tesis hizmete girdi.
Tesisin açılışını İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, İYİ Parti Çanakkale Milletvekilli Rıdvan Uz, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Lapseki Kaymakamı Cafer Ekinci, Lapseki Belediye Başkanı Atilla Öztürk, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Naim Makas, İl Genel Meclisi Üyeleri, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar yaptı.
2017 yılında birinci kademesi tamamlanarak devreye alınan ve Lapseki’ye hizmet vermeye başlayan Lapseki Belediyesi Su Arıtma Tesisinde, ilçenin beklenenden hızlı büyümesi neticesinde artan su ihtiyacı sebebiyle kademe artırımı gerçekleştirildi.
TÜMAD Madencilik katkılarıyla gerçekleştirilen artırım ile birlikte tesisin kapasitesi iki katına çıkarılarak; 35 l/s'den 70 l/s'ye yükseltilmiş oldu.
Birinci kademe yenileme işlemi kısmındaki tesisteki mevcut arıtma tanklarının iç dolgu malzemeleri daha yeni teknolojiye sahip materyalleriyle doldurulup bu malzeme sayesinde de daha az kimyasal kullanılarak daha verimli arıtma gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Lapseki'nin eski su depoları günümüzde barajdan gelen suyun ilk tutulduğu depo olarak kullanılmaya devam edilmekle birlikte, bu iş dâhilindeki eski depo da yenilerek, kullanıma daha uygun hale getirildi. Ayrıca klorlama sistemi sıfırdan tekrar kuruldu.
Tesisteki sistem tamamen otomasyon ile kontrol edilmekte ve ihtiyaca göre su arıtma miktarı ayarlanabilmekte. Mevcut laboratuvardaki tüm cihazların da bakımları yapılarak, günlük olarak suyun kalitesinin izlenebileceği hale getirildi.
Açılışta konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, şunları söyledi:
“Lâpseki’mizin su ihtiyacını uzun yıllar karşılayacak olan bu güzel ek tesisin açılışı için belediyemizin misafiriyiz. Öncelikle şehrimize hayırlı olmasını ümit ediyorum. Su gibi aziz bir konunun bugün gündem olması çok kıymetli. Bu güzel ilçemizde su gibi en önemli ihtiyacımızın giderilmesi için atılan bir adımı konuşmak için beraberiz.
Tabii öncelikle söylemeden geçemeyeceğim. Biz burada bir açılış yapmıştık yıllar önce. Eyüp Yılmaz Bey çok kıymetli emekler vererek buralarda yatırımlar yaptı. Şimdi Atilla Başkanımız ek binasını yaparak tekrar büyüyen gelişen Lapseki’ye ayak uydurarak bu yeni ek binanın açılışını yaptırıyor bizlere. Bu yeni binanın yapılmasında TÜMAD Madenciliğin, Nurol Holding'in çok büyük katkısı var. Onlar da hasseden teşekkür etmek istiyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar.
Bir anlamda zekâtımızı verirken nasıl önce çevremize bakarız, önce akrabamıza bakarız, komşumuza bakarız, sonra uzak uzak yerlere gideriz; TÜMAD da tabiri caizse bu topraklardan ekmek yiyor. Bu topraklarda yatırım yapıyor. Dolayısıyla hayır işlerini önce buralara yapması çok kıymetli diye düşünüyorum. Yani zekâtını buraya vermesi lazım. O yüzden tekrar hayırlı olması ümidini iletmek istiyorum.
Değerli arkadaşlar, su yeni dönemin en büyük krizlerinden bir tanesi. Bakın memleketimizde çeltik yetişirdi çok büyük oranda. En büyük sorunlarımızdan bir tanesi bu. Su az. Çeltikçi diyor ki: "Hadi ekelim." Ama çok su gerekiyor. Haklı olarak da idaremiz, devletimiz planlamasını yapıp belli alanlarda, belli ölçülerde yapma imkânı veriyor. Ufak bir örnek.
İki, gençlik meselesi ile ilgili sabah konuştuk okulun açılışında yeni dönemde Avrupa başta büyük krizler bekliyor insanlığı. Sayısal olarak, nitelik olarak düşmesinden bahsediyorum. Ama su krizi de yeni dönemin en önemli başkanlardan bir tanesi. Su savaşlarının gündeme geldiği, kuraklığın tarımı büyük oranda değiştirdiği bir yeni sürece giriyoruz. Bakın içinde olduğumuz zaman nimetin ne olduğunu anlamalıyız.
Şimdi az önce şar şar akan tabiri caizse Dumanlı suyundan su içtik. Oysa Nisan ayında Çad’da su kavgasından 42 kişi öldü. Yani biz var diye farkında değiliz. Ama Çad’da bundan kısa bir süre önce sırf su kalıntısından aynı memleket insanı birbirini 42 kişi gibi bir sayıyla öldürdüler maalesef.
Ufak bir örnek de söyleyeyim. Daha çok örnekleri var. Afrika'da birçok ülkede su krizi had safhada. Uluslararası kuruluşların raporlarında dünyanın %75 nüfusu su güvenliği olmayan bölgelerde.
Bakın büyük bir rakamdan bahsediyorum. %75 demek dünyada 4 milyar demektir aşağı yukarı. Dünyanın 4 milyarı sağlıklı, erişilebilir, güvenli suya ulaşamıyor. E tabii biz sahilde güzel bir manzara, Dumanlı suyu, bazen bunu unutabiliyoruz. Ne olur? Biz de Çad olabilirdik. Ne olur? Biz de o 4 milyar insandan olabilirdik. Sakın ha suyumuzu israf etmeyelim. Sakın ha boş yere, evdeki çeşme dâhil, bardağımız dâhil, makinemiz dâhil, israf etmeyelim. Herkes bir leğen yukarıya çekse kendisini israfla ilgili başka bir tablo olur. Belki de bu tesislerin yarısına gerek kalmaz. Üçte birine gerek kalmaz. O yüzden altını çiziyorum. Ev hanelerimiz başta olmak üzere, iş yerlerimiz başta olmak üzere, içtiğimiz su, kullandığımız su, lütfen dikkat edelim. Su, aziz bir nimet. Olmayanların dünyada çok olduğunu hatırlayın. Artarak dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum.
Ayrıca bir şey daha söylemek isterim. Şükür sadece el açarak yapılmaz. Şükür sadece avuçlar yukarıda olmaz. Şükür bir, onların karşısında hamd etmektir yaratana karşı. Aynı şekilde ameliyle şükür etmektir. Yani amelle şükür edilir, elle değil. Amelle şükür de tesis yapmaktır. Suyu kollamaktır, insana ulaştırmaktır. İşimizle, amelimizle o şükrü yapabiliriz. O yüzden bugün aslında suyun karşısında bir şükrü yerine getiriyoruz. Bir ameli yerine getiriyoruz. Ben tekrar emeğe geçen tüm kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Başta Sayın Başkanımız olmak üzere, Sayın Kaymakamımıza, çalışkan tüm işçi memur kardeşlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Bu güzel etkinlikte bizi yalnız bırakmayan tüm misafirlerimize tekrar saygılar sunuyor, hepinizi Allah’a emanet ediyorum.”
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, arıtma tesisinden elde edilen suyu, bizzat basın mensuplarına ikram etti. Tesis, konuşmaların ve hep birlikte edilen duanın ardından kesilen kurdele ile açıldı.
Fotoğraflar: Mukaddes Tesbi - Seçil Çinçin
(YUSUF SONKURT)