havadurum

Şafak Ayininde Güneş Anzakları Selamladı

Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümünde Avusturalya ve Yeni Zellandalılar atalarını “Şafak Ayini”nde andı. 

571

Çanakkale Kara Savaşları'nın 109’uncu yıl dönümünde, Yeni Zelanda ve Avustralya Kolordusu Anzakların anısına bir kez daha tarihi yarım adada tören düzenledi. 'Şafak Ayini Anma Töreni', Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Arıburnu önünde bulunan Anzak Koyu'nda gerçekleştirildi. Törene, Çanakkale'nin ilçesi Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek, Avusturalya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Richard Marles, Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Wiston Peters, Avusturalya, Yeni Zelanda, ABD, Sri Lanka ve İngiltere'nin Ankara büyükelçileri ile davetli ülkelerin üst düzey yöneticileri katıldı.

Atalarını anmak için Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen yüzlerce kişi çıkartmanın gerçekleştirildiği alanda uyku tulumlarıyla şafağın sökmesini bekledi. Avustralyalı ve Yeni Zelandalı ailelerden oluşan 500 kişilik grup sabahı ataları için selamladı.

Sabahın ilk ışıkları ile tören başladı

Saatler 05.30’u gösterdiğinde Yeni Zelanda ile Avustralya askeri bandoları eşliğinde başlayan geleneksel Şafak Ayini, Avusturalya Başbakan Yardımcısı Richard Marles ile Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı Wiston Peters’in konuşmasıyla devam etti. Türk Silahlı Kuvvetleri adına Yarbay Fatih Kurtgöz , Atatürk’ün Anzak annelerine yazdığı mektubu okudu.

Tören, Türkiye ve diğer devletlerin Anzak kaidesine çelenk sunumuyla devam etti. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın, ulusal marşları okundu. Ülkelerin bayrakları göndere çekildi. Şafak Ayini, Papaz tarafından yapılan takdis sözleriyle sona erdi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş