yandexmetrikacounter
Ticari araç sahiplerine kritik uyarı: Kamer | Çanakkale Olay

Ticari araç sahiplerine kritik uyarı: Kamera, takip sistemi ve acil durum butonu artık zorunlu!

1 Temmuz 2025 itibarıyla tüm taksi, taksi dolmuş ve ticari araçlara kamera, araç takip sistemi ve acil durum butonu takılması zorunlu hale geldi. Çanakkale Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, esnafa uyarıda bulunarak, yeni sistemin hem güvenliği artıracağını hem de cezalardan kaçınmak için hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

306

Türkiye genelinde ticari taşımacılık yapan araçlar için güvenlik uygulamaları yeni bir döneme girdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın aldığı karar doğrultusunda, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren taksi, taksi dolmuş ve diğer ticari yolcu taşıma araçlarında; kamera sistemi, araç takip cihazı ve acil durum butonu bulundurulması zorunlu hale getirildi.

103599_wuciwug_c0f12b1b_ticari-arac-sah.jpeg

Bu kapsamda Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, esnafı bilgilendiren bir açıklama yaptı. Demir, düzenlemenin detaylarını paylaşarak şoför esnafının mağdur olmaması için sürecin titizlikle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

103599_wuciwug_17cfb8e1_ticari-arac-sah.jpeg

Başkan Demir; “Bu uygulama hem sürücü hem yolcu güvenliği için büyük bir adım. Kamera sistemleri sayesinde yaşanabilecek adli olaylar çok daha kolay aydınlatılabilecek. Araç takip sistemleri, araçların izlenebilirliğini sağlarken, acil durum butonları sürücüler için hayati öneme sahip olacak. Tüm esnafımıza bu konuda gerekeni yapmaları çağrısında bulunuyorum,” dedi.

Muayenede hafif kusur, denetimde ceza yok (Şimdilik)

Yeni sistemlerin araçlara entegre edilmemesi halinde, muayene istasyonlarında bu eksiklikler "hafif kusur" olarak değerlendirilecek. Bu da, araçların geçici olarak muayeneden geçmesini sağlayacak. Ancak 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya giren bu zorunluluk için 1 Ağustos 2025’e kadar herhangi bir idari para cezası uygulanmayacak. Bu süreçte araç sahiplerine zaman tanındığını ifade eden Demir, “Araç sahiplerinin bu geçici süreyi fırsata çevirmesi gerekiyor. 1 Ağustos’tan sonra denetimlerde eksiklikler nedeniyle cezai işlem uygulanacaktır,” diyerek sürecin ciddiyetini hatırlattı.

Güvenlik odaklı uygulama

TŞOF (Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu) ve ilgili bakanlıklar, uzun süredir taksi ve ticari taşımacılık alanında yaşanan güvenlik sorunlarına çözüm üretmek amacıyla bu tür teknolojik tedbirleri hayata geçirme yönünde çalışıyordu. Kamera sistemleri, yaşanabilecek gasp, hırsızlık veya şiddet olaylarının tespiti açısından büyük önem taşırken, araç takip sistemleri ise hem şoförlerin hem de yolcuların seyahat güvenliğini artıracak. Ayrıca acil durum butonu sayesinde sürücü, tehdit altında hissettiğinde doğrudan kolluk kuvvetlerine bildirim yapabilecek.

103599_wuciwug_2a296221_ticari-arac-sah.jpeg

"Güvenliğin artması, esnafımızı da koruyacaktır"

Başkan Mehmet Ali Demir son olarak şunları kaydetti; “Çanakkale’deki esnafımızın bu düzenlemeye kısa sürede uyum sağlayacağından hiç şüphem yok. Güvenliğin artması, esnafımızı da koruyacaktır. Herkesi bu konuda sorumlulukla hareket etmeye davet ediyorum.”

Şoförler Odası tarafından esnafa teknik destek ve yönlendirme hizmeti de sağlanacağı belirtildi. Kurulum firmalarıyla anlaşma yapılması için çalışmaların sürdüğü, detaylı bilgilendirmenin önümüzdeki günlerde paylaşılacağı ifade edildi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş