havadurum

Mutluay’dan kadro iptaline dair açıklama, “Eksiklik işçilerden değil, idareden kaynaklanıyor”

Çanakkale Belediyesi'nde işçi alımı tartışması devam ediyor. İşçi kadrolarına yapılan alımda iptal kararına ilişkin önceki dönem Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, "Yanıltıcı iddialar doğru değil!"

1016

Çanakkale Belediyesinin boşta bulunan 69 işçi kadrosuna, “Kamu Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik Hükümlerine” göre işçi alınmıştı. 16 Mart 2024 tarihinde ise idare tarafından “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması beklenilmeksizin sigorta girişlerinin yapıldığı” gerekçesiyle idari işlem ve sigorta girişleri iptal edilmiş; ve bu işlem kent gündeminde yerini almıştı. Konuyla ilgili İrfan Mutluay, “Basın Yayın organlarında ve bazı sosyal medya hesaplarında yer alan yanıltıcı haber/paylaşımların aksine, ‘yerel seçim öncesi kurum dışı istihdam edilen’ ya da ‘2-3 ay önce işe alınan’ personeller değildir. ‘Bankamatik’ personeller hiç değildir” dedi.

“Gerçeği yansıtmayan haberler yapıldı”

Mutluay konuya ilişkin, “Gerek önceki dönem, gerekse mevcut Belediye Başkanlarından ve gerekse işçilerin üyesi bulunduğu Disk-Genel-İş Sendikasından bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmaması, bazı sosyal medya hesaplarında adımın geçmesi ve yine bazı basın yayın organlarında bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşündüğüm gerçeği yansıtmayan haberlerin yer alması üzerine tarafımca bilgilendirme yapma ihtiyacı doğmuştur. Çanakkale Belediyesinin Resmi İnternet Sitesinde yer alan faaliyet raporunda da görüleceği gibi Belediye hizmetleri; memur, kadrolu işçi ve Belediye iştiraki Kentsel A.Ş. şirketi bünyesinde işçi statüsünde çalışanlarla (hizmet alımı) birlikte toplam 1450 dolayında personel eliyle yürütülmektedir. Toplam personel içerisindeki Belediye İştiraki Kentsel A.Ş. bünyesindeki işçi sayısı ise 800’ün üzerindedir” dedi.

“Eksiklik işçilerin değil, idari eksiklikten kaynaklanıyor”

Güvenlik soruşturması sürecine dair işçilerin değil yetkililerin sorumlu olduğunu ifade eden Mutluay, “Çanakkale Belediyesinin 16/04/2024 tarihinde ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması beklenilmeksizin sigorta girişlerinin yapıldığı’ gerekçesiyle idari işlem ve sigorta girişleri iptal edilen söz konusu 69 işçi personel; Belediye iştiraki Kentsel A.Ş. şirketinde belediye hizmetlerinde en az 5 ile 18 yıl süreyle çalışmışlığı bulunan ve halen belediyedeki görevlerini sürdüren işçilerdir. Bazı Basın Yayın organlarında ve bazı sosyal medya hesaplarında yer alan yanıltıcı haber/paylaşımların aksine, ‘yerel seçim öncesi kurum dışı istihdam edilen’ ya da ‘2-3 ay önce işe alınan’ personeller değildir. ‘Bankamatik’ personeller hiç değildir. Uzun yıllardır kadro beklentisi içinde olan ve Belediye iştiraki Kentsel A.Ş. şirketinde (taşeron) çalışan 69 işçinin “Kamu Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik Hükümlerine” göre alımı gerçekleştirmiştir. Bu çalışanlar, Belediye Kadrolarına geçmeden önce de Belediye hizmetlerinde, yani kamu hizmetinde çalıştıklarından Kentsel A.Ş. de bulunan kişisel dosyalarında “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırmalarının” yer alması gerekmektedir. Eğer güvenlik soruşturması ya da arşiv araştırması yapılmadan sigorta girişlerinin yapılması bir eksiklik olarak görülüyor ise; bu eksiklik Belediye İştiraki Kentsel A.Ş. den ayrılarak Belediye kadrolarında çalışmaya başlayan işçilerin değil, idari eksiklikten kaynaklandığını düşünmekteyim. Ve bu eksiklik te mağdur edilen 69 emekçimizin sigorta girişlerinin iptal edilerek ya da iş akitlerinin fesh edilerek değil, idare kanalıyla ilgili kurumlardan güvenlik soruşturması ve arşiv kayıtlarının yeniden istenmesiyle çözülecektir” sözlerine yer verdi.

Sorunun temelden çözümüne dikkat çekti

“Çanakkale Belediyesinin geçmiş yıllara ait kayıtlarının incelenmesi halinde, belirli aralıklarla, ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılan işçi alımlarında, aynı bürokratik süreçler işletilerek Kentsel A.Ş. bünyesinde çalışan işçilerin geçişleri ile Belediyenin boş kadrolarında istihdamlarının sağlandığı görülecektir” sözlerine dikkat çeken Mutluay, “Belediye İştiraki Kentsel A.Ş. şirketi bünyesinde bulunan ve hizmet alımı yöntemiyle Belediye hizmetlerinde çalışan emekçiler kadro beklemektedir. Söz konusu 69 personel dışında, hizmet yılı ve çalışma alanlarına göre kadrolu olması gereken ve yeterli belediye kadrosunun bulunmaması nedeniyle kadroya geçemeyen çok sayıda şirket işçisi bulunmaktadır. Memur, sözleşmeli, kadrolu ya da şirket işçisi pozisyonlarında çalışan ve aynı işi yapan emekçilerin farklı ekonomik ve sosyal haklara sahip olması, iş barışını ve iş verimliliğini etkilemektedir. Sorunun temelden çözümü; eğitim, kıdem, yetki ve sorumluluk alanları göz önünde bulundurularak, emek örgütlerinin paydaşlığında, ‘Eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle hayata geçirilecek yeni kamu personel rejimidir” dedi.

“Güvenlik araştırması, çalışırken de yapılabiliyor”

DİSK Genel-İş Sendika Başkanı Serkan Keskin ise, “Arkadaşların hepsiyle görüştük. Gerekli yasal yollara başvurabiliriz. Şuana kadar bir talep gelmedi. Davayı vekalet alıp şahıs üzerinden açmamız gerekiyor. Talep gelirse sendika avukatlarımız devreye girerek kadro iptali davasını idare mahkemesine açabiliriz. Tüm arkadaşlarımız sendikalı. Güvenlik araştırması, çalışırken de yapılabiliyor. Başkanla yeniden görüştük. Kararı yeniden değerlendireceğini söyledi. Dava açma talebi olan arkadaşımız olursa, yanındayız; vekalet alıp yasal yollara başvurabiliriz. Tüm belediye işçilerinin sesiyiz. İşlerin tamamının kadroya alınmasına ilişkin gerekli eylemleri yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş