Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde sık sık meydana gelen depremler, komşu il Çanakkale’de endişeyi artırıyor. Gece saat 00.05’te 4,9 büyüklüğünde yaşanan son sarsıntı Çanakkale’den de hissedildi. Art arda gelen bu depremler, akıllara “Çanakkale’de deprem hazırlıkları yeterli mi?” sorusunu getiriyor.
10 Ağustos 2025’te merkez üssü Balıkesir Sındırgı olan 6,1 büyüklüğündeki depremde 68 mahalle etkilendi; 16 bina ve bir cami minaresi yıkıldı, 2 kişi yaşamını yitirdi, 29 kişi yaralandı. O tarihten bu yana 4,0’ın üzerinde yüzlerce artçı deprem kaydedildi. AFAD verilerine göre 20 Ağustos itibarıyla yaklaşık 4.000 artçı sarsıntı yaşandı. 24 Ağustos’ta 7 kilometre derinlikte peş peşe 4,8, 4,2 ve 4,3 büyüklüğünde üç artçı meydana gelirken, 27 Ağustos’ta 4,4 ve 7 Eylül’de 4,9 büyüklüğünde depremler kaydedildi. Son olarak 22 Eylül gecesi 00.05’teki 4,9 büyüklüğündeki deprem, Çanakkale başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Bursa ve çevre illerde hissedildi.
Sıklaşan sarsıntılar sonrası gözler Çanakkale’deki riskli binalara çevrildi. Özellikle İsmetpaşa Mahallesi’nde bulunan ve yıllardır kentsel dönüşüm bekleyen Sosyal Konutlar, olası bir depremde en çok tartışılan bölgeler arasında yer alıyor. Vatandaşlar, yaşanabilecek olası bir felakette sorumluluğun kimde olacağı sorusunu yetkililere yöneltiyor.
Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün kentsel dönüşüm konusundaki planlamaları merakla bekleniyor. Ancak vatandaşların en büyük şikâyeti, yeterli bilgilendirmenin yapılmaması. Depreme dayanıksız binaların yenilenmesi ve dönüşüm sürecinin hızlandırılması talebi, her geçen gün daha da artıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Çanakkale’de yürüttüğü kentsel dönüşüm projeleri ve yaptırımlar da gündemde. Kentte yaşayanlar, AFAD tarafından belirlenen Acil Toplanma Alanları’nın nereler olduğunu ve bu bilgilere nasıl ulaşabileceklerini sorguluyor. Bu noktada bilgilendirme çalışmalarının daha şeffaf ve erişilebilir olması gerektiği ifade ediliyor.
Sındırgı merkezli depremlerden sonra bölge halkı, Çanakkale’nin olası bir depreme ne kadar hazır olduğunu tartışıyor. GSM hatlarının çöktüğü, iletişim sorunlarının yaşandığı büyük depremlerden edinilen deneyimler, Çanakkale’nin afet sonrası senaryolara daha güçlü hazırlık yapması gerektiğini ortaya koyuyor.
(YUSUF SONKURT)