Troya Müzesi, sadece Çanakkale’nin değil, dünya arkeolojisinin en özel hazinelerinden birine ev sahipliği yapıyor. Müzenin “Troya Altınları” bölümünde sergilenen eserlerin bir kısmı, İstanbul Arkeoloji Müzelerinden getirilen ve ünlü arkeolog Heinrich Schliemann’ın yurt dışına kaçırdığı eserlerden geriye kalan parçalardan oluşuyor.
Bir diğer önemli grup ise, 1966 yılında Pennsylvania Üniversitesi koleksiyonlarına dahil edilen, daha sonra yapılan bilimsel analizlerle Troya kökenli olduğu kesinleşen eserlerden meydana geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün kararlı girişimleri ve Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi yetkililerinin iyi niyeti sayesinde bu eserler 2012 yılında Türkiye’ye iade edildi.
Troya hazinelerinin kaçırılma hikayesi, Homeros’un İlyadası kadar dramatik bir geçmişe sahip. 19. yüzyılın sonunda Troya’da kazılar yapan Heinrich Schliemann, bulduğu altınları Osmanlı yetkililerinden habersiz olarak yurt dışına kaçırmıştı. Bu olay, arkeoloji tarihinin en tartışmalı sayfalarından biri olarak hafızalara kazındı.
Troya Müzesi, bugün bu “Yitik Miras”ın hikayesini üçüncü katında kapsamlı bir şekilde ziyaretçilerine sunuyor. Sergi, yalnızca altınların parıltısını değil, aynı zamanda kültürel mirasın korunmasının önemini de bir kez daha gözler önüne seriyor.
(ERHAN TAYLAN)
İsmetpaşa Mah. Demircioğlu Cad.
No:103 Merkez / Çanakkale
+90 286 212 91 91, +90 286 212 91 92
+90 533 022 68 98
En iyi site deneyimi sağlamak için 🍪 çerezlerden faydalanıyoruz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.